Barack Obama Erdoğan'ı azarladı

Barack Obama Erdoğan'ı azarladı

ABD’deki Yahudi medyası, ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’daki görüşmede İsrail’e yönelik tavrından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdiğini öne sürdü.

Yahudi haber ajansı Jewish Telegraphic Agency (JTA), “Başkan Obama, Türkiye’nin profiline zarar verdiğini söyleyerek Türk Başbakanını, kavgacı İsrail karşıtı söylemlerinden nedeniyle azarladı” iddiasında bulundu.

 

JTA’ya konuşan bir ABD yetkilisi, “Başkan, Başbakana, Türkiye’nin İsrail ile bağlarının yeniden tesis edilmesini bir öncelik haline getirmesi için baskı yaptı” savını da dile getirdi.JTA, “Obama İsrail konusunda Türk liderini azarladı” başlıklı haberinde “Başkan Obama, Türkiye’nin profiline zarar verdiğini söyleyerek Türk Başbakanını, kavgacı İsrail karşıtı söylemlerinden nedeniyle azarladı” iddiasına yer verdi. JTA şunları yazdı:“JTA’ya bir ABD yetkilisince yapılan açıklamada Başbakan Erdoğan ile buluşmasında Başkan, Başbakanına, İsrail karşıtı söylemlerinin, ülkesinin, geçmişte olduğu gibi konuda liderlik yapma kabiliyetinin erozyona uğramasına yol açtığını ifade ettiği belirtildi.

 

”Aynı yetkilinin, “Başkan, Başbakana, Türkiye’nin İsrail ile bağlarının yeniden tesis edilmesini bir öncelik haline getirmesi için baskı yaptı” dediğini de aktaran JTA, “Erdoğan, iki ülke arasındaki bağların tesis edildiği 1950 yıllarından bu yana hiçbir Türk liderinin yapmadığı kadar İsrail’e yönelik eleştirileri artırdı. Erdoğan, kış aylarındaki Gazze savaşı sırasında İsrail’i savaş suçları ile itham etti ve İran’ın nükleer programını savundu” görüşünü de dile getirdi.Erdoğan’ın Obama ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalara dikkat çekildiği haberde “Erdoğan, Türkiye’nin bölgedeki barış arabulucu rolünü yeniden başlayacağını umduğunu söyledi. O rol, kısmen Türkiye-İsrail bağlarının bozulma

Etiketler :