Bakan Yıldız: ATCOM’la Yakından Çalışmak İsteriz

Bakan Yıldız: ATCOM’la Yakından Çalışmak İsteriz

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Prof. Dr. İhsan Işık başkanlığındaki Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM) heyetini bakanlığında konuk etti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Prof. Dr. İhsan Işık başkanlığındaki Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM) heyetini bakanlığında konuk etti.  Görüşmeye Bakan Yıldız’la beraber bakanlık uzmanları da katıldı.

ATCOM Başkanı Prof. Işık kabulde Bakan Yıldız’a ATCOM’un kuruluş tarihçesi, faaliyetleri ve üye profili hakkında bir ön bilgi verdi. Başkan Işık daha sonra, “biz geleneksel ve alternatif enerji konusunda ülkemize teknoloji ve yatırım yönlendirmek isteriz” diyerek özellikle güneş enerjisine vurgu yaptı: “Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının %70’i dışarıdan temin edildiği biliniyor. Hızla büyüyen Türkiye ekonomisi ileride daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacak. Bu da yerel üretime, hatta alternatif enerji kaynaklarına yatırıma önemli gereksinim olduğunu gösteriyor. Amerika’da bizimle görüşen bir çok firma Türkiye’de enerji yatırımıyla yakından ilgileniyor. Hatta bunlardan güneş enerjisi üzerine yatırım yapmak isteyen bir firma bizim yeni üyemiz oldu.” ATCOM Başkanı Işık ayrıca “günlük güneş ışığı alma bakımından en zayıf bölgemiz olan Karadeniz bile, güneş enerjisi üretiminde dünya lideri olan Almanya’dan çok daha iyi konumda. Hatta, uzmanlar, Avrupa’da güneş enerjisi bakımından Türkiye ile yarışacak nadir ülke olduğunu söylüyor. ATCOM’un genel merkezinin bulunduğu New Jersey eyaleti alternatif enerji kaynakları geliştirme konusunda önemli araştırma merkezlerine ve firmalarına sahip. Önceki senelerde Türkiye’den ağırladığımız iş heyetlerini bu merkezlere götürdük. En büyük ilgiyi bu ziyaretlerin aldığını söyleyebilirim. Şu an üyemiz olan bir Amerikan firması Türkiye’ye $300 milyon dolarlık bir yatırım paketi üzerine çalışıyor. Fizibilite ve finansman aşamasında olan bu çalışma, inşallah bu testleri geçer ve ülkemize gururla kazandırdığımız bir yatırıma dönüşür” diye sözlerini noktaladı.

Enerji Bakanı Yıldız tek tek heyet üyeleri ile tanıştıktan sonra “ATCOM yönetimini ağırlamaktan çok mutluyum. ATCOM ve çalışmaları hakkında önceden bilgim vardı. Bugün ATCOM’un gelmiş olduğu noktayı takdirle karşılıyorum. Enerji konusunda yapılacak çok iş var” dedi. “Türkiye'nin ciddi bir enerji ithalatçısı olmasının, cari açığın oluşmasındaki en önemli unsurlardan biri olduğunu” dile getiren Bakan Yıldız, ”Güneş enerjisiyle alakalı 2012 yılında artık uygulamaya geçeceklerini” bildirdi. Yıldız ayrıca, “geçen yıl çıkardıkları yenilenebilir enerji yasası, Rusya ile yaptıkları nükleer santral anlaşması ve önce Korelilerle daha sonra da Japonlarla başlattıkları nükleer santral çabalarının orta ve uzun vadede mutlaka bu sorunun çözümüne katkı sağlayacağını” belirtti. Hızla gelişen Türkiye’nin nükleer dahil her türlü enerji kaynağına ihtiyacı olduğunu bildiren  Yıldız, “ülkemizin, dışa bağımlılığının azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmasının temini için sürekli, verimli ve ucuz enerji sağlanması büyük önem taşımaktadır. Fransa elektrik üretiminin yüzde 74'ünü, Japonya yüzde 29'unu, Almanya yüzde 28'ini, ABD yüzde 20'sini nükleer enerjiden karşılamaktadır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında elektrik enerjisi ihtiyacımızın bugünkü düzeyin iki katından daha fazla olacağı tahmin edilmektedir. Bu doğrultuda, yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan ve enerji verimliliğinden maksimum düzeyde yararlanmaya çalışmamız gerek. 2023 yılında toplam enerji üretimimizde yenilebilir enerjinin payının %30 olmasını öngörüyoruz.  Güneş enerjisi konusunda kanun, mevzuat, yönetmeliklerini tamamlıyoruz. Malatya’da ve Adıyaman’da 22 megavatlık bir güneş enerjisi santralı kuracağız. Güneş ışınımları arasında bu bölgemizin belli bir rezervi var diye düşünüyoruz” dedi.

Bakan Yıldız son olarak ATCOM heyetine, enerji konusunda ATCOM’un sektörel olarak yapılanmasını ve projeler geliştirmesini tavsiye etti. ATCOM’la enerji çeşitliliği konusunda yakından çalışabiliriz mesajını veren Bakan Yıldız, ATCOM’a ziyaret sözü verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.