İşte Balyoz'un cezalarının getirdikleri

İşte Balyoz'un cezalarının getirdikleri

Balyoz kararlarını Yargıtay onaylarsa tüm asker sanıkların rütbeleri ‘er’e indirilerek TSK ile ilişikleri kesilecek. Nişan ve madalyalar geri alınacak. Muvazzaflar tüm özlük haklarını alacak.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Balyoz sanıklarına verilen 20 ila 6 yıl arasında değişeşen hapis cezaları Yargıtay tarafından onanırsa 325 sanıktan sivil memurlar hariç asker sanıklarının tamamının rütbeleri sökülecek. Hapis cezası verilen aralarında 24 general ve amiralin de bulunduğu 200 muvazzaf sanıktan dava kesinleşinceye kadar emekliliğini istemeyenler askerlik görevinden men edilecek. Rütbeleri sökülen tüm sanıklarla birlikte eşleri ve çocukları da orduevi, kamp gibi sosyal tesislerden faydalanamayacak.

Son sözü Yargıtay söyleyecek

Mahkeme Balyoz kararının gerekçesini önümüzdeki günlerde yazdıktan sonra dosyayı taraflara tebliğ edip Yargıtay’a gönderecek. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin değerlendireceği dosyaya avukatlar kararın bozulması için başvuracak. Sanıkların büyük çoğunluğunun tutuklu olması ve dosyanın kapsamında dolayı Yargıtay’ın kararının 1 yıl içinde çıkması bekleniyor. Yargıtay bir bozma kararı verirse, yerel mahkeme yani 10. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı tekrar değerlendirmek zorunda kalacak.

Muvazzaflar TSK’dan atılacak

20 ila 6 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılan Balyoz sanıklarından muvazzaf olanlar karar kesinleşinceye kadar emekliliklerini istemedikleri takdirde TSK’dan çıkarılacaklar. Aralarında 24 generalinde yer aldığı 132 albay, 12 yarbay, 17 binbaşı, 7 yüzbaşı , 2 astsubay, 6 başçavuş olmak üzere toplam 200 muvazzaf sanık kararın onanması halinde askerlikten çıkarılacaklar ancak emeklilik hakkını elde ettikleri için ikramiyelerini ve emekli maaşlarını alabilecekler. Muvazzaf askerler kazanılmış hakları olan tazminatlarını alabilecek. Cezası kesinleşenler sivil cezaevlerine nakledilecek.

Tazminat ve maaşlarını alacaklar

Emekli askeri hakim Ümit Kardaş, muvazzaf askerlerin cezaları kesinleşse bile sosyal güvenlikle ilgili haklarını alacaklarını söyledi. Emekli olanların emekli maaşlarının kesilmediğini ifade eden Kardaş “Onlar bir hak olarak kabul edildiği için de emekliliğini elde etmişse muvazzaf o haklarını alır. Karar kesinleşmesiyle ordudan atılmış olsalar da emeklilik haklarını kazanmış insanlar bunlar. Bugün emekliye ayrılsalar emekli maaşı alırlar. Tazminatlarını da alırlar. Emekliliğini elde etmemiş olsalardı o zaman sıkıntı olurdu” ifadesini kullandı.

Balyoz’da ceza alan asker sanıklara bir kötü haberde de Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) gelecek. Askeri Ceza Kanunu’nun 30. maddesi doğrultusunda askeri veya sivil mahkemede yargılanıp bir yıldan fazla ceza alan generallerin rütbesinin neferliğe düşürüleceği belirtiliyor. Bu kapsamda ceza alan 324 sanıktan asker olanların rütbesi kararın kesinleşmesinin ardından sökülerek TSK’dan çıkarılacak. Orgeneral rütbesinden astsubaylık rütbesine kadar değişik rütbelerde sanık askerlerin rütbeleri ‘er’e düşürülecek ve bir çok haktan mahrum edilecekler.

Madalya ve nişanlar geri alınacak

Aralarında YAŞ Üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli orgeneraller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Ergin Saygun, Şükrü Sarıışık, emekli Oramiral Özden Örnek’in de bulunduğu paşaların görevleri esnasında aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları da geri alınacak. Paşalar cezaevi çıkışında da askeri tesislerden faydalanamayacaklar. Paşaların yanı sıra eş ve yakın akrabalarına verilen askeri kimliklere el konulurken yararlandıkları askeri tesislerin hiç birinden yaralanamaz hale gelecekler.

Artık VIP’i de kullanamayacaklar

Rütbeleri sökülen askerlerin eşleri ve yakınları askeri dinlenme tesisleri, tatil köyleri, Askeri lojmanlar, ordu evleri ve kuaförlerinden yararlanamaz hale gelecek. Emeklilik dönemleri dahil havaalanında VIP’i kullanan paşalar, eşleri ve yakınları, rütbelerin sökülmesi sonrasında artık VIP hizmetlerinden yararlanamayacaklar. Kullandıkları Yeşil pasaportları alınacak olan aileler normal pasaport kullanabilecek.

Hapis cezası alan muvazzaf generaller

Balyoz muvazzaf 24 general-amiral ceza aldı.

-Orgeneral: Bilgin Balanlı. -Koramiral: A. Can Erenoğlu.

-Korgeneraller: Turgut Atman, Rıdvan Ulugüler.

-Tümgeneraller: Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu, İsmail Taş, Bülent Kocababuç, Atilla Özler, Ayhan Gümüş.

-Tümamiraller: Ali Semih Çetin, Ahmet Sinan Ertuğrul, Erdem Caner Bener.

-Tuğgeneraller: M. Erhan Pamuk, B. Ömer Mimiroğlu, Mehmet Eldem, Hakan Akkoç, Kubilay Baloğlu.

-Tuğamiraller: Levent Görgeç, Abdullah Gavremoğlu, Fahri Can Yıldırım, Osman Kayalar, Şafak Yürekli ve Ali Sadi Ünsal.

Star

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.