Aziz Yıldırım blöf yapmış!

Aziz Yıldırım blöf yapmış!

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın Sarı-Lacivetli kulübün havuzdan çıkacağı yönündeki açıklamasının blöf olduğu ortaya çıktı.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın önceki gün Sarı-Lacivetli kulübün yüksek divan kurulunda yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düştü.
 
3 Temmuz'da patlak veren şike sürecini değerlendiren Yıldırım'ın en çarpıcı sözleri Süper Lig'deki havuz sistemi ile ilgili oldu.
 
Ancak Meclis değiştirebilir 
 
Başkan Yıldırım "Yayın havuzunu kulüp olarak gözden geçireceğiz. Temizlenene kadar havuzda olmayacağız. Bu aslında diğer kulüpleri de koruma anlamına gelir. Biz yanlış yaptıysak, onlar da bu yanlışın içinde olmasın. Yargıtay bizi aklarsa havuza devam ederiz" diye konuştu.
 
Peki Aziz Yıldırım dediği Fenerbahçe tek başına havuzun dışında kalabilirmi? BUGÜN'e konuşan Türkiye Futbol Federdasyonu'nun (TFF) eski hukukçusu Yunus Egemenoğlu'na göre bu sorunun cevabının TFF Kuruluş ve Görevlerini Düzenleyen Kanun'da çok açık olduğunu söyledi.
 
Egemenoglu Fenerbahçe'nin böyle birşey yapabilmesi için de ancak kanunun Meclis tarafından değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Egemenoğlu'nun bahsettiği kanunun 13. maddesinde havus sistemiyle ilgili tek yetkili mercinin TFF olduğu açıkça belirtiliyor. Maddede ayrıca bu kanuna aykırı hareket edenlere Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71'inci maddesindeki cezai hükümler uygulanacağı belirtiliyor.
 
Buna göre kanuna aykırı eylemin 6 yıla kadar hapis ve ağır para cezasıyla cezalandırılabileceği açıkça ifade ediliyor.
 
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın "Havuzdan çıkarız" resti gündeme oturdu. Ancak hukukçular Sarı-Lacivertliler'in tek başına hareket edemeyeceği görüşünü savundu
 
Yunus Egemenoğlu, bu konuda TFF kuruluş ve görevleri ile ilgili kanunun 13. maddesini adres gösterdi. Bu madde havuza aykırı eyleme 6 yıla kadar hapis cezası öngörüyor
 
Bu zatı muhatap ALMAYACAĞIZ
 
Galatasaray, Aziz Yıldırım'ı adeta bombaladı: "Güvenirliğini kaybetmiş bir yöneticinin Türk sporunu zarara uğratmasına izin vermeyeceğiz. Kontrolünü tamamen yitirmiş bu zatı muhatap almıyoruz"
 
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın açıklamalarına Galatasaray'dan çok sert cevap geldi. Yönetim kurulu imzasıyla bir açıklama yayımlayan Sarı-Kırmızılılar, Yıldırım'ın sözlerinin mesnetsiz iddia ve ithamlarla dolu olduğunu bu açıklamaları ibretle izlediklerini ifade etti. Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: "Fanatizmin izlerini silmeye çalıştığımız bu dönemde, böylesi bir saldırıyı kabul edilemez buluyor, şiddetle kınıyoruz.
 
Havuzdan çekilme gibi sözüm ona tehditlerle Anadolu kulüplerine şantaj yapan, kendi kulübüne ve camiasına yıllarca silinemeyecek bir lekeyi sürme cüretini göstermiş, güvenilirliğini bütünüyle kaybetmiş bir yöneticinin bu talihsiz ve son derece tehlikeli çabalarının Türk sporunu daha fazla zarara uğratmasına izin vermeyeceğiz. Bu vesileyle ülkemizin ve sporumuzun bütün ilke ve değerlerini hiçe saymış, kontrolünü tamamen yitirmiş bu zatı, bundan sonra hiçbir şekilde Galatasaray Kulübü olarak muhatap almayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."
 
