Babacan petroldeki düşüşün Türkiye'ye etkisini açıkladı

Babacan petroldeki düşüşün Türkiye'ye etkisini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, petrol fiyatlarındaki düşüsün şimdiye kadar 4,4 milyar dolarlık tasarruf sağladığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, petrol fiyatlarında her 10 dolarlık düşüşün enflasyona etkisinin yarım puan olduğunu belirterek, "Petrol gelecek yıl 102 dolar değil de 72 dolar olursa bu enflasyonun beklediğimizden 1,5 puan daha aşağıda oluşmasını sağlar" dedi.

Babacan, finans sektörünün temsilcileri ile temaslarda bulunmak için geldiği New York'ta AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"4,4 MİLYAR DOLAR TASARRUF ETTİK"

Petrol fiyatlarında görülen düşüşün Türkiye'ye çok yönlü faydaları olduğunu belirten Babacan, "Petrol fiyatları 10 dolar düştüğünde bizim cari açığımız milli gelire oranla yarım puan düşüyor, Cari açık açısından yaklaşık 4,4 milyar dolarlık tasarrufumuz var bu işten" diye konuştu.

"PETROL FİYATLARI HİÇ DÜŞMEMİŞ GİBİ HAREKET EDECEĞİZ"

Petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyona da olumlu etkileri olduğunu ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

"Petrol fiyatları düşse bile rehavete kapılmayacağız ve tüm ekonomi politikalarımıza petrol fiyatları hiç düşmemiş gibi devam edeceğiz. Petrol fiyatları hiç düşmemiş gibi bütçe disiplinine devam edeceğiz. Petrol fiyatları hiç düşmemiş gibi ülkemizdeki tasarruf programlarının artması için gayret göstereceğiz, reform irademizi aynen sürdüreceğiz."

RİSK FAKTÖRÜ DEĞİL DEMEK İÇİN ERKEN

Babacan, cari açığın risk faktörü olmaktan çıktığını söylemek için de erken olacağına işaret ederek, petrol fiyatlarının yine yükselebileceğini söyledi.

Yapısal reformların da cari açığın düşürülmesinde önemli olduğuna dikkati çeken Babacan, ihtiyatlı olunması ve reform iradesinin asla gevşetilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.