Erdoğan: 'Gereken cevap verilecek'

Erdoğan: 'Gereken cevap verilecek'

Başbakan Erdoğan, her türlü ihanete gereken cevabın verileceğini söyledi.

Erdoğan, "Tarih boyunca Türkiye'yi esir almaya, Türkiye'nin istiklalini boğmaya çalışan her devlet, çok açık bir yenilgi ve hezimetle geldiği gibi gitmiştir. Türkiye, dışarıdan teslim alınamayacağı gibi içerden de ihanetlere boyun eğmeyecek, ihanetlere teslim olmayacak, her türlü ihanete gereken cevabı verecek ve ihanetleri ezecek güçte bir ülkedir" diye konuştu.

Çanakkale 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 99. yıldönümü törenlerinde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin dışarıdan olduğu gibi içeriden de ihanet çetelerini ezecek güçte olduğunu söyledi. Erdoğan, "Milli güvenliğimize yönelik her saldırı, karşısında Türkiye'nin iman dolu göğsü gibi serhaddini bulacaktır. Çanakkale'nin aziz şehitlerinin torunları olarak istikbal ve istiklalimizden, özgürlüğümüzden hiç bir şekilde taviz vermeyeceğiz. Modern silahların teslim alamadığı Türkiye'yi hiç bir fitne girişimi ve ahlaksız saldırı teslim alamayacaktır" dedi. Başbakan Erdoğan'ın halk oyunları gösterisi sırasında 5 dakika boyunca telefonla görüşmesi dikkat çekti.

Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 99. yıl dönümü törenleri, sabah saat 08.30’da, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı. Her yıl Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda yapılan törenler, stadyum tadilatta olduğundan dolayı bu yıl kordon boyunda düzenlendi. Törenleri izlemek üzere alana gelenler, mehter bölüğünün çaldığı marşlarla coştu. Mehter konserinin ardından ise resmi törenlere geçildi. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, TBMM tarafından Çanakkale şehrine verilen ‘Çanakkale Geçilmez’ yazılı altın madalyayı Türk bayrağına toka etti. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrak göndere çekildi. Vali Çınar, Tuğamiral Şirin ve Belediye Başkanı Gökhan, halkın, askerlerin ve öğrencilerin 18 Mart Deniz Zaferini kutladılar.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın konuşmalarının ardından Başbakan Recep Tayip Erdoğan bir konuşma yaptı.

Başbakan Erdoğan, tarih boyunca vatanı, bayrağı, milleti için canını feda etmiş aziz şehitleri rahmet ve minnetle andklarını ifade ederek, “Bugün milletçi hem Çanakkale, hem bütün aziz şehitlerimize dualar ediyor, arkalarından Fatihalar okuyoruz. Eğer bugün millet dua edebiliyorsa, şehitlerinin arkasından Fatihalar okuyabiliyorsa, bugün ezan minarelerden özgürce okunabiliyorsa, biliniz ki şehitlerimizin ruhları şad olmuş, muazzez olmuştur. Bu millet varlığını devam ettiriyorsa hiçbir şehidimizin kanı boşa akmamıştır. Onlara sonsuz şükran borçluyuz. Bu vatana, bu bayrağa, bu milletin değerlerine sımsıkı sahip çıkarak ödüyoruz. Çanakkale Deniz Zaferimizin bu yıl 99. yıl dönümüne ulaştı. Önümüzdeki yıl bir asrı geride bırakmış olacak. Çanakkale’de yüzüncü yıl kutlamaları çok daha farklı olacak. 7 bölgemizden, 81 vilayetimizden, ayrıca Çanakkale savaşında yanımızda yer alan ülkelerin temsilcilerin katılımıyla binlerce kişi yüzüncü yılın coşkusunu burada yaşayacağız" dedi.

