Bakanlık: Kene artışı tavuk itlafından değil

Bakanlık: Kene artışı tavuk itlafından değil

Sağlık Bakanlığı “Tavuk itlafının olmadığı dönemde de ülkemizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)hastalığı vardı,

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının tavuk itlafları nedeniyle yaygınlaştığı iddialarının bilimsel gerçeklerle bağdaşmadığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kuş gribi nedeniyle yapılan tavuk itlafının KKKA vakalarını artırdığı yönündeki iddialarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık 2002 yılında fark edilen ve 2003 yılında tanısı konulan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının özellikle Orta Anadolu nun kuzeyi ve Orta Karadeniz bölgesinin iç kesimlerinde yaklaşık bin 200 köyde yaygın olarak görüldüğünü bildirdi. Bu hastalığı bulaştıran kene türünün özellikle meşelik orman yapısına ve kurak iklime sahip bölgelerde yoğun olarak bulunduğunu kaydeden Bakanlık, “Kuş gribi hastalığı ilk kez Ekim 2005 tarihinde Manyas Kızıksa beldesinde bir hindi sürüsünde tespit edilmiş, devam eden aylarda özellikle köy tavuklarında görülmüş ve Ocak 2006 da insan vakaları ortaya çıkmıştır. 2005 yılı Aralık ayı ile 2006 yılı Şubat ayı döneminde Kuş gribi hastalığının tespit edildiği bölgelerde itlaf çalışması yürütülmüş ve böylelikle de hastalık kısa sürede kontrol altına alınmıştır. Ülkemizin bu konuda yürüttüğü çalışmalar Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere diğer kuruluşların takdirini almıştır” açıklamasını yaptı.

KKKA hastalığının Türkiye'de 2002 yılından beri görüldüğünü, tavuk itlaflarının 2005-2006 yılında gerçekleştiğini hatırlatan Sağlık Bakanlığı tavuk itlafının olmadığı dönemde de ülkemizde KKKA hastalığı bulunduğunu kaydetti. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:

“KKKA vakalarının görüldüğü iller ile tavuk itlafı yapılan iller ve bölgeler birbirinden farklılık göstermektedir. İtlaf çalışması Ağrı ve Van başta olmak üzere ağırlıklı olarak Doğu Anadolu bölgemizde yapılmış, KKKA hastalığı ise Kelkit vadisi ve orta Anadolu ya doğru uzanan diğer vadilerde görülmektedir. KKKA hastalığının yoğun görüldüğü bölgeler ile itlafın yapıldığı bölgeler arasında uyumsuzluk söz konusudur.

KKKA virüsünü taşıyan kene türü yoğun olarak orman içi arazilerinin bulunduğu tarla kenarlarında bulunmaktadır. Genel olarak kanatlı hayvanlar kene yemekle birlikte aynı zamanda kene için önemli bir beslenme kaynağını da oluşturmaktadır.

Yukarıda belirtilen gerçekleri göz önüne aldığımızda tavuk itlafı ile KKKA hastalığın arasında bağlantı kurulması bilimsel gerçeklere dayanmayan bir iddiadır.”

Etiketler :