Tasfiye edilecekti, tasfiye oldu

Tasfiye edilecekti, tasfiye oldu

Eskişehir’de ele geçirilen Balyoz belgeleriyle ilgili tutuklanan ve Türkiye tarihinde hapse giren ilk muvazzaf Orgeneral olan Balanlı ile ilgili iddianame tamamlandı. Balanlı için 20 yıla kadar hapis istendi.

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ile Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş’ın da aralarında bulunduğu 15’i tutuklu 28 şüpheliye ilişkin hazırlanan 2. Balyoz İddianemisi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Ağustos’ta yapılacak olan 2011 Yüksek Askeri Şura toplantısında Hava Kuvvetleri Komutanı olmayı beklerken Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında tutuklanarak Hasdal Askeri Cezaevi’ne konulan Balanlı için “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istendi. Balanlı’nın Hava Kuvvetleri Komutanı olmasının önü tamamen kapanmış oldu.

15’i tutuklu 28 şüpheli var

Eskişehir’de Emekli Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirilen yeni Balyoz Darbe Planı belgeleriyle ilgili soruşturma kapsamında 30 Mayıs 2011 günü tutuklanan ve 31 Mayıs günü GATA’ya kaldırılan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ile ilgili iddianame 20 günde tamamlandı. Balyoz soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından, ürkiye Cumhuriyeti tarihinde tutuklanan ilk muvazzaf Orgeneral olan Bilgin Balanlı’nın da aralarında bulunduğu 15’i tutuklu 28 şüpheliye ilişkin hazırlanan iddianame Balyoz Davası’na bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Savcı Hüseyin Ayar tarafından hazırlanan ve Özel Yetkili Başsavcı Vekili Fikret seçen tarafından da onaylanan iddianemede, davanın Balyoz Darbe Planı ana davasıyla birleştirilmesi istendi. İddianamede Orgeneral Balanlı ile birlikte Korgeneral Turgut Atman, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş, Tümgeneral Nedim Güngör Kurutaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Erhan Pamuk, Tümamiral Sinan Ertuğrul ile Albaylar Ahmet Zeki Üçok, Mehmet Örgen, Ahmet Dikmen, Mehmet Erdem, Halit Nejdet Akgüner, Emin Hakan Özbek, emekli Albay Hakan Büyük ve bazı muvazzaf subaylar sanık olarak yer alıyor.

‘Darbeye Eksik Teşebbüs’ten 20 yıl

İddianamede sanıkların “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında açılan ve aralarında Çetin Doğan’ın da bulunduğu 102’si tutuklu 196 sanık da aynı suçlama ile yargılanıyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi iddianamenin kabul ya da reddine kararı vermek için 15 günlük süresi bulunuyor. Savcı Ayar’ın yürüttüğü, Eskişehir 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü ve 3 albayın da aralarında olduğu tutuklu şüphelilere yönelik soruşturmasının ise devam ettiği öğrenildi.

Planın başarısız olursa ne yaparız?

Balanlı’nın Balyoz’la irtibatını ortaya koyan ilk belge Gölcük’te ele geçirilmişti. Sözkonusu belge, dönemin Harp Akademileri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtınanın 10 Şubat 2003 tarihli sözlü direktifi ile hazırlanmıştı. İddiaya göre, Fırtına’nın sözlü emrinin ardından “İhtimalat Planı Hazırlama grubu” oluşturuldu ve bilgi şubat ayında Balanlı tarafından Fırtına’ya iletildi. Balanlı’nın hazırladığı İhtimalat Planı, Oraj Harekat Planı’nın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirlerle ilgili planları içeriyordu. Planın başarısız olması durumunda hukuki prosedürün de araştırıldığı, iddianemede sanık olan askeri hakim ve savcılardan bir çalışma grubu oluşturulmuştu. Bilgin Balanlı tarafından hazırlanan İhtimalat Planı’nda “yeniden yapılanma, yeni plan hazırlama, muhtemel soruşturmaları boşa çıkarmak için soruşturma komisyonlarında yer alma ve kamufule olma, plan deşifre olmazsa hayata geçirme ve plana muhalif olanları tasfiye etme” başlıkları vardı.

Bilvanis ve delil yok etme iddiası

Bilgin Balanlı’nın, Eskişehir’deki Bilvanis Çiftliği’ni havadan savaş jetleriyle gözetlediği ve gerekli durumda buraya hava operasyonu yapmayı planladığı ortaya çıkmıştı. Oraj’da aktif görev aldığı iddia edilen Balanlı, Balyoz delillerini yok etmeye çalışmakla da suçlanmıştı. Balanlı’nın Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümg. Ahmet Yavuz’a tutuklanmadan 15 gün önce, arşivlerdeki gerçek isimlerle hazırlanan tüm “Harp oyunu ve plan seminerlerini” imha etmesi yönünde emir verdiği ortaya çıkmıştı.

Deşifre edenleri tasfiye edecekti deşifre edilince tasfiye edildi

BİLGİN Balanlı, hazırladığı ‘İhtimalat Planı’nda darbe girişimi deşifre edecek olanların daha sonra takip edilip tasfiye edilmesi isteniyordu. Ancak darbe girişiminde bulunduğu ortaya çıkan Balanlı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı beklerken kendisi tasfiye oldu. Hakkındaki iddianamenin kabul edilmesi durumunda Balanlı’nın Kuvvet Komutanı olmasının yolu tamamen kapanmış olacak. Mevcut durumda Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda orgeneralliğe terfi için kıdemleri yeten 3 korgeneral bulunuyor. Terfi eden isim Hava Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna da oturmuş olacak. Kıdemi yeten isimlerden biri olan Korgeneral Korcan Pulatsü da geçtiğimiz hafta Balyoz soruşturması çerçevesinde tutuklandı. Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler’in adı da Balyoz belgelerinde geçiyor. Terfi için kıdemi yeten diğer isim Korgeneral Mehmet Erten en şanslı isim oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.