Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Erdoğan: Suriye'deki bu insanlık dramını bir an önce sona erdirmek, akan gözyaşlarını dindirmek, ölümleri sona erdirmek uluslararası bir sorundur. Bir insanlık sorunudur.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki insanlık dramını bir an önce sona erdirmenin, akan gözyaşlarını dindirmenin, ölümleri sona erdirmenin uluslararası bir sorun, bir insanlık sorunu olduğunu belirterek, ''Ve bunu bir insanlık sorunu olarak ele almak suretiyle gerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gerek Arap Ligi'nde gerek İslam İşbirliği Teşkilatı'yla müşterek bunu ele almak suretiyle bu sorunu tabii bitirmemiz gerekiyor'' dedi.

Erdoğan ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasına gösterdiği hüsnü kabulden dolayı Slovenya Başbakanı Jansa'ya teşekkür ederek başladı.

Türkiye ve Slovenya'nın Balkanlar başta olmak üzere pek çok uluslararası alanda ortak vizyona, ortak stratejik değerlendirmelere sahip iki dost ve müttefik olduğunu ifade eden Erdoğan, 2011 yılında Ankara'da Türkiye-Slovenya Stratejik Ortaklık Belgesi'nin imzalandığını ve bunun gereği olarak da birlikte önemli adımlar atıldığını hatırlattı.

Slovenya'ya AB sürecinde her zaman Türkiye'nin yanında olduğu için de şükranlarını ifade eden Erdoğan, ''Şu başarılarından dolayı da ayrıca takdir ediyorum; gerek NATO'da, gerek AB'de gerekse OECD'de ortaya koydukları performans, oraya üyelik süreçleri hakikaten bir başarı öyküsüdür. Bundan dolayı da kendilerini ayrıca tebrik ediyorum'' dedi.

İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin ilişkilerin önemli bir halkası olduğunu belirten Erdoğan, ziyaretine 7 bakan ile milletvekillerinin de eşlik ettiğini, ilişkilerin çok daha ileri bir boyuta taşınması için çaba harcadıklarını aktardı.

Ekonomik ilişkilerde 2011 yılı için 966 milyon dolarlık bir rakama ulaşıldığını, bunun çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, ancak bu rakamın her iki ülkenin potansiyelini yansıtmadığını, daha ileri bir düzeye taşınabileceğine inandığını söyledi.

İki ülke iş adamlarına yatırım ve işbirliği çağrısında da bulunan Erdoğan, ''Bildiğiniz gibi Türk müteahhitlik sistemi dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla altyapı, üstyapı bütün bu yatırımlarda da müşterek bazı adımların atılması mümkün, yapılabilir. Bu tabii Türk-Slovenya İş Konseyi'nde de ele alınmış bir konudur. Ve inanıyorum ki bu konsey bunu geleceğe çok daha farklı bir şekilde taşıyacaktır. Zira bu iki ülke arasındaki kararlılığı ben daha önceki görüşmelerimizde de tespit ettim. Ve bunun olmaması için de hiçbir sebep yok'' diye konuştu.

Erdoğan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde özellikle uluslararası ve bölgesel konularda da iki ülkenin aynı istikamette değerlendirmelerde bulunduğunu gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:

''Bugün ağırlıklı Suriye konusunu da aramızda görüşme fırsatını bulduk. Burada da düşüncelerimizin örtüşmüş olması tabii ki manidardır. İnanıyorum ki Suriye'deki bu insanlık dramını bir an önce sona erdirmek, akan gözyaşlarını dindirmek, ölümleri sona erdirmek uluslararası bir sorundur. Bir insanlık sorunudur. Ve bunu bir insanlık sorunu olarak ele almak suretiyle gerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gerek Arap Ligi'nde gerek İslam İşbirliği Teşkilatı'yla müşterek bunu ele almak suretiyle bu sorunu tabii bitirmemiz gerekiyor. Bizler 910 kilometre sınırı olan bir ülke olarak tabii ki bu konuya çok daha duyarlı davranmak durumundayız.

Dün buraya hareket etmeden önce ülkemizde bugüne kadar girip çıkan Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 40 binin üzerinde. Fakat şu anda 23 bin misafirimiz var. Bunlar için gerek çadır kentler gerek konteyner kentler oluşturmak suretiyle onları elimizden geldiğince en iyi şekilde misafir etmenin gayreti içerisindeyiz.''

Dün Suriye'den gelenlerin kaldığı konteyner kentte büyük bir toplantı yaptığını bazılarıyla görüşme imkanı bulduğunu anlatan Erdoğan, hepsinin arzusunun bir an önce ülkelerine, evlerine dönmek olduğunu kaydetti.

Erdoğan, şöyle dedi:

''İnsan tabii ki kendi topraklarını her zaman arzular. Her ne kadar biz elimizden geldiği kadarıyla iyi imkanlar sunsak da hiçbir zaman kendi evleri kadar güzel olmayacaktır, mutluluk taşımayacaktır. Biz de kendilerine şunun taahhüdünü yaptık: Sizler burada kendinizi güvende hissettiğiniz sürece, 'Artık ben evime dönebilirim' demediğiniz sürece bizim burada misafirimizsiniz. Bundan hiç endişeniz olmasın. Burada rahat edin, huzur içinde olun. Bizler de gerek BM Güvenlik Konseyi'nde, gerek Arap Ligi'nde gerek İslam Konferansı Örgütü'nde bu çalışmaları uluslararası boyutta ele alıyoruz, bir an önce de inşallah bu sorunu çözeriz. Bunun beklentisi içerisindeyiz. Bu vesile ile bölgedeki çalışmaları da sürdürüyoruz. Bunları da aramızda görüşme imkanını bulduk.

En kısa zamanda da şu andaki Slovenya hükümetiyle Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak aramızda da bir futbol maçı yapma kararını verdik. Onu da yapacağız.''

FRANSA SEÇİMLERİ

Fransa ile hiçbir zaman düşman olmadık, olmak istemeyiz. Daha orada seçim süreci bitmedi. Parlamento seçimleri de var. Sarkozy yönetimin bize aldığı tavra bizler sessiz kaldık. Fransa'da bizim bir sürü insanımız var. Bu münasebetleri korumaya gayret ettik. Türkiye Ermeni sorunu çözmedikçe AB ye giremez yaklaşımını da doğru bulmuyoruz. Bu inşallah söylenmemiştir.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkanlık sistemine ilişkin, ''Yeni anayasa çalışmalarında artık biliyorsunuz yazılım süreci başladı. Bu süreç içeresinde tartışılabilir. Bunlar hepsi demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bu Başkanlık sistemi mi olur, yarı Başkanlık sistemi mi olur bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'şu sisteme de geçebiliriz, uygundur' diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Ama bütün mesele Müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Yani fikirlerin çatışmasından, çarpışmasından, müzakeresinden hakikat güneşi doğar'' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.