Başbakan: Dünya şunu anlamalı ki...

Başbakan: Dünya şunu anlamalı ki...

Ege Rafinerisinin temel atma töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bölgemizdeki ve dünyadaki her ülkeyi, teröre karşı çok net bir tavır almaya, insanlığın ortak sorunu terörle ortak mücadeleye davet ediyoruz. Teröre müsamaha gösteren her ülke, göz yumduğu terörün bir gün gelip kendisini de hedef alacağını artık görmeli, anlamalıdır" dedi. Erdoğan, Petkim Aliağa tesislerinde düzenlenen, AYPE-T fabrikasının açılışı ile Star Rafinerisi ve Haydar Aliyev Teknik ve Meslek Lisesi temel atma törenine katıldı. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Buradan şunu açık açık ifade etmek durumundayım. Azerbaycan da Türkiye de bölgelerinde barıştan, huzurdan, istikrar ve refahtan başka hiçbir şey istemiyorlar. Biz, bölgede husumetlerin değil, dayanışmanın hakim olmasını arzuluyor ve bunun için mücadele veriyoruz. Kıbrıs meselesinde, Karabağ meselesinde, Kafkasya'nın huzura kavuşmasında, terör meselesinde Azerbaycan'la aynı yöne bakıyor, ortak hedef ve idealleri paylaşıyoruz. Karabağ'daki işgal, benim Azeri kardeşlerimin yüreğini ne kadar dağlıyorsa, biliniz ki her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yüreğini de o kadar dağlıyor. Terör saldırılarıyla şehit olan her bir gencimizin acısı, bizim yüreğimize ateş saldığı kadar, ben inanıyorum ki Azeri kardeşlerimin yüreğine de aynı derecede ateş düşürüyor. Biz, 'iki devlet, tek millet' olduğumuz kadar, aynı zamanda 'tek yüreğiz'.

İşte onun için, Karabağ'da işgal sona erinceye kadar Azerbaycan'la omuz omuza mücadele vermeye devam edeceğiz. Terörle mücadelemizde, dost, kardeş ülke Azerbaycan'ın samimi desteğine her zaman müteşekkir kalacağız. Biz, Azerbaycan'la kurduğumuz bu kardeşlik ilişkisini esasen bölgedeki tüm ülkelerle tesis etmek arzusundayız. Azerbaycan ve Türkiye, kardeşlik içinde nasıl geleceğe yürüyor, nasıl kalkınıyorsa; istiyoruz ki, bölgenin diğer ülkeleriyle de bu şekilde bir dayanışma içinde olalım.

Tüm dünya artık şunu anlamalıdır, bölgemizdeki tüm ülkeler şunu artık çok net anlamalıdır:

Terör, bizim güvenlik güçlerimizi, bizim sivillerimizi vurduğu kadar, insanlığın ortak vicdanını da vuruyor. Terör, her kurşun sıktığında, bizi hedef aldığı kadar, bu bölgenin barışını, kardeşliğini, huzur ve dayanışmasını da hedef alıyor. Bölgemizdeki ve dünyadaki her ülkeyi, teröre karşı çok net bir tavır almaya, insanlığın ortak sorunu terörle ortak mücadeleye davet ediyoruz. Teröre müsamaha gösteren her ülke, göz yumduğu terörün bir gün gelip kendisini de hedef alacağını artık görmeli, anlamalıdır."

Azerbaycan ile Türkiye'nin el ele vererek, kardeşlik içinde çok büyük ortak yatırımlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Erdoğan, 10 bin kişinin burada inşaat aşamasında iş sahibi olacağını, rafineri açıldığında da bin kişinin buradan evine ekmek götüreceğini ifada etti. Başbakan Erdoğan, "İnşallah, Aliyev kardeşimle, bizim aramızdaki bu dayanışmayı, bu kardeşliği tüm dünyaya bir emsal olarak muhafaza edeceğiz. El ele, omuz omuza, en önemlisi de kalp kalbe, bu bölgede istikrar ve refahı tesis edeceğiz" dedi.

Azerbaycan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildiğini hatırlatan Erdoğan, bu nedenle Cumhurbaşkanı Aliyev'i kutladı ve "hayırlı olsun" temennisini iletti. Kısa süre önce Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinde üye olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Şimdi kardeş Azerbaycan bu süreci inşallah 2 yıl devam ettirecek. Birlikte çok güzel çalışmalar yaptık ve bu neticeye ulaşıldı. Ben kendilerini bir kez daha kutluyorum" dedi.

"Van ilimize fiziken de çok yakın olan Bakü'nün yardım eli, bu soğuk kış gününde içimizi bir ayrı ısıttı. Azeri kurtarma ekibi, deprem bölgesinde hızla çalışmalara başlayarak, 3 vatandaşımızı enkaz altından canlı olarak çıkardı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Van'daki deprem nedeniyle komşularımız başta olmak üzere birçok ülke, çok hızlı bir şekilde deprem bölgesine yardımlarını ulaştırdılar. Hepsine müteşekkiriz. Buradan hepsine tek tek şükranlarımı iletiyorum" dedi.

