BAKANLIK 76 FİRMAYI TEŞHİR ETTİ

BAKANLIK 76 FİRMAYI TEŞHİR ETTİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bugüne kadar 76 firmayı teşhir etti..

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hileli ürünleri ve firmaları teşhir etmesi işe yaradı. Daha önce para cezalarını ödeyerek üretimlerine devam eden firmalar, teşhir edilince satışlarına büyük bir darbe vurulmuş oldu. Kimisi üretimini durdurdu, kimisi üretimini değiştirdi...

Zaman'ın haberine göre; halkın sağlığıyla oynayan gıda firmalarına yönelik para cezaları etkisiz kalırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu şirketleri teşhir etmesi sonuç verdi.

11 BİN LİRA CEZAYI ÖDEYİP ÜRETİME DEVAM ETMİŞLER

Son olarak hileli üretim yaptıkları açıklanan 25 firmanın, daha önce her ürün için 11 bin 875 lira ceza ödeyerek üretime devam ettiği ortaya çıktı. Ancak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin ardından Bakanlık hileli üretim yapan şirketleri afişe edince durum değişti. İsimleri açıklanan firmaların satışları önemli oranda düştü. Mart ayından bu yana süt-süt ürünleri, et, su, bal ve alkolsüz içecekler başta olmak üzere teşhir edilen 76 firmadan bazıları bu ürünlerin imalatını durdurdu. Bir kısmı teknik donanımlarını gözden geçirerek üretim bandını değiştirdi. Birçok firma da fiyatlarda indirime gitmek zorunda kaldı.



Önceki gün ismi 25 firmanın içinde teşhir edilen bir tulum peyniri üreticisi firma sahibi E.D., daha önce birçok kez ceza aldıklarını itiraf etti. Ürünlerde kullandıkları bitkisel yağdan dolayı daha önce çok defa cezai işlem yapıldığını vurgulayan E.D., “Ancak bu peynir başka türlü olmuyor, kremle yapmaya çalıştığımızda bozuluyor. Sadece biz değil, büyük firmaların çoğu böyle yapıyor.” dedi. E.D. teşhirden sonra aynı marka ile iş yapamayacaklarını, firmayı kapatmayı düşündüklerini söyledi. 17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik’in 8’inci maddesinde, laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının bakanlık resmi internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükmü yer alıyor. Bu çerçevede bakanlık, ilk olarak 27 Mart 2012’de iki bal firmasının teşhirini yaptı. Taklit ve tağşiş yapan bal firmaları teşhiri daha sonra 5’e yükseldi. Ardından 13 Nisan’da ise 3 peynir ve 3 et firması taklit ve tağşişten kamuoyuna duyuruldu. 5 Haziran’da 10 süt ürünü ve et ile 1 lokanta, 28 Temmuz’da 5 damacana markası teşhir edildi. 3 Ağustos’ta 15 damacana markası ve 114 satış bayii, 19 Kasım’da 8 alkolsüz içecek ile ilaç, son olarak önceki gün 25 süt ve süt ürünü üreticisi bakanlığın internet sitesinde kamuoyuna duyuruldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.