Bankalar artık bunu inceleyecek

Bankalar artık bunu inceleyecek

Bankalardan kredi ya da kredi kartı alacaklar için geçerli olacak bireysel borçluluk endeksi haziran sonrası uygulamaya geçecek.

Buna göre mevcut sistemden farklı olarak kişinin geleceği, iş değişimi, terfisi de hesaba katılarak bir değerlendirme ortaya çıkarılacak.
 
Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Kredi Kayıt Bürosu'nun üzerinde çalıştığı bireysel borçluluk endeksinin haziran ayında uygulanmasının planlandığını söyledi. Sezgin, sonrasında her bankanın sırasıyla uygulamayı kendisine adapte edeceğini ve bankaların o endeksteki bilgiyi alıp nasıl kullanacağına karar vereceğini belirtti. Mevcut durumda bankaların kredi verirken uyguladığı kriterlerden biri olan 'skor'un geçmişteki ödeme ya da ödeyememe performansına dayandığını kaydeden Sezgin, "Buna göre 'filanca kişi borcunu ödeyebilir veya ödemez' gibi bir değerlendirme yapılıyor. Bu olmaz. Bireysel borçluluk endeksi sizin o ana kadar aldığınız bütün kredilere bakıp önünüzdeki dönemi test ediyor. Bu şekilde yapılan bir planlama. Özetle, halen uygulamada olan 'skor' geçmişe, bireysel borçluluk endeksi ise geleceğe bakıyor." dedi.
 
Shell&Turcas ve Garanti Bankası'nın geliştirdiği 'Shell Partner Card'ın tanıtıldığı toplantı sonrasında sorularımızı cevaplandıran Mehmet Sezgin, bütün bankaların zaten tüm bilgileri Kredi Kayıt Bürosu'na verdiklerine değindi. "Banka olarak benim o endeksi alıp sisteme nasıl entegre edeceğime karar vermem gerekiyor. Diyelim ki bireysel endeksiniz 100 üzerinden 70 seviyesinde borçlu. O krediyi, başka bankadaki krediyi kapatmak için mi kullanıyorsunuz? Yoksa gidip tekrar kendinize ev eşyası mı alacaksınız? Kapatmak için alıyorsanız krediyi vereyim mi, ev eşyası alacaksanız vermeyeyim mi? Bütün bunları araştırıp öğrenmemiz gerekecek. O safhaya geleceğiz." diyen Sezgin, bireysel borçluluk endeksinin kredi kartı dahil bütün bireysel krediler için geçerli olacağını söyledi. Endeksi sadece Kredi Kayıt Bürosu'nun hesaplayacağını ve tek bir endeks olacağını kaydeden Sezgin, Kredi Kayıt Bürosu'nun bu endeks ile bireysel kredi verirken ek bir bilgi vereceğini belirterek şunları söyledi: "Bu tür araçlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile konuşup 'Amacımız eğer en alt gelir grubundaki insanları borç sarmalına sokmamaksa, biz bunları bu şekilde yapmaya çalışıyoruz'u anlatmaya çalışacağız. Sonuçta kural koyucu onlar." Tek limit konusunda ise Sezgin, rekabetin nasıl etkileneceği konusunda soru işaretleri olduğunu belirtti.
 
90 milyar liralık nakliye pazarına özel kart
 
Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Shell Partner Card hakkında şu bilgileri verdi: "Söz konusu kart nakliye, turizm ve personel taşıma firmalarının ile alt kullanıcılarının akaryakıt ve nakit ödemelerini tek kart üzerinden yönetmelerini sağlayacak. Şifreyle alışveriş yapma, nakit kaybetme riskinden koruma gibi özellikleri bulunan Shell Partner Card ile ATM'den para da çekilebiliyor. Türkiye'de serbest olarak çalışan yaklaşık 600 bin kamyon ve TIR, irili ufaklı 2 bine yakın taşımacılık firması bulunuyor. Sektör potansiyeli de 80-90 milyar lira civarında."
 
ZAMAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.