ŞEHİTLİKLERİMİZDE AYRIM YOK

Çanakkale Zaferi'nin aslında Kurtuluş Savaşı’nın bir girizgahı olduğunu kaydeden Erdoğan, "Elde ettiğimiz zafer ve özgüvenle, orada sergilediğimiz birlik ve kardeşlikle Kurtuluş Savaşına başladık ve zaferle sonuçlandırdık. 9 yıl sonra 2023’te inşallah milletçe büyük heyecanı, coşkuyu yaşayacak, asırlık bir iftiharı hep birlikte hissedeceğiz. Sadece törenlerle geçiştirmeyeceğiz. 2023 hedeflerimize ulaşmanın sevinciyle idrak edeceğiz. Türkiye’nin milli gelirini 230 milyardan aldık 820 milyar dolara yükselttik. İnşallah 2023 yılında milli geliri 2 trilyon dolara ulaştırmış olacağız. İhracatı 12 yıl önce 36 milyardan aldık, 152 milyar dolara ulaştırdık. İhracatımızı da 500 milyar dolara yükseltmiş olacağız. 9 yıl sonra 2023’te Türkiyeyi dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri konumuna yükseltmiş olacağız. Siyasi ve sosyal anlamda da bölgenin ve dünyanın parmakla gösterilen bir ülkesi konumuna yükselteceğiz. Yeni Türkiye’yi inşa etmiş olacağız. Bin yıllara kadar uzanan kardeşliğimizi çok daha güçlendirmiş, perçinlemiş, sarsılmaz hale getireceğiz. Her kesimin bir birine saygı duyduğu, hoş görünün egemen olduğu bir iklimi hep birlikte imar edeceğiz. Şehitlerimiz bizden böyle bir Türkiye inşa etmemizi istiyordu. Böyle bir Türkiye için çanlarını feda etmişlerdi. Onlar kendilerinden sonra gelen nesillerin kutuplaşması, ayrışması için, bir birlerine farklı nazarlarla bakması için değil, kucaklaşması, bir olması, kardeş olması için, hep birlikte Türkiye olması için kahramanca savaşmışlardı. Şurada, Anafartalar’da, Kilitbahir’de, Türkiye’nin 81 vilayetinde, hatta kardeş ülkelerinden gelenler yan yana, koyun koyuna yatıyorlar. Şehitliklerimizde Türk, Kürt, Çerkez, Laz ayrımı görebilir misiniz? Yoksul, zengin ayrımını, okumuş, ümmi ayrımını görebilir misiniz? Şurada üniversiteye yeni başlamış şehitler yatıyor. Vatanı için kanını feda edenler bir birleri arasında ayrım yapmıyor, kardeş nazarıyla bakıyorsa, onların torunları da ayrım yapamaz. Kim ki bir başkasını etkin kökeninden, dilinden dolayı tahkir ediyorsa, biliniz ki Çanakkale şehitlerini incitmektedir. Birini nesebinden, manevi değerinden, baş örtüsünden, sakalından, bıyığından dolayı tahkir ediyorsa, biliniz ki o Çanakkale şehitlerinin ruhunu muazzez etmiştir. Kim ki başkasının yaşam tarzını, kutsallarını tahkir ediyorsa o da Çanakkale ve diğer tüm şehitlerimizi üzmüştür. Şehitlerimiz bir bayrak, bir vatan için, tek bir millet için canlarını ortaya koydular. Bize bu kutsal emanetlere sahip çıkmak, ortak değerler etrafından bir ve beraber olmaz… Türkiye büyük zaferlerin üzerine kurulmuş bir devlettir. Türkiye dünyanın en güçlük orduları karşısında göğsündeki imanı ortaya koymuş, destanlar yazmış bir büyük devlettir. İmandır o cevherdir ki, ilahi ne büyüktür. İmansız olan paslı yürek sinede yüktür" diye konuştu.

"TÜRKİYE İÇERİDEN İHANETLERE BOYUN EĞMEYECEKTİR"

Başbakan Erdoğan, tarih boyunca Türkiye'yi esir almaya, istiklalini boğmaya çalışan her devletin açık yenilgi ve hezimete uğradığını hatırlatarak, "Türkiye dışarıdan teslim alınamayacağı gibi içeriden de ihanetlere boyun eğmeyecek ihanetlere teslim olmayacak her türlü ihanete gereken cevabı verecek ve ihanetleri ezecek güçte bir ülkedir. Milli güvenliğimize yönelik her saldırı karşısında Türkiye'nin iman dolu göğsü gibi serhaddini bulacaktır. Çanakkale'nin aziz şehitlerinin torunları olarak istiklalimiz ve istikbalimizden özgürlüğümüzden hiç bir şekilde taviz vermeyiz ve vermeyeceğiz. 99 yıl önce bugün; donanmalar, zırhlı gemiler, torpidolar, toplar, mitralyözler, hatta uçaklar bu milletin imanlı evlatlarının kahramanlığı karşısında silinip gitmişlerdir. O modern silahların teslim alamadığı Türkiye'yi hiç bir fitne girişimi hiç bir ahlaksız saldırı, hiç bir namert taarruz da teslim alamayacaktır. Türkiye üzerine hesapları olanlar bilsin ki, Çanakkale 99 yıl önce geçilmemiştir. Bugün de yarın da geçilemeyecektir. Milletimizin imanı ve kardeşliği Çanakkale ruhunun çiğnenmesine asla müsaade etmeyecektir. Biz Çanakkale Şehitlerimiz'le gurur duyuyoruz. Böyle kahraman bir neslin ahfadı olarak iftihar yaşıyoruz. 77 milyonun buradaki manzarayı görmesini, bu şehitlikleri ziyaret etmesini buradaki ruhu özümsemesini gönülden arzu ediyoruz"dedi.

ZİYARETÇİ SAYISI 10 KAT ARTTI

12 yıl önce yılda 200- 250 bin öğrenci veya ziyaretçi gelirken, bugün 2- 2,5 milyon öğrenci ve turistin Çanakkale'yi ziyaret ettiğini anlatan Erdoğan, "Rabbimize hamdolsun Çanakkale Şehitlikleri'yle ilgilenmek onları ortaya çıkarmek hakettiği güzelliğe kavuşturmak da bizlere nasip oldu. Çanakkale Zaferi'ni anlamak ve anlatmak için bu çevrede çok önemli yatırımlar yaptık. Şehitlikleri bulduk, düzenledik. Çanakkale Destanı tanıtım merkezini inşa ettik. Ömrümüz vefa ettiği müddetçe şehitlerimizin mirası Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz.Bir kez daha Çanakkale Şehitleri'mizi onlarla birlikte tüm aziz şehitlerimizi başta Gazi Mustafa Kemal Kemal olmak üzere rahmetle minnetle yad ediyorum" diye konuştu

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterileri ve resmi geçit yapıldı. Törenler, denizde yapılan gösterilerle sona erdi. Törenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu bazı milletvekilleri askeri ve mülki erkan ile vatandaşlar katıldı.

250 BİN ŞEHİT İÇİN 250 BİN HATİM

Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşlardan gelen talep üzerine hatim kampanyası başlattı. Vatandaşlar, Çanakkale Zaferinin yıldönümünde her şehit için bir hatim indirdi. 250 bin hatmin duası Şehitler Abidesi'ndeki törenlerde yapılacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.