Bakan Avcı ile dershanecilerden ortak açıklama

Bakan Avcı ile dershanecilerden ortak açıklama

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile dershane temsilcileri ortak basın açıklaması yaptı.

İşte o toplantı konuşmasından satırbaşları:

Basın toplantısında Samanyolu Haber'in muhabirinin sorusu üzerine Dershane temsilcisi şunu söyledi: "Dershaneciliğin Türkiye'de bir ihtiyaç olduğunu belirgin bir şekilde ifade ettik. Ancak bunun bir dönüşüm projesi içerisinde hangi şartlarda yapılırsa veli ve öğrencilerimizin daha çok memnun olabileceğini ifade ettik. Açılabilecek liselerin birden fazla devre okutabilmesi gerektiğini ifade ettik. Meslek liselilerimizin de bundan yararlanabilmesi için ek programlar uygulanması gerektiğini ifade ettik. Mezun öğrencilerimizin mağdur olmaması için yaşam boyu eğitim kapsamında bu okullardan istifade edilmesini talep ettik. Bu konuda da 2 yıllık bir süre sınırlamasının doğru olmayacağını ve milli eğitime hizmet edecek kalıcı okullar olmasını, öğretim dönemi olarak bir lisenin öğretim dönemi 4 yıldır, bundan az olmaması gerektiğini ifade ettik"

 

Bir başka dershane temsilcisi ise şunları söyledi: "Matematik dersi Türkçe dersi yasak diye bir şeyin doğru olmadığını, teşvik yapılması gerektiğini bütün ayrıntılarıyla teklifimizde sunduk."

 

KAPATMA DEĞİL DÖNÜŞÜM

Bir başka gazetecinin sorusu ise Bakan Avcı şunları söyledi: "Bugünkü görüşmenin ana çerçevesi bir dönüşüm sürecinde paydaşların, ilgili kesimlerin, öğretmenlerimiz, eğiticiler ve dershanecilik sektörünün etrafında oluşan diğer yardımcı sektörler nasıl etkilenir, nasıl bu süreç yönetilirse ilgili paydaşlar maksimum katkıyı sağlayabilir bunları konuştuk. Üzerinde temel olarak anlaştığımız konu bunun bir kapatma değil dönüşüm süreci olduğudur. Sektörden destek alınırsa çok başarılı sonuçlara ulaşılacağı gibi bir anlayış birliğimiz var. Özel okula dönüşüm konusunda mevcut kriterlerle dönüşebilecek dershanelerle ilgili sorun yok. Geri kalanların da büyük ölçüde bizim açık lise dediğimiz arkadaşlarımızın akademik lise dediği gibi bu ad bana daha olumlu geldi. Akademik lise denilen bir düzenleme ile belli bir sürede bu geçişin daha sağlıklı olacağı konusunda görüş birliği var. Geçiş sürecinin zamanlaması süresi ve kimin bu kurumlardan hangi koşullarda hizmet alabileceği gibi hususlarda önerilerini de aldık. Bunlar da bizim açımızadan değerlendirilmesi gereken öneriler olarak görüldü. Biz daha önceki açıklamalarımızda bir kısım özel okula da dönüşemiyorum, akademik liseye de dönüşemiyorum diyen kurumlara da halk eğitim veya özel etüt eğitim merkezi olma imkanı sağlayabiliriz dedik. Şunu söylemem lazım, özel etüt eğitim merkezleri ücretli olmaz. Yani devam eden öğrenciden bu kurum işleticilerinin ücret talebi doğru olmaz. Orada zaten SODES kapsamında yaptığımız gibi hizmet alacak yoksul öğrencilerimizi veya dezavantajlı gruplarımızın desteklenmesi konusunda destekler sağlayabiliriz."

İYİ NİYETLİ DERSHANELERLE ANLAYIŞ BİRLİĞİ VAR

"Bu konuda da bir anlayış birliği var. Biz özel okul da olmayız, açık lise de olmayız, özel etür merkezi de halk eğitim merkezi de olmayız diyenlere de, ama elimde de alt yapı var, dönüşüm sürecinde sıkıntılarım olabilir, diyenlere de, halk eğtiim merkezi olarak kullanabileceğimiz nitelikteyse, yerel yönetimler de devreye girebilir bu noktada, o mekanları da bu şekilde değerlendiririz. Hangi nitelikte olursa olsun iyi niyetli olan bütün dershanelerimizin dönüşüm sürecine katılabilecekleri farklı alternatifleri sunmuş olduk."

AKADEMİK VEYA AÇIK LİSEDEN DERS KREDİSİ ALINABİLECEK

"Açık liseye giden öğrenciler bir tarafa, onun dışında meslek lisesinde okuyan öğrencilerimiz, güzel sanatlarda okuyan öğrencilerimiz, bunlar belli kültür derslerini almadığını düşünüyor ama üniversiteye de devam etmek istiyor. Bir yandan da spor lisesi mezunu olmak istiyor. İmam hatip lisesinin mezunu olmak istiyor ama bu takviye dersleri de almak istiyor. Bizim uygulamamızda zaten farklı okullardan kredi alma imkanı var. Kredi tamamlama ve alma imkanını açık veya akademik liselere sağlanması tasarımız var. Bunu değerlendireceğiz."

KAYNAK: ROTAHABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.