Davutoğlu'na kritik Hakan Fidan sorusu

Davutoğlu'na kritik Hakan Fidan sorusu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaretleri kapsamında geldiği Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil'de açıklamalarda bulundu. Konuşması sonrası 'Hakan Fidan'ın bu ziyarette size eşlik etmesinin özel bir sebebi var mı?' sorusuna, 'bu son derece do

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaretleri kapsamında geldiği Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil'de konuşuyor. Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar; Bağdat ve Erbil'e ilk ziyaretimi yapmış olmaktan mutluyum.

'Irak'ın güvenliği bizim için hayati'

Şunu hep belirttiğim gibi bir kez daha söylemek istiyorum, Irak'ın güvenliği, Türkiye için hayatidir. Irak'ın güvenlik ihtiyaçlarını konuştuk. Diğer bir adım, Bağdat'ta yeni bir hükümet kuruldu, dün orada oldukça olumlu bir hava gördük. Dün Bağdat'ta da vurguladığım gibi Irak'ta herkesi benimseyen bir hükümetin kurulması hepimizin tercihidir. Irak'ta hiçbir kesim, şu veya bu gerekçeyle dışlanmamalıdır, bu sadece Irak'ın değil, bütün bölgenin başarısı olacaktı. Diğer bir konu, ekonomik alan. Irak'la olan ticaret hacmimizin bir kısmını Erbil ile yapıyoruz. Bin 500'den fazla Türk şirketi var. Bu ilişkileri derinleştirmeye kararlıyız. 

Kürt bölgesinin güvenliği için herşeyi yaparız

Sınır bölgemiz olduğu için Irak-Kürdistan bölgesinin güvenliği bizim için de önemlidir. Türkiye Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her desteği verecektir, bu bizim için hem tarihi, insani hem de stratejik bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık, bu da dahil olmak üzere bundan sonra güvenlik alanında vereceğimiz destekler artarak devam edecektir. Peşmergenin Kobani'ye geçiş iznini vermemiz aslında aramızda olan güven ilişkisinin göstergesi olmuştur. Dolayısıyla bütün konuları ortak ele almamız son derece doğal. Bundan sonra da gereken her yerde güvenlik konusunu konuşmak normaldir. Bağdat tarafından her ay 500 milyon dolar göndereleceği ve bunun karşılığında Erbil üzerinden Ceyhan'a petrol gönderileceği anlaşması yapıldı. Dün sayın Abadi ve bugün sayın Barzani ile enerji konusunda uzun görüşmeler yaptık. Bu konuda açık ve net kararlar alınırsa bundan bütün taraflar memnun olur. Bunun için elimizden geleni yaparız. Türkiye'nin enerji ihtiyacı açıktır. Bağdat'ta gördüğüm atmosferin ümit verici olduğunu söyleyebilirim, önemli olan bu atmosferin fiiliyata dönüşmesidir.

Davutoğlu'na Hakan Fidan sorusu

Davutoğlu, açıklamaların ardından 'Hakan Fidan'ın bu ziyaretlerde size eşlik etmesinin özel bir sebebi var mı?' sorusuna, 'Hakan Fidan'ın bize bu ziyarette eşlik etmesi son derece doğaldır. Muhataplarıyla temaslarda bulundu, görüşmelerini bize rapor etti.' cevabını verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.