Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan seçim tarihi açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan seçim tarihi açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başta genel seçim olmak üzere gündemdeki konularla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2015 seçimlerinin planlandığı gibi Haziran'da yapılacağını söyledi. Davutoğlu, ‘Alevi Zirvesi’ haberini de doğruladı, gelecek hafta Aleviler için önemli bir günde ve önemli bir mekanda bir toplantı yapacaklarını açıkladı. 

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ismi üzerinden kamuoyunda yaygın halde dile getirilen “Alevi biri Başbakan olamaz” yorumuna şiddetle tepki göstererek, “Buna ilk ben karşı çıkarım” dedi. 

Etyen Mahçupyan’ı etnik kökeninden dolayı danışman yapmadığını belirten Davutoğlu, devletin son 100 yılda gönülleri kırılan Süryanilerle, Ermenilerle, Rumlarla, Alevilerle barışması gerektiğini ifade etti.

Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek'e konuşan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle...

MARAŞ’TA DEDE SÜRPRİZİ

Davutoğlu, Kahramanmaraş Valiliği’nden çıkarken yanına Alevi Dedesi olduğunu söyleyen Mehmet Yıldırım isimli vatandaş geldi. Davutoğlu, Yıldırım’ı otobüse aldı ve miting meydanına beraber gitti. Kahramanmaraş’tan İstanbul’a geçerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Yıldırım’ın elini tutup, “Hak Muhammed Ali yareniniz olsun. Hazreti Hüseyin ile ilgili söylediklerinizi dinledim. Allah ülkemize, size zaval vermesin, size dua ediyoruz” dediğini aktardı. Alevilik konusunda yeni ve ortak bir dil bulmak gerektiğine dikkat çeken Davutoğlu, Kahramanmaraş’ta Alevilerin, Sünnilerin birlikte huzur için yaşamasının bu ortak dilden kaynaklandığını ifade etti. Davutoğlu, Alevi açılımı konusunda atacakları yeni adımlar sorulunca şu yanıtı verdi:

DEVLET HEPSİYLE BARIŞMAK ZORUNDA

“Çözüm süreci aslında bir tek Kürt meselesiyle ilgili değildi. 100 yıllık süreçte açılan yaraları kapatma süreci aynı zamanda. Onun için çözüm süreciyle birlikte biz Alevi çalıştaylarını da başlattık. Eskiden devlet Süryanileri, Ortodoks Rumları, Ermenileri, Alevileri, Milli Görüşçüleri, Süleymancıları potansiyel tehdit görürdü. Devlet bunların hepsiyle barışmak zorunda.

MAHÇUPYAN EN ÜST GÖREVE GELEN GAYRİMÜSLİM

Ben Etyen Mahçupyan’ı niye Başdanışman yaptım? Etnik ve dini kimlik benim için önem taşımıyor. Müslüman Türk de olsa alırdım. Çünkü gerçek bir aydın, gerçek vicdan sahibi bir isim. Ama Etyen Mahçupyan, Cumhuriyet tarihi döneminde devlette en üst düzey unvan almış biri olacak. Yanlış anlaşılmasın, Ermeni kimliği dolayısıyla yapmış değilim ama böyle bir sonuç doğal olarak ortaya çıkıyor.

TAMİR SÜRECİ

Bunların hepsi tamir süreci. Ulus devlet oluşumu esnasında, kimlerin gönülleri kırıldıysa, kimler devletle aidiyet bağı kurmak istiyorsa, o kesimlere devlet olarak görevim el uzatmak. Benim başbakan olarak görevim, bu aidiyetin zayıfladığı herkesle yeni bir aidiyet bağı kurmak. Onun için çözüm sürecinde çok samimiyiz. Aleviler ile gayri Müslimlerle ilgili konularda çok samimiyiz.”