Göztepe'den kınama 
 
Bu arada Aziz Yıldırım'ın gazeteci HıncalUluç'un bir yazısını referans göstererek 1976 yılında oynanan Göztepe-Galatasaray maçında şike yapıldığı imasına İzmir ekibi tepki gösterdi. Açıklamada "Göztepemiz'in tarihi ya da geleceği kimsenin yorumları ya da söylemleriyle değişmez ve değişmeyecektir" denildi.
 
İşte TFF Kuruluş ve Görevlerini Düzenleyen Kanun MADDE 13
 
1- Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki tüm futbol müsabakalarının televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlanmasına, iletilmesine, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına münhasıran yönetim kurulu yetkilidir
 
2- Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki tüm futbolmüsabakalarının televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlanmasına, iletilmesine, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına münhasıran yönetim kurulu yetkilidir
 
3- Milli müsabakalar şifreli olarak yayınlanamaz.
 
4- Futbol müsabakası yayınlarının, TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet ve herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF'nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine 5/12/1951 tarihli ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 71'inci maddesindeki cezai hükümler uygulanır.
 
FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU 71. MADDE
 
1- Alenileşmiş olsun veya olmasın, eser sahibi veya halefinin yazılı izni,
 
2- Sahip veya halefinin yazılı izni olmadan, bir esere veya çoğaltılmış nüshalarına ad koyan,
 
3- Başkasının eserini kendi eseri veya kendisinin eserini başkasının eseri olarak gösteren veya 15 inci maddenin ikinci fıkrası hükmüne aykırı hareket eden,
 
4- 32, 33, 34, 35, 36, 37, 39 ve 40 ıncı maddelerdeki hallerde kaynak göstermeyen veya yanlış yahut kifayetsiz veya aldatıcı kaynak gösteren,
 
5- (Ek: 21/2/2001 - 4630/26md.) Eser sahibinin yazılı izni olmaksızın bir eseri değiştiren, (Değişik: 21/2/2001 - 4630/26 md.) Kişiler hakkında dört yıldan altı yıla kadar hapis ve elli bin liradan yüz elli bin liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur.
 
Yetki TFF'nin elindedir
 
Alpay Köse (Spor Hukukçusu/Avukat): Liglerin düzenleme hakları tamamen Futbol Federasyonu'nun elindedir. Takımlar kesinlikle kendi başlarına hareket ederek böyle bir hak iddia edemezler. Yayın havuzundan çekilmek aynı zamanda ligden çekilmek manasına da geliyor.
 
Lisans iptal cezası var
 
Nedim Türkmen (Orduspor başkanı): TFF yasasına göre hiçbir kulüp havuzdan çıkamaz. Bu konuda yetki TFF'nindir. Futbol Disiplin talimatına göre naklen yayından 350 bin lira ceza var. Sonra bir 350 bin lira daha. Sonra eksi 3 puan cezası verilir. Lisans iptali yani ligden atılma cezaları da var.
 
Kızgınlıkla söylemiştir
 
Ahmet Nur Çebi (Beşiktaş 2. Başkanı): Beşiktaş İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi, Yıldırım'ın, açıklamasını kızgınlıkla yaptığını düşündüğünü söyledi. "Kızıp da yorgan yakmanın manası yok. Havuza çok menfaat sağlamış bir başkanımızdır. Sayesinde havuz sistemi daha da gelişti. Sisteme zarar vereceğine inanmıyorum" dedi.
 
Vekalet TFF'de
 
İbrahim Kızıl (Gaziantepspor Başkanı): Kulüplerin yayıncı kuruluşla sözleşmesi var. Bütün kulüpler TFF'ye vekalet verdi. Takımlar adına anlaşma yapma yetkisi TFF'nin. “Ben havuzdan çekiliyorum” demenin cezası vardır. Kimse bu konuda kendi başına karar veremez. Beğenmeyen kimle maç yapacak?
 
Kiminle oynayacaklar
 
Hilmi Öksüz (Kasımpaşa Başkan Vekili): Türkiye Futbol Federasyonu özel bir kurum. Aziz Yıldırım'a böyle bir izin verileceğini düşünmüyorum. Türk futbolunu Fenerbahçe değil Türkiye Futbol Federasyonu yönetiyor. Havuzdan çıkarsa acaba Fenerbahçe kiminle futbol oynayacak?
 
Kaynak: ORÇUN ÖZATEŞ / BUGÜN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.