Başbakan Erdoğan 3. köprü temel atma töreninde konuştu

Başbakan Erdoğan 3. köprü temel atma töreninde konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 3. köprü temel atma töreninde halka seslendi.

 

İstanbul'un fethinin yıldönümünde yapılan 3. köprünün temel atma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul'un 7 yeni projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

'QUICKLY QUICKLY'

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında köprü inşaatının yüklenici firmalarının temsilcilerini kürsüye çağırdı. Hyundai'nin temsilcisinin kürsüye geldiği sırada geç kalması üzerine Başbakan Erdoğan İngilizce "Çabuk ol" anlamına gelen, "Quickly, quickly" ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan, temsilcilerden 3. köprünün 29 Mayıs 2015'te bitirilmesini istedi. Bunun üzerine, yüklenici firma temsilcileri de ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

FATİH AYDINLIK BİR ÇAĞI BAŞLATTI

"Fatih Sultan Mehmet'in bir karanlık çağı kapatıp bir aydınlık çağı açışının 560. yılında bir aradayız. Fatih Sultan Mehmet Han bize İstanbul başta olmak üzere, muhteşem şehirler bırakmakla kalmamış, fetih ruhunu da kendisinden sonra gelen nesillere miras olarak bırakmıştı."

"Gerek Fatih, gerek ondan sonra gelen idareciler, başta İstanbul olmak üzere, çok büyük eserler inşa ettiler.  Biz de tarihimize eserler bırakmaya devam ediyoruz. Bugün İstanbul'un fethinin 560. yıldönümüde sizin huzurunuzda bir kez daha tarih yazıyor, dev bir projeye imza atıyoruz."

"Bir medeniyet şehri olan İstanbul'a bir medeniyet projesi kazandırıyoruz. Raylı sistemiyle bu köprümüz farklı bir özellik arz ediyor. Nasıl ki Marmaray'da Pekin'i Londra'ya bağlayan bir yüksek hızlı tren varsa, burada da inşallah bunun bir örneğini göreceğiz. Bundan sonra İstanbul'da ağır vasıtaları görmeyeceğiz. Bağlantı yollarıyla, çok farklı bir görüntü arz edecek. Bu köprü aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak."

YENİ HAVALİMANI

"3. havalimanı 100 milyon insan kapasiteli, dünyanın çok bahsedeceği bir havalimanı olacak. Bazıları bilmiyor çünkü ağzı olan konuşuyor. Bu havalimanı nerede yapılıyor haberi yok. Televizyonlarda dinliyorum zaman zaman. Şu kadar ağaç kesiliyor, bu kadar ağaç kesiliyor. Oraları bir gezip görse, adeta savaştan çıkmış bir coğrafya. Daha önce oraları tamamen taş ve kömür ocağı olmuş. Burada bu modern proje hayata geçerken, İstanbul'un mevcut havalimanı ihtiyaçlara cevap vermiyor. Gecikmeler nedeniyle vatandaşlarımızın şikayetlerini dinliyoruz."

KANAL İSTANBUL PROJESİ

"Kanal İstanbul projesinin de yakında ihalesi yapılacak. O projeye de itiraz edecekler. Bu projeyle ağır tonajlı gemilerin geçişine imkan sağlayacağız. Kanalın her iki tarafında da modern şehir inşa ederken, İstanbul'un içindeki yerleşik nüfusu buralara doğru dağıtmanın planını yapıyoruz."

"Bu iş Kanal İstanbul'la da bitmeyecek. Marmaray 29 Ekim'de açılıyor. Marmaray'ın biraz güneyinde de iki tane tüp, oradan yine otomobiller gelip geçecek. Bunların aklı böyle projeleri alır mı? Alsa zaten bugüne kadar bunlar yapardı. Biz bunları 10 yıla sığdırdık."

YASSIADA DEMOKRASİ ADASI OLACAK

"Bir başka adım, hacmi belki küçük görünüyor ama, bir 'Yaslıada' var. Niye? Orada Adnan Menderes iki bakanıyla idam edildi. Şimdi biz o adayı ve yanındaki Sivriada'yı ikisini bir bütün olarak ele alarak, demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz. Orada inşallah, oteller olacak, müzeler olacak. SİT hattı olayına dikkat etmek suretiyle yapacağız."

"Haliç'te bugünlerde yeni bir ihaleye hazırlanıyoruz. Haliç'in muhteşem bir projeyle, içindeki 2.5 milyon metreküp çamuru alıp taşıdık, Vialand'ın açılışını yaptık. Çevreci geçinenler oraları bir gezip görsünler, ne oldu ne bitti diye."

GEZİ PARKI PROTESTOLARI

"Birileri gitmiş Gezi Parkı'nda protesto gösterisi yapıyor. Ne yapıyorsasnız yapın, biz orayı tarihi dokuya uygun hale getireceğiz. Diktiğimiz ağaç miktarı, 10 yaş grubu üzeri, 5 yaş grubu üzeri, 3 yaş grubu üzeri olmak üzere, yaklaşık 2.5 milyardır."

"Şunu bütün açıklığıyla ifade ediyorum, projenin güzergahını orman alanlarını koruyacak şekilde belirledik. Tarihi değeri olan bentlerin ve göletlerin korunmasını da gözettik. Bu göletlerin havza sınırlarından geçirdik ve su kalitesini korumak üzere belirledik. Bu proje gurur tablosu olacak ve yıldız gibi parlayacak." 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.