Bakan Tüzmen'den Irak yorumu

Bakan Tüzmen'den Irak yorumu

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin bugüne kadar yapmış olduğu iş anlaşmalarının en geniş kapsamlısını Irak ile yaptığına dikkat çekerek, 20 ayrı alanda yapılacak olan işbirliğiyle birlikte Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin 2011 yılında 20

Partisinin Mersin'de yürütmüş olduğu seçim çalışmalarına katılan Kürşad Tüzmen, Mersin Barosu'nu ziyaret etti. Baro Başkanı Hulki Özel ve avukatlarla bir süre sohbet eden Tüzmen, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Irak ile yapılan; 'Genişletilmiş Ortaklık Anlaşması' ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüzmen, söz konusu anlaşmanın Türkiye'nin bugüne kadar yapmış olduğu en güzel ve en geniş kapsamlı anlaşmalardan biri olduğuna dikkat çekti. Tüzmen, anlaşmanın önümüzdeki günlerde Türkiye ile Irak arasındaki ticari ve siyasi ilişkilere önemli katkılarda bulunacağını belirterek, firma alacaklarından ticaretin engellenmesine kadar çok geniş kapsamlı bir mutabakata varıldığını anlattı.


Yapılan ikili görüşmelerde sorun ve sıkıntıların masaya yatırılarak, çözüm yolunda önemli adımlar atıldığını kaydeden Tüzmen, Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin 5.5 milyar dolar olduğunu yapılan anlaşmayla birlikte bu rakamın 2009 sonunda 7.2 milyar doları aşmasını beklediklerini, 2011 yılına kadar da iki ülke arasındaki ticaretin 20 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini ve bu rakamın da Türkiye'nin ve Irak'ın gelişmesi açısından oldukça önemli bir rakam olduğunu savundu. Yapılan görüşmelerde Irak'a 20'ye yakın proje sunduklarının altını çizen Tüzmen, Eximbank'tan Irak'a kredi açılmasının yanında Türkiye-Irak arasındaki sınırının sıfır noktasında 'Nitelikli Serbest Bölge' kurulacağı bilgisini verdi.


Kürşad Tüzmen, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Irak'ın, Türkiye ekonomisinin tamamlayıcı bir özelliği var. Petrol ve doğalgazı var. Biz de yetişmiş işgücü ve bilgi var. Bu ikisini birleştirerek enerji ve diğer alanlarda ortak bir Serbest Bölge kurmayı kararlaştırdık. 'Uluslararası Bağdat Fuarı'nın yenilenmesi de yine Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek. Irak'ta geniş bantlı internet yani telekomünikasyon alanında çok güzel bir çalışma yaptık. Söz konusu sistem için gerekli altyapı çalışmalarının yanında bazı petrol sahalarının geliştirilmesi noktasında yapılacak çalışmalarla ilgili olarak onay aldık. Orada vagon ve lokomotif satışlarımız da olacak. Bunlar bizim TÜLOMSAŞ ve TÜVASAŞ ürettiği ürünler. Bunları kendilerine büyük bir zevkle ihraç edeceğiz. Yeni hastanelerin yapılması gündemde ve bununla ilgili gerekli çalışmaları yaptık.”

Yapılan görüşmelerde doğalgaz boru hattı çalışmalarının yanı sıra her iki ülkenin de elektrik kapasitelerinin arttırılması, şu anda atıl halde olan 'Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın daha işler bir hale getirilmesi konularının da karara bağlanan projeler arasında yer aldığını anlatan Tüzmen, 'İskenderun-Nusaybin-Musul Hattı'nda yer alan teren yolunun canlandırılması konusunda da önümüzdeki günlerde çalışmalara başlanacağını dile getirdi. Tüm bunların da Türkiye ile Irak arasında çok ciddi bir ticaret altyapısını oluşturduğunu ifade eden Bakan Tüzmen, bu konuda yıllardır çabaladıklarını ve bunun meyvesini alarak, Türkiye'nin en kapsamlı iş anlaşmasını yaptıklarını söyledi ve ardından da ekledi; “Böylesine tarihi bir ziyarette, orada böylesine tarihi anlaşmayı yaptığımız için çok mutlu olduk.”

33 yıllık bir zaman diliminin ardından ilk defa Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Irak'a gittiğini belirten Tüzmen, şu açıklamayı yaptı;

“Bakın Cumhurbaşkanı kaç yıl sonra Irak'ı ziyaret etti? Mersin'in plakası yani 33 yıl sonra. Dış ticaretimiz ne kadar? 333 milyar dolar. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Iraklı kardeşlerimizle Türkiye gerek ticaret, gerekse de siyasi alanda çok güzel ilişkiler geliştirecek. Bütün yapılan görüşmeler son derece önemli. Bu görüşmelerin de Mersin'e olumlu yansıyacağına inanıyorum. Eski seçim bölgem Gaziantep ile yeni seçim bölgem Mersin, her ikisi de Türkiye'nin Irak ile en fazla ihracat yapan 2 ilidir.”

Irak'ta üst düzeyde yapılan ikili görüşmelerin Mersin açısından da önemli olduğuna işaret eden Tüzmen, önümüzdeki Haziran ayında Mersin'de 'Uluslararası Enerji Fuarı' düzenleme kararı alındığını, bunun yanında da 'Mersin-Gaziantep-Silopi-Habur Hattı'nda demiryolu bağlantısı ile birlikte 'Basra-Gaziantep-Mersin Hattı'nın çift taraflı otoyol haline getirilmesi gibi çalışmalar yapılmasının da karara bağlandığını vurgulayarak, tüm bunların da Mersin adına önemli bir kazanç olduğunu savundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :