Sultanahmet Meydanı'nda 'Baklava Alayı'

Sultanahmet Meydanı'nda 'Baklava Alayı'

Bir Osmanlı geleneği olan "Baklava Alayı" merasimi, Fatih Belediyesi tarafından yeniden yaşatıldı

İSTANBUL (AA) - Osmanlı padişahlarının Yeniçeri Ocağı'na baklava ikramı geleneği olan "Baklava Alayı", Sultanahmet Meydanı'nda yeniden canlandırıldı.

Gösteri için Topkapı Sarayı'ndan çıkan temsili Yeniçeri bölüğü, mehter marşları eşliğinde Sultanahmet Meydanı'na kadar yürüdü. Bölük meydanda kurulan sahneye geldiği sırada yazar Talha Uğurluel tarafından vatandaşlara "Baklava Alayı"nın tarihi anlatıldı.

Programa ev sahipliği yapan Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, yaptığı konuşmada tarihi geleneği yeniden yaşatmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, "Ramazanda burada olmak, şüphesiz çok önemlidir. Unutulmuş geleneklerimiz. Medeniyetimizin bize aktardığı bu miras, baklava alayı bu eserlerin ruhudur." diye konuştu.

"Baklava Alayı" töreninin ardından Sultanahmet Meydanı'nda toplanan binlerce vatandaşa baklava ikram edildi.

- Baklava Alayı geleneği

Osmanlı'da 17. yüzyılın sonlarında ramazan ayının ortasında, padişahın askere iltifatı olarak saraydan Yeniçeri Ocağı'na baklava gönderilirdi.

Söz konusu dönemde, İstanbul halkı, Baklava Alayı'nı seyretmek için sokaklara çıkarken, padişaha ve askere sevgi gösterilerinde bulunurdu.

Baklavayı Osmanlı saltanatının bir sembolü haline getiren bu gelenek, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasıyla sona erdi. Son Baklava Alayı, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasından 2 ay önce yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.