AK Partili eski Bakan: Başbakan'ı Abdullah Gül belirleyecek

AK Partili eski Bakan: Başbakan'ı Abdullah Gül belirleyecek

AK Partili eski bir bakan, Erdoğan'ın ilk turda Köşk'e çıkması durumunda Başbakan olarak atanacak ismi Abdullah Gül'ün belirleyeceğini öne sürdü.

AK Partili eski bir bakan, Erdoğan'ın ilk turda Köşk'e çıkması durumunda Başbakan olarak atanacak ismi Abdullah Gül'ün belirleyeceğini öne sürdü.

Türkiye ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenirken, bugün AK Parti adayının da açıklanmasıyla yarış resmen start almış olacak. Başbakan Erdoğan'ın aday olacağına kesin gözle bakılırken, AK Parti'nin başına kimin geçeceğiyle ilgili de farklı isimler gündeme geliyor.

Konuyla ilgili eski bakanlardan biriyle yapmış olduğu konuşmayı bugünkü köşesinde kaleme alan Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda BaşbakanAbdullah Gül'ün belirleyeceğini ifade etti.

İşte Altaylı'nın yazısındaki o kısım;

Anketlere bakarsanız AK Parti adayının, kuvvetle muhtemel Başbakan Erdoğan'ın 1. turda Cumhurbaşkanı seçilme ihtimali hayli yüksek gibi görünüyor. En azından AK Parti'ye yakın anket şirketleri buna kesin gözüyle bakıyorlar. Diğerleri de "Katiyen olmaz" demiyorlar. Şimdi size anlatacağım senaryo da, bu olasılık üzerine kurulmuş ve kulislerde çokça konuşulmaya başlanmış.

SEÇİLİRSE 11 AĞUSTOS'TA İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR

Bu senaryoyu gündeme getirenlerin iddiasına göre, Başbakan Erdoğan eğer ilk turda yani 10 Ağustos günü Cumhurbaşkanlığı'na seçilirse 11 Ağustos günü hem AK Parti Genel Başkanlığından, hem de Başbakanlıktan istifa etmesi gerekiyor. Çünkü Anayasa'nın 101. Maddesi'ne göre, "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisiyle ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer".

HÜKÜMET OTOMATİKMAN DÜŞMÜŞ OLUYOR

Yani iddia o ki, Başbakan Erdoğan yemini beklemeden Başbakanlıktan ve partisinden istifa etmek zorunda. Bu durumda hükümet de otomatikman düşmüş oluyor. Hükümet düşünce Cumhurbaşkanı, yeni hükümeti kurma görevini parlamento çatısı altındaki vekillerden birine vermek zorunda. Bu durumda yeni Cumhurbaşkanının yemin edeceği 28 Ağustos gününe kadar 18 gün süreyle Cumhurbaşkanı olarak kalacak olan Abdullah Gül, yeni bir Başbakan atayacak. Özellikle AK Parti içinde konuşulan senaryoya göre, Abdullah Gül bu 18 gün içinde hükümeti kurma görevini Bülent Arınç'a vermeyi planlıyormuş.

ANLATAN AK PARTİLİ ESKİ BİR BAKAN OLUNCA...

Aynı senaristlere göre Abdullah Gül, bu 1 yıllık dönemde Başbakan olmayı düşünmüyormuş ama 2015 seçimlerinde AK Parti'nin başında olmayı planlıyormuş. Bu atama da o planın bir parçasıymış. Bu senaryo bana pek uygun görünmedi. Ama anlatan AK Partili eski bir bakan olunca, ciddiye almak zorunda kaldım.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.