Erdoğan, Petkim Aliağa Tesisleri'nde düzenlenen, AYPE-T fabrikasının açılışı ile Star Rafinerisi ve Haydar Aliyev Teknik ve Meslek Lisesi temel atma törenine katıldı. Konuşmasının başında, "Çok değerli kardeşim" dediği Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve beraberindeki heyete, "İzmir'e ve Türkiye'ye hoş geldiniz" diyen Başbakan Erdoğan, Aliyev'in şahsında Azerbaycan'a ve tüm Azerbaycanlılara Van depremi sebebiyle daha ilk saatlerde kardeşlik ellerini uzattıkları için, Türkiye ve Türk milleti adına şükranlarını sundu. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Van'daki deprem nedeniyle komşularımız başta olmak üzere birçok ülke, çok hızlı bir şekilde deprem bölgesine yardımlarını ulaştırdılar. Hepsine müteşekkiriz. Buradan hepsine tek tek şükranlarımı iletiyorum. Ancak Van ilimize fiziken de çok yakın olan Bakü'nün yardım eli, bu soğuk kış gününde içimizi bir ayrı ısıttı. Azeri kurtarma ekibi, deprem bölgesinde hızla çalışmalara başlayarak, 3 vatandaşımızı enkaz altından canlı olarak çıkardı. 3 ayrı uçakla Van'a ulaşan Azeri yardımları da depremzede vatandaşlarımıza dağıtıldı. Azerbaycan Kızıl Aypara Kurumu'nun, 'Siz tek değilsiniz' sloganıyla, 'Türk bacı ve kardeşler' için bir yardım kampanyası başlattığını da ayrıca büyük bir memnuniyetle öğrendik. Tekrar, Sayın Cumhurbaşkanına, onun şahsında kardeş Azeri halkına çok ama çok teşekkür ediyorum. 'Allah, Azerbaycan'ı da Türkiye'yi de böyle afetlerden korusun; kardeşliğimizi, dayanışmamızı daim etsin' diyorum."

5 milyar dolarlık yatırım

Bugün İzmir'de, büyük ve muhteşem bir yatırımın temel atma törenini gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, Socar ve Turcas Grubu'nun, Petkim yarımadasında inşa edeceği Star Rafinerisi'nin, 5 milyar dolarlık yatırım bedeliyle Türkiye'de ve dünyada, tek noktaya yapılan en büyük yatırım olma özelliğini taşıdığını ifade etti.

İzmir ve Türkiye için adeta bir gurur abidesi olacak bu yatırımın, inşa aşamasında 10 bin kişiye, 2015 yılında devreye alındığında da bin kişiye daimi istihdam sağlayacağını belirten Erdoğan, "İzmir'in çehresini değiştirecek, Türkiye'nin enerjisine enerji katacak bu yatırım, aynı zamanda bizim 2023 hedeflerimizi de destekler nitelikte bir gelişme arz edecek" dedi. Bugün, Petkim'in AYPE-T Fabrikasının resmi olarak hizmete açıldığını bildiren Erdoğan, 720 öğrenciye hizmet verecek, öğrencilerin teoriyle pratiği aynı anda yaşayacakları Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi'nin temelinin atılacağını da dile getirdi. Başbakan Erdoğan, konuşmasında, Socar ve Turcas Grubu'na, Petkim yöneticilerine, Azeri ve Türk yetkililere, proje aşamasında emeği geçenlere, inşa aşamasında ter dökeceklere şükranlarını sundu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e bu büyük yatırımlara verdiği destekten dolayı ayrıca teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu yıl Azerbaycan'ın bağımsızlığının 20. yıl dönümünü, Türkiye ve Azerbaycan olarak aynı coşkuyla, aynı heyecanla birlikte kutluyoruz. 20 yıl önce, 30 Ağustos 1991'de, Azerbaycan bağımsızlığını ilan ettiğinde, her bir Azeri kardeşimiz kadar biz de sevindik, biz de heyecanlandık. 20 yıl boyunca da Azerbaycan'ın kalkınması, ilerlemesi, daha fazla refaha, daha fazla güvenliğe kavuşması için bir kardeş olarak samimi mücadele verdik. Aramızda çok büyük projelere, büyük yatırımlara imza attık. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile Azeri petrolünü Ceyhan'dan tüm dünyaya ihraç ediyoruz. Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ile Azeri gazını ülkemize getirdik. 'Demir İpek Yolu' olarak da adlandırılan Bakü ve Kars'ı birbirine bağlayacak demiryolunda ise son aşamalara geldik. İşte bugün temelini attığımız bu rafineriyle iki ülke arasında bir başka büyük projeyi, bir başka ortak yatırımı ülkelerimizin hizmetine sunuyoruz. Öğleden sonraki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısıyla da ilişkilerimizi, işbirliğimizi daha da pekiştirmiş olacağız."

Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda açılışı yapılacak ve temelleri atılacak tesislerle yatırımların Türkiye ve Azerbaycan ile iki ülke halklarına hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, konuşmasının ardından, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve bazı Azeri bakanlarla birlikte tesislerin açılışı yaptı ve temelini attı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.