Balyozculara terfi kılıfı

Balyozculara terfi kılıfı

Türkiye, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün Balyoz sanığı 3 generalin terfi ettirilebileceği yönündeki açıklamalarının şokunda.

Hukukçular, YAŞ'ta Askeri Personel Kanunu'nun 65. maddesinin çiğnendiğinin itiraf edildiğini belirtirken, 'hile yapıldı' tespitinde bulunuyor...

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, Balyoz davasında haklarında yakalama karan kaldırılan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun terfi edebilecekleri yönündeki açıklamaları, Türkiye'yi şoke etti. Milliyeften Fikret Bila'ya konuşan Gönül, Yüksek Askeri Şûra'nın üç subay için 'Terfi edebilir' kararı verdiğini, generaller hakkındaki yakalama kararının kaldırılması ile terfilerinin önünde bir engel kalmadığını iddia etti.

VEKALETEN TERFİ ETTiLER

Bakan Gönül'ün bahsettiği 3 komutan zaten vekaleten terfi ettirildi. Tümg. Gürbüz Kaya, normalde bir korgeneralin yönettiği Harita Genel Komutanlığı Vekilliği'ne, Tuğamiral Abdullah Gavre-moğlu, normalde bir tümamiralin yönettiği Deniz Kuvvetleri Personel Başkan Vekilliği'ne, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ise normalde bir korgeneralin bulunduğu Jandarma Denetleme ve Değerlendirme Başkan Vekilliği'ne atandı.

YAŞ'TA HiLE Mi YAPILDI?

Bakan Gönül YAŞ'ın üç general hakkında, mahkemenin 'yakalama' kararına rağmen 'terfiye uygun' kararı verdiğini itiraf etti. Gönül şu ifadeleri kullandı: "Durumları 'terfi eder' biçiminde belirlendi. Ancak haklarında yakalama kararı olduğu için bizim bu 'terfi eder' kararını, kararnameye dönüştürüp, terfi işlemini tamamlamamız mümkün değildi. Bu nedenle yeni görevlerine vekaleten atanmaları bir mecburiyetti.

Şimdi ise haklarındaki yakalama kararları kaldırıldı. Bu halde ne yapılması gerekir? YAŞ'ta bu generallerle ilgili 'terfi eder' tespiti yapıldığı için yeniden YAŞ'ı toplamaya gerek yok. Ne yapılması gerektiği konusunda hukukçulara bir inceleme yapın talimatı verdim" Gönül, bu açıklamaları ile YAŞ'ta Askeri Personel Kanununun 65. Madde-si'nin hiçe sayıldığını ve hakkında tutuklama kararı olan sanıklara 'terfii edebilir' raporu verildiğini kabul etmiş oldu.

'BAKAN GÖNÜL'Ü ANLAYAMIYORUM'

Emekli Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı: TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesinde 'Tahliye edilmiş olsalar bile duruşması devam eden' deniliyor. Yani duruşması olan sanıkların terfileri asla mümkün değil. Yakalamaya, tutuklamaya bile gerek yok. Savunma Bakanı'nın neden yana yakıla Balyoz sanıklarını terfii ettirmek için çabaladığı anlamıyorum. Teröristleri çoban zanneden kişiyi değil terfi ettirmek açığa almanın yolunu aramalıydı. Düşmanını bile tanımayan bir Tümgenerali Korg. yapmak TSK'nın prestijine vurulacak en büyük darbe olur. Milli Savunma Bakanı çıldırmış olmalı.

Seçkin ERGÜN/ANKARA- BUGÜN

Etiketler :