Başbakan Davutoğlu'ndan kara harekatı açıklaması

Başbakan Davutoğlu'ndan kara harekatı açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu göreve geldikten sonra yabancı basına ilk kez kapsamlı bir röportajda konuştu. Davutoğlu,"ABD Esad'ın peşine düşmeyi stratejisine eklerse kara harekatı da olabilir" dedi.

CNN televizyonunda ABD'li televizyoncu Christiane Amanpour'un sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD stratejisinin Esed yönetimini kapsaması durumunda, Suriye'ye olası bir kara harekâtına katılabileceklerini söyledi.

Amanpour'un "Sizi anladığımdan emin olmak için soruyorum.Türkiye belirli şartlar altında Suriye'ye kara birliği sokmaya hazır mı diyorsunuz?' sorusuna Davutoğlu "Ötekiler de üzerine düşeni yaparsa" yanıtını verdi.

SINIRIMIZDA SURİYE REJİMİ İSTEMİYORUZ

Başbakan"Eğer net bir strateji varsa her şeyi yapmaya hazırız. Sınırlarımızda Suriye rejimini istemiyoruz. Ulusal stratejimiz var; ilki göçmenlerin durumuyla ilgili olan insani politika. İkincisi ise askeri operasyon. Sınır güvenliğimiz için gerekli tüm askeri önlemleri almaya hazırız” ifadelerini kullandı.

DÜNYAYI YILLARCA UYARDIK

ABD'yi ve uluslararası toplumu yıllarca tehlikeye karşı uyardıklarını söyleyen Davutoğlu,"O zamanlar belki adı IŞİD değildi fakat bölgede baskıcı rejime karşı radikal gruplar güç kazanmaya başlamıştı. O günlerde Suriye rejimine karşı gelmeyenler şimdi IŞİD tehlikesiyle karşı karşıya. Şu anda bile bazı görüşmelerde IŞİD’e karşı Esed’le işbirliği yapmak gibi öneriler getiriliyor. Şeytana karşı başka bir şeytanla işbirliği yapmak çözüm değildir" diye konuştu.

GEÇEN SENE IŞİD'İ TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETTİK

Başbakan Davutoğlu, "Suriye'de 'IŞİD'ten öncesi ve IŞİD'ten sonrası' diye bir ayrım yapmamalıyız. Suriye'deki krizin ilk günlerinden şimdiye kadar hiçbir ülke saldırılara, rejimin acımasız saldırılarına ve IŞİD'e karşı Türkiye'nin yaptıklarından daha fazlasını yapmadı. Geçen yıl 10 Ekim'de hükümet kararıyla IŞİD'i terör örgütü ilan ettik" dedi.

ABD'NİN HAVA SALDIRILARI YETERLİ DEĞİL

ABD'nin Esed rejimine karşı değil, sadece IŞİD'e yönelik hava saldırılarıyla ilgili bir soruya yanıt veren Davutoğlu, "ABD'nin Suriye'deki hava saldırılarının gerekli ancak yeterli değil. Bu hava saldırıları, IŞİD'in engellenmesi için gerekli ancak birleşik bir strateji geliştirmediğimizde ne olacak? IŞİD'i ortadan kaldırdığımızda başka bir örgüt gelebilir" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'YE 1,6 MİLYON MÜLTECİ GELDİ

Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Suriye'de kimyasal silahlar kullanıldığında, tüm müttefiklerimizden resmi olarak Suriye'deki rejime karşı çok daha sert bir siyaset izlemelerini istedik çünkü bu mezhep siyasetleri, IŞİD tarafından kullanılan bir boşluk oluşturdu. İşte bu yüzden bugün Kobani'de IŞİD'i cezalandırmak ve bir sonraki adımı belirlememek gelecekte daha büyük sorun çıkarabilir. Çok dikkatli olmalıyız. Neden biz uçuşa yasak bölge istiyoruz çünkü yeter artık. Türkiye neredeyse 1,6 milyon mülteci kabul etti ve her gün gelmeye devam ediyorlar. Bugün bile Kobani'den yaklaşık 2 bin kişi geldi.

UÇUŞA YASAK BÖLGE İSTİYORUZ

İstatistiklere baktığınızda Christiane, mültecilerin sayısı rejim tarafından düzenlenen hava saldırıları, Scut füzeleri, varil bombaları yüzünden arttı. Eğer insani krizi durdurmak istiyorsanız, hava saldırılarını, bombardımanı durdurmanız gerekir. Bu, Türkiye için çok önemli çünkü bir sonraki adım... Gelecekte son derece kritik bir senaryo olarak görüyoruz. Diyelim ki IŞİD'i ortadan kaldırdık. Bu güç ama yapacağız. Ertesi gün rejim, Hapel ya da diğer kentlere hava saldırısı düzenleyecek ve bu, çok daha büyük bir insani kriz yaratacak. Bu bizim, geçerli talebimiz. Uçuşa yasak bölge istiyoruz. Sınırımızda güvenli bir bölge istiyoruz. Yoksa tüm bu yük, Türkiye'nin ve diğer komşu ülkelerin omzuna binmeyle devam edecek."

BU TEK TARAFLI BİR İLİŞKİ DEĞİL

Taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda ne olacağı sorusuna yanıt veren Davutoğlu, şöyle dedi:

"Bizden talepte bulunanların bizim ihtiyaçlarımızı anlaması gerekli. Bu tek taraflı bir ilişki değil. Örneğin insanlar bizden mültecileri kabul etmemizi istiyorlar ve bizi övüyorlar, tamam. Ancak aynı zamanda bize lütfen sınırınızı kontrol edin de diyorlar. Sadece üç günde 180 bin kişi gelirse o sınırı nasıl kontrol edebilirsiniz? Sadece üç günde!"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.