Bahçeli'nin bir şartı var!

Bahçeli'nin bir şartı var!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliği için 'uzlaşma' şartı öne sürdü.

Hükümetin yapmayı düşündüğü Anayasa değişikliğine MHP'den destek mesajı geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliklerinin doğal bir ihtiyaç olduğunu ifade ederken, bu konuda iktidar ve muhalefet arasında bir uzlaşmanın şart olduğunu söyledi.

TBMM'de partisinin grubunda konuşan Bahçeli, konuşmasının büyük bölümünü, hükümetin de gündeminde bulunan Anayasa değişikliği konusuna ayırdı. Bahçeli, hükümetin, ülkenin sorunlarını çözme konusunda çaresiz kaldığı için Anayasa değişikliğine sarıldığını iddia etti.

Bahçeli, "Hükümetin de proje, politika ve iddialarında gelecek vizyonu tamamen tükenmiştir. Tipik bir başarısız siyaset anlayışının ve yönetemeyen iktidar zihniyetinin işaretleri olan bu emarelere son zamanlarda anayasa tartışmaları da dahil olmuştur. Bu gelişmelerle beraber, hükümetin ömrünü tamamlamış olduğu ve uzatmaları oynamaya çalıştığı da ortaya çıkmıştır. Hükümet, yıllardır sağlayamadığı huzurun, refahın, kalkınmanın ve adaletin sorumlusunu yedi yılın sonunda bulmuş ve anayasayı işaret etmiştir. Onlara başarısızlığın nedeni kendileri değil, Anayasadır." dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Bahçeli, buna rağmen muhtemel bir anayasa değişikliğine destek vereceklerini söyledi. Gelişen dinamik süreçlere tabi olan toplumun, değerlerin, çağın ve insanlığın değişimine uygun olarak bu temel yasaların da değişime uğramasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Bahçeli, şunları söyledi:

"Ne var ki bu değişikliklerin tamamını toplumsal beklentilerin karşılanmasına yönelik bir ön alma olarak görmek yeterli olmayacaktır. Zira bu değişimlerin bir bölümünde rejimle ilgili sorunlar varken, bir bölümünde ise iç dinamiklerin yerine dışarıdan gelen tesir ve dayatmaların rolü olduğu açıktır. Ancak önemle vurgulamak gerekir ki bizleri bir arada tutan temel değer 'beraberce yaşama' arzumuz üzerine tarihten bu yana şekillenmiş sayısız 'uzlaşma' alanlarından oluşmaktadır. Partimiz, anayasaları değişmez kurallar bütünü olarak görmediği gibi, anayasayı değiştirme konusunda da milli hassasiyetler haricinde menfi düşüncelere sahip değildir. Bu konuda peşin hükümlü olmaktan uzak durarak, yapılması önerilen değişiklikler ortaya çıktığında ve kamuoyu ile paylaşıldığında, partimiz konuya ilişkin ayrıntılı değerlendirmeleri yapacak ve sonucunu açıklayacaktır."

UZLAŞMA ŞART

Devlet Bahçeli, anayasa değişikliğinde uzlaşmanın önemli olduğunu ifade etti. Bahçeli, kim tarafından önerilirse önerilsin anayasa değişikliklerinde demokrasinin ve demokratik kültürün vazgeçilmez göstergesi ve zemini olan uzlaşma arayışları, işbirliği arzusu, farklı görüşlere saygı gibi unsurları arayacaklarını söyledi. Bahçeli, anayasa değişikliği önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Öncelikle TBMM'de temsil edilen siyasi partilerden teşekkül etmiş bir 'Anayasa Değişikliği Uzlaşma Komisyonu' oluşturulmalıdır. Bu komisyonun değişiklik talepleri üzerinde mutabakata varacağı maddelerle ilgili 'Demokratik Sözleşme' yapılmalıdır. Değişikliği öngörülen anayasa maddelerinin kararı, erken ya da zamanında yapılacak milletvekilliği genel seçimlerinden sonra oluşacak 24. Dönem TBMM'nin iradesine bırakılmalıdır."

Bahçeli, daha önce dokunulmazlıkların kaldırılması, Alevilerin taleplerinin karşılanması, terör ve şiddet dışındaki hallerde parti kapatmak yerine bireysel sorumluluk getirilmesi, siyasi ahlak yasasının çıkartılması, YÖK kanununun değişmesi gibi Anayasa değişikliği tekliflerine ise AK Parti'nin kayıtsız kaldığını iddia etti.

 

Etiketler :