Barzani'den flaş çıkış

Barzani'den flaş çıkış

Suriye’nin kuzeyindeki bazı kentlerde kontrolü ele alan PYD “Ankara’dan gelen baskılar Kürtlerin birliğini engelleyemez” çıkışını yaptı.

Önceki gün binlerce Kürt ‘birlik için’ yürürken, Barzani “Merkezi hükümetten istediğimizi alamazsak bağımsızlık arayışına gireriz” dedi.

Suriye’nin Şam, Halep ve Humus gibi kentlerinde Beşar Esad rejimi ile silahlı muhalifler arasında sert çatışmalar yaşanırken, ülkenin kuzeyindeki Kürtler bölgedeki kontrollerini sağlamlaştırma peşinde...

Türkiye sınırı yakınında yer alan Kamışlı, Kobani, Afrin, Amude, Derika ve Hemko kentlerinde kontrolü ele geçiren “PKK’nın Suriye kolu” olarak bilinen, Demokratik Kürt Birliği (PYD), dev bir “Birlik Yürüyüşü” organize etti. PYD’nin elindeki kentlerde binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen yürüyüşlerde Abdullah Öcalan ile Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani’nin posterleri de taşındı.

Ankara boyun eğdiremez’

Barzani yönetimine yakınlığıyla bilinen Kuzey Irak’taki Rudaw gazetesine konuşan PYD’nin Kuzey Irak temsilcisi Hüseyin Koçar, “Barzani’den Türkiye’nin tehditlerine boyun eğmemesini beklediklerini” söyledi. Koçar, “Bölgesel Yönetim, düşmanlarla çevrili. Bu nedenle onlarla aynı masaya oturmak zorunda. Ancak kötümser değiliz. Çünkü Barzani Suriye’deki Kürtlerin birliği için hevesle ve ciddi bir şekilde çalışmış bir isim. Onun Türkiye’nin etkisi altına girmeyeceğine inanıyoruz. Çünkü bu PYD ile Kürt Ulusal Konseyi arasında imzalana ve Esad sonrası döneme ilişkin ilkeleri belirleyen Erbil Anlaşması var. Eğer baskıya boyun eğerse zaten Kürt halkı bunu kabul etmez. Barzani’nin birleştirici politikalara bağlılığı, Türkiye ya da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kolayca zayıflatılamaz” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmeleri “tehdit” olarak değerlendirdiklerini açıklamış ve “her türlü önlemi alabileceklerini” ifade etmişti.

‘Birliği bozdurmayız’

Kuzey Irak’la Suriye arasındaki Rabia Sınır Kapısı’na yaklaşmak isteyen Irak ordusuna izin vermeyen ve 10 bin peşmergeyi de bu bölgeye kaydıran Barzani, merkezi hükümetten istediklerini alamamaları halinde bağımsızlık arayışına gireceklerini söyledi. Barzani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile aralarında kişisel bir sorun olmadığını, sorunun diyaloga inanmayan ve silahın gücüne sığınan zihniyette olduğunu belirtti. Kürtler’in birliğinin bozulmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Kürt lider, kendisini Kürtler’in özgürlüğünü savunan biri olarak gördüğünü, üstlendiği sorumluluktan gurur duyduğunu belirtirken, merkezi Irak yönetiminden istediklerini alamamaları halinde bağımsızlık arayışına gireceklerini söyledi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum