Bakan Çelik: 500 yıllık Alevilik dönüşüyor

Bakan Çelik: 500 yıllık Alevilik dönüşüyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni bir süreç yaşandığını, 500 yıllık kırsal Aleviliğin, kentsel Aleviliğe dönüştüğünü belirterek, "Bu geçişi hep beraber sağlıklı ve sivil anlayışta yapmamız gerekiyor" dedi.

Çelik, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbette, 8 Alevi önderi ve eğitimcininin biraraya gelerek hazırladığı Din Kültürü kitabında 8. sınıftan 12. sınıfa kadar Alevilikle ilgili bölümlerin konulduğunu, öğrencilerin şu anda bunu okuduğunu söyledi.

Asıl sorunun önyargılar olduğunu dile getiren Çelik, önyargıları toplumun tüm kesiminde kırmaları gerektiğini kaydetti. Çelik, kendisine, "8 çalıştaya ne gerek var, çalıştayı niye uzattınız?" denildiğini vurgulayarak, "Ben yaptım, çözdüm" demekle hiçbir şeyin çözülemeyeceğini belirtti. Çelik, "Kafalarda çözülmesi gerekiyor. Devlet, bu işin altyapısını oluşturur. Önce şunu, bunu çözmek değil, önce önyargıları ortadan kaldırmak gerekiyor. Çalıştayı yaparken Aleviler bunu gördüler, inandılar. Ne Sünni olacaksınız ne Alevi, nötr olacaksınız. İnsan gözüyle bakacaksınız. Bunu başardık" diye konuştu.

Çelik, 3. Boğaz Köprüsü'ne Yavuz Sultan Selim isminin konulmasına yönelik Aleviler'den gelen tepkilerin anımsatılması üzerine, "Şah İsmail ile Yavuz Sultan Selim arasında bu iş oldu mu olmadı mı, kaç kişi öldürüldü, savaşta kim öldürüldü, bunlar ayrı şeyler. Öldürmüş olabilir, bu coğrafyada yüzlerce, binlerce savaş oldu. Kim haklı, kim haksız bu tarihçinin, bilim adamının işi, benim, senin işin değil ki. Yüzde 100 Yavuz Sultan Selim haklı olsa bile algı ne, 'Bu adam şu olduğumuz için bizi savaşta perişan etti' diyor. Algı. Bu algının yönetimi. Kesinlikle Yavuz Sultan Selim ismi, karşı taraf, bir taraf oluşturmak için konulmuş bir isim değil" dedi.

Çalıştaylarda Nevşehir Üniversitesi yerine Hacıbektaş Üniversitesi isminin önerildiğini anımsatan Çelik, bunları zenginleştirebilmeleri; algı yönetimini gerçekleştirmeleri gerektiğini kaydetti. Çelik, "Yönetim olarak, konu doğru da yanlış da olsa kimseyi üzmeye, kırmaya hakkımız yok. Onların da gönlünü almaya biz talip olmalıyız. İnşallah olacak" görüşünü dile getirdi.

Sorunların 10 madde olarak tespit edildiğini anımsatan Çelik, kuşatıcı bir dilin ve önyargıların ortadan kaldırılmasının önemine işaret etti. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkincisi cemevleriyle ilgili sorunun, hukuk, teoloji değil, bunların dışında sivil bir anlayışla çözülmesidir. Bizim kültürümüzde cemevi, zikirevleri, tarikatlar dışlanmamış, hepsi o külliyenin içinde kalmış. Bu şekilde bir kültürel geçmişi, değerler silsilesini getirip ayrımcı bir şekle koyduğunuz zaman...Aralık ayında hepimiz koşa koşa Mevlana'ya sema var diye gidiyoruz. Alevilikte de semah var, kültürümüzün, inancımızın parçası bunlar. Bunları ayrıştırıcı olarak görmemek gerekiyor, birleştirici görmek gerekiyor. Ama yeni bir süreç yaşıyoruz. 500 yıllık kırsal Alevilik, kentsel Aleviliğe dönüşüyor. Bu geçişi hep beraber sağlıklı yapmamız gerekiyor, yeni bir süreçle karşı karşıyayız. Görmemiz, birlikte ve sivil anlayışta yapmamız gerekiyor." 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.