Ekonominin yönetimine 1 patron, 10 CEO geliyor

Ekonominin yönetimine 1 patron, 10 CEO geliyor

Başbakan’ın açıkladığı seçim sonrası Bakanlar Kurulu’nda yapılacak değişikliğe göre ekonomiyle ilgili 10 bakanlık Başbakan Yardımcısı’na bağlı olacak. Özel sektörden de bakan yardımcısı atanacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonra kurulacak yeni hükümetin Bakanlar Kurulu’nda yapılan değişiklikleri basın toplantısıyla açıkladı. Yeni Bakanlar Kurulu’nda Başbakan dahil 25 üye olacak. Başbakan’ın açıkladığı seçim sonrası kabine yapısındaki değişiklik en çok ekonomi yönetimini etkilerken, ekonomi bakanlıklarının tepesinde Başbakan Yardımcısı, tek adam olacak. Yeni kabine modeline göre, dört başbakan yardımcısından birisi ekonomiden sorumlu olacak. Yani mevcut bakanlar baz alındığında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak ekonominin da patronu olacak. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı’na Hazine Müsteşarlığı ile Merkez Bankası, BDDK, TMSF ve kamu bankaları gibi kurumlar bağlı bulunacak. Bakanlar Kurulu’ndaki yeni yapılanmayla Türkiye, bakan yardımcısı unvanıyla tanışacak. Yeni dönemde, ekonomide faaliyet gösteren 10 bakanlığa bakanlık müsteşarının üstünde olacak bir bakan yardımcısı atanacak. Söz konusu bakan yardımcısı özel sektörden olabilecek. Bu da, 10 ekonomi bakanlığına, ‘10 CEO’ atanması anlamına geliyor. Örneğin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bir sendika başkanı, ekonomi bakanlığına Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı, Maliye Bakanlığı’na da bir CEO bakan yardımcısı olarak atanabilecek. Bu da, ekonomi kurumlarının ‘özel sektör’ anlayışı ile yönetilmesini ve bürokrasinin azalmasını sağlayacak. Torba Yasa’da yapılan değişiklik ile kamu kurumlarına özel sektörden yönetici atanmasının önü açılmıştı. Bu konuda yeniden bir düzenleme yapılması gerekmiyor.

YENİ BAKANLIKLAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Yeni Kalkınma Bakanlığı ile DPT’nin yıldızı parladı

Yeni bakanlıklar, dün Resmi Gazete’de yayınlanan kararnamelerle kurulmaya başlandı. Bu arada yeni yapılandırma, bazı ekonomi kurumlarının daha da güçlenmesine yol açtı. Yeni kurulan Kalkınma Bakanlığı’nın merkezi DPT olacak. Bu da, yıllardır Hazine ve Maliye’nin gölgesinde kalan DPT’nin, yıldızının parlamasına yol açacak. Hazine Müsteşarlığı’nın ise etkinliği yeni yapılandırma ile kayboluyor. Hazine, sadece borç ödeyen ve borçlanan kurum haline geliyor. Birçok birimini yeni oluşturulan bakanlıklara kaptıran Hazine’nin bünyesinde ise Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü ile KİT Genel Müdürlüğü, Dış Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü kalacak. Hazine, Teşvik Uygulama, Yabancı Sermaye gibi birimlerini ise yeni bakanlıklara kaptırıyor.

Ekonomiye yön verecek bakanlıklar

- Başbakan Yardımcısı: Ekonomi bakanlıklarının tepesinde, dört başbakan yardımcısından birisi ekonomiden sorumlu olacak.

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yerini alacak. TÜBİTAK gibi kurumlar aynı bakanlık çatısı altında toplanacak. Bakanlık bünyesinde bulunan İç Ticaret Genel Müdürlüğü ise ekonomi bakanlığına devredilecek.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Yapısında bir değişiklik yapılmayacak.

- Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı: Çevre ve Bayındırlık Bakanlığı’nın birleşmesinden oluşacak.

- Ekonomi Bakanlığı: İç ve dış ticaret işlemlerini yürütecek. Bakanlığın, merkezinin Dış Ticaret Müsteşarlığı olacak.

-  Enerji Bakanlığı: Bir değişiklik yapılmayacak.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Tarım Bakanlığı’nın yerini aldı. Balıkçılık Genel Müdürlüğü gibi yeni birimler oluşturulacak.

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Merkezi Gümrük Müsteşarlığı olacak. Ayrıca iç ticaretten de sorumlu olacak. Bu konuda faaliyet gösteren birimlerde bu bakanlığın çatısı altında toplanacak.

- Kalkınma Bakanlığı:  Kuruluşuna ilişkin kararname yürürlüğe girdi. Merkezi DPT olacak.  

- Maliye Bakanlığı: Değişiklik olmayacak. Sadece denetim birimlerinin aynı çatı altında toplanmasına ilişkin düzenleme yapılması bekleniyor.

- Ulaştırma Bakanlığı: Yapısında bir değişiklik olmayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum