Bakan Binali Yıldırım Açıkladı

Bakan Binali Yıldırım Açıkladı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray'ın 29 Ekim 2013'te hizmete gireceğini söyledi.

Yenikapı'daki arkeolojik kazılar nedeniyle projenin geciktiğini söyleyen Bakan Yıldırım, "Kazılar İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihini ortaya çıkardı. Bu bize 4 yıla mal oldu ama helal olsun." dedi.

Arkeolojik çalışmalar nedeniyle durduralan Yenikapı'daki Marmaray kazıları yeniden başladı. Yenikapı - Sirkeci arasındaki tünel kazısı için düzenlenen törene Bakan Binali Yıldırım da katıldı. Yenikapı - Sirkeci arasındaki 3 bin 48 metre uzunluğundaki tünelin delme işlemini yapacak olan TBM makinesini çalıştıran Bakan Yıldırım, şantiye alanındaki çalışmaları yakından inceledi. Proje sorumlularından bilgi alan Bakan Yıldırım, delme işlemini yapacak TBM makinesi hakkında da yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Yıldırım daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Proje tamamıyla ne zaman sona erecek?" sorusuna Yıldırım, "Projenin tamamen bitişi, Kazlıçeşme'den girip Söğütlüçeşme'den çıkan bir tünel birleşimi, Sögütlüçeşme'den Gebze'ye, Kazlıçeşme'den Halkalı'ya olan tren yolu tamamen kaldırılıyor ve 3 hat olarak yapılıyor hepsinin tamamlanması 29 Ekim 2013 olarak düşünülüyor." cevabını verdi.

Projenin 2009 yılında bitmesinin planlandığını ancak arkeolojik kazılar nedeniyle sürenin uzadığını kaydeden Bakan Yıldırım, "Burada yapılan 200 bin metreküp kazının yüzde 65'ini elle yaptık. Neden, çünkü buradaki tarihi kalıntılara herhangi bir zarar vermemek için. Bu kazılar nedeniyle burada 4 yıllık bir gecikme oldu. Marmaray bir toplu taşıma projesi olmasının yanı sıra bir arkeolojik proje olarak ortaya çıktı. Adeta bir arkeoloji şöleni oldu. Bu bize 4 yıla mal oldu ama helal olsun. İstanbul'un tarihini, 8 bin 500 yıl öncesine varan bir tarihini ortaya çıkaracak olması beni heyecanlandırdı. Tek üzüntümüz projeyi biraz geciktirmesidir." diye konuştu.

"Marmaray Projesi'nde çalışan işçilerin maaşlarının ödenmesinde sıkıntı yaşanıyor mu?" şeklindeki bir soruya ise Bakan Yıldırım, "Gama firması bugüne kadar, gerek çalışanlarına ve gerekse idareye karşı taahütlerini yerine getirdiler. Birkaç kez yaşanan bir olaydır ama bu da taşeron işçilerle ilgili yaşanan bir olaydır." şeklinde cevap verdi.

Banliyö trenlerine ilişkin yenileme çalışmasının ne zaman başlayacağının sorulması üzerine ise Bakan Yıldırı, "Banliyö ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Zira 18 ay kapatılması gerekecek hatların, bu dönemde vatandaşların banliyö hatlarından yararlanan vatandaşların hangi alternatif taşımalar yapılacağına ilişkin çalışmalar var. Bu takvime göre kapatma tarihi de belirlenir." dedi.

Etiketler :