Başbakan Erdoğan'dan Esad'a 5 mesaj

Başbakan Erdoğan'dan Esad'a 5 mesaj

Telefonda “vatandaşlarımızı gönderin” diyen Esad’a “hayati risk giderilmeden olmaz” cevabı veren Erdoğan, özel temsilcisi aracılığıyla da “Operasyonları derhal durdur” mesajı gönderdi.

Başbakan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a, dün özel temsilcisi aracılığı ile 5 “son dakika mesajı” gönderdi. “Artık ne Türkiye’de ne de uluslararası toplumda takat kalmadı” diyen Başbakan Erdoğan, Esad’a, “Operasyonları derhal durdur. Güvenlik Ortamı oluştur. Muhalefetle bir araya gel. Ulusal Güvenlik yasasını uygulamaya koy. Takvim belirleyip, açıkla” mesajlarını gönderdi. Erdoğan’ın önceki gün yaptığı telefon görüşmesinde de Esad’ın “vatandaşlarımızı gönderin” dediği, Erdoğan’ın da bu talebe, “Hayati riskler giderilmeden göndermeyiz” cevabı verdiği öğrenildi.

Suriye kötü imaj sergiliyor

Beşar Esad’ın Özel Temsilcisi Hasan Türkmani, dün Ankara’ya gelerek, Başbakan Erdoğan ile Konutta, Suriye’de katliama varan operasyonları ve Türkiye sınırına yığılan mültecileri görüştü. Edinilen bilgilere göre, Başbakan Erdoğan’ı seçim başarısından dolayı tebrik etmek için önceki gün telefon açan Esad, beklemediği bir tepki ile karşılaştı. Erdoğan, Esad’a, “Suriye, gerek Türkiye’de gerekse uluslararası toplumda çok kötü bir imaj sergiliyor” deyince savunmaya geçen Esad, “Yaşanılanları bir de bizim tarafımızdan görmenizi isterim. Türkiye’ye özel temsilcim Hasan Türkmani’yi göndersem, dinler misiniz?” ricasında bulundu.

Esad reform sözünü tutmadı

Başbakan Erdoğan, Ankara’ya dün gelen Türkmani’yi Başbakanlık Konutu’nda kabul etti. Görüşmede Erdoğan, Esad’ın halkına verdiği, reform sözünü uygulamadığını Suriye’den yansıyan görüntülerin insanlık açısından kabul edilemez olduğunu belirterek, “Türkiye bu durumda Suriye’yi dünyaya karşı savunmaz” dedi.

Yapılması gerekenler

Erdoğan, Esad’a, son dakika koduyla şu 5 mesajı iletti:

Operasyonları durdur: Suriye’deki askeri operasyonlar, vahşet boyutunda. Görüntülerde kadınların dahi katledildiği, operasyonların milis kuvvetlerce düzenlendiği görülüyor. Bu vahşete derhal son verilmeli.

Güvenlik ortamını sağla: En tehlikelisi olayların mezhep çatışmasına ve kardeş kavgasına dönüşmesidir. Yaşanılanların, Alevi - Sünni çatışmasına dönüşmesinin önü kesilmelidir.

Ulusal Güvenlik Yasasını Uygula: Sıkı Yönetimin kalkmasıyla açıklanan Ulusal Güvenlik Yasası, kağıt üzerinde kaldı. İdam müebbet hapise dönüştü. Siyasi suçlular halen içeride. Yasa derhal uygulamaya geçmeli.

Muhalefet ile bir araya gel: Ülkedeki tüm muhalif grupların liderlerini biraraya topla, taleplerini sor, düzenlemeleri muhalefetin isteklerini dikkate alarak hazırla. Uluslararası toplumun yeniden desteği, ancak ve ancak, böyle yasal düzenleme hazırlanmasıyla mümkün olur.

Takvim belirle ve açıkla: Reform sözü vermek, yaşanılan bunca vahşetin ardından, artık Türkiye’yi ve uluslararası toplumu tatmin etmez. Reform süreci mutlaka bir takvime bağlanmalı ve bu takvim de uluslararası topluma açıklanmalıdır. 

ÇOCUK PARKI DA YAPILDI

Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin tüm ihtiyaçları geçici çadırkentlerde karşılanıyor. Geçici çadırkentlerde Suriyeliler için televizyon odası, çocuk parkı, mescit, 18 yataklı çadır hastanesi oluşturuldu, çamaşır makineleri konuldu. Ayrıca çadırkentte 24 saat sıcak su ve 3 öğün sıcak yemek veriliyor. Suriyeli çocuklar için süt, mama, çocuk bezi sağlanıyor, talepler doğrultusunda psikososyal faaliyetler düzenleniyor. Bu kapsamda çocuklara resim ve müzik derslerinin verildiği, kadınlar için de dikiş kursunun düzenlendiği belirtildi. Yetkililer, özellikle çocukların yaşanan olaylardan olumsuz etkilenmemesi için azami çabayı harcıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.