ALEVİ BAŞBAKAN DA OLUR

Davutoğlu, “Türkiye’de Alevi biri başbakan olmaz algısı var” denilmesi üzerine de şunları söyledi:
“Yok böyle birşey, birisi böyle desin önce ben karşı çıkarım. Türkiye’de bütün haklara her vatandaş sahiptir. Kılıçdaroğlu’nu eleştirirken mezhebi kimliğini öne çıkarmak aklımdan dahi geçmedi, çıkarmadım. Onun da geçmemesi lazım. Ama o, sık sık bize Sünnicilik yaptığımız iddiasında bulunuyor. Ben böyle birşeyi itham dahi etmedim. Beşar Esad ile hukukumuz iyiyken, birlikte tatil yaparken de Sünniydim. Sünniliği 4 senede keşfetmedim ki. Bir anda, bizi dışarıda mahkum etmek için uluslararası çevrelerle işbirliği içinde bize bir şey atfetti. Artık söylemekten dilimde tüy bitti. Neo Osmanlıcılık gibi bir düşüncemiz yok.”

SEÇİMLER ZAMANINDA YAPILACAK

Davutoğlu, 2015 seçimlerinin planlandığı gibi Haziran’da yapılacağını belirtirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Kılıçdaroğlu’nun başarısız olması durumunda liderliği bırakması gerektiğini savundu. Davutoğlu şunları söyledi:

Türkiye’de bakın, bunu olumlu-olumsuz bulursunuz, siyasi istikrarsızlığın göstergesi sayarsınız ama Avrupa’da siyasetçilerin siyasi ömürlerine bakın, hiçbir yerde başarısızlıkları bu kadar devam edegelmiş kimse yok. Bizde başarısızlıkta bir süreklilik var ama lider devam ediyor. Bunun görüldüğü başka bir örnek yok.”

Davutoğlu, “Sizin başarı kriteriniz tek başına iktidar mı?” sorusu üzerine de şöyle konuştu:

AK Parti’de başarılı bir süreklilik var. Buna rağmen üç dönemi getiriyoruz. Başarılı olursam 3 dönem sonra ben de bitireceğim. Başarının kriteri olmaz. Başarı olduğunda herkes tarafından hissedilir. Olmadığında da ‘ben başarılıyım’ desen de bir anlamı yok. Başarılı olanın bunu ispat etmeye ihtiyacı yoktur. Çünkü herkes görür bilir. Halkın başarılı olarak gördüğü her şey başarıdır. Meydan okuyarak söylüyorum, niye Kılıçdaroğlu meydanlara çıkmıyor? Normalde benim rahat rahat Ankara’da oturup işimi yapmam lazım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin meydanlara çıkıp beni rahatsız etmesi lazım. Niye onlar meydanlarda yok da biz varız. Vatandaş sana sarıldığında, senin yüreğin onun yüreğine değdiğinde siyaset başlıyor. Başarının ölçüsü alanda halkla yüzleştiğin zaman ortaya çıkıyor zaten.”

Medyaya fotoğraf sitemi

Davutoğlu, yaşanan günlerin, “çok dikkatli olunması gereken” günler olduğunu vurgularken, şehit askerlerin fotoğraflarından dolayı medyaya sitem etti. Davutoğlu, “Basın özgürlüğü tabii ki herkesin hakkı. Fakat mesela dünkü cenazelerin fotoğrafının yayınlanmaması lazım. İnsan üzülüyor, o insanların aileleri var. Hiçbir batı gazetesinde böyle bir fotoğraf göremezsiniz. Öyle bir etik otosansür var ki.. Halkı galeyana getirmenin ne anlamı var? Tam da o cinayeti işleyenleri koz vermek” dedi.

KOBANİ’DE YALNIZ KALIRLAR

HDP’nin açıklamasının “çok çirkin” olduğunu belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şuna güvenmemeleri lazım: Nasıl olsa Suriye’de kaos var. PKK ve PYD, IŞİD’e karşı mücadele ediyor diye meşrulaşıyor. Aslında ne kadar gayri meşru oldukları bu son cinayetlerle de ortaya çıktı. Türkiye’ye rağmen Türkiye’nin sınırlarında hiçbir şey olmaz. Bunu herkesin görmesi lazım. Bu anlamda çözüm süreci ile Kobani’yi ters bir denkleme oturtmaya çalışıyorlar. Biz Kobani’ye yardım etmeye çalışırken onlar içerde tekrar şiddet ortamını tahrik etmeye kalkışırlarsa Kobani’de de başka her yerde de yalnız kalırlar. Onun için herkesin muhasebe yapma zamanı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.