Beşir Atalay'dan flaş açıklamalar

Beşir Atalay'dan flaş açıklamalar

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Habertürk TV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Habertürk TV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı.

Atalay, demokratikleşme paketinde yer alan 24 maddenin görüşmelerine önümüzdeki hafta Anayasa Komisyonu'nda başlanacağını söyledi.

BDP'LİLER SERBEST KALMALI

Atalay, tutuklu milletvekilleri ile ilgili bir hazırlıklarının olduğunu, partilerin grup başkanvekilleriyle konuyu görüşeceklerini söyledi. Atalay, "Bu konuda kararlıyız. Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra diğerlerinin serbest bırakılması gerekiyordu. Biz yargının kararını paylaşmıyoruz. Yasal düzenleme ile çözülmesini bekliyoruz" dedi.

"İKİ BİN KİŞİLİK RAPOR" İDDİASI

Atalay, Burhan Kuzu'nun dile getirdiği "devlet içindeki paralel yapılanmayla ilişkili" iki bin kişi hakkında rapor hazırlandığı iddiasını da yanıtladı. Atalay, "Burhan Hoca ile de telefonla görüştüm. Çok yanlış bir bilgilenme olmuş, böyle bir şeyi bilmem mümkün değil, diyor. Bir gazetedeki haberi paylaştığını söylüyor. Bugün basında da fazla vurgu kazanmış. Bunlar spekülatif şeyler. Böyle bir şey olamaz da zaten. Falanca kesime ait olduğu için rapor falan asla söz konusu değil" diye konuştu.

"BAKANLAR HAKKINDA FEZLEKE" İDDİASI

Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile ilgili dört bakan hakkında fezleke hazırlandığı iddiasını yalanlayan Atalay, "Bana intikal eden bir şey olmadı. Bu olayların dışında iki milletvekili hakkında bir fezleke geldi. Ama dört bakan hakkında bir şey gelmedi"dedi.

GENEL AF OLACAK MI?

"Genel af" ile ilgili soru üzerine  "bizim gündemimizde yok" diyen Bakan Atalay şöyle sürdürdü sözlerini: "Ama biliyorsunuz tutuklulukla ilgili bir tutumumuz var. haksız yere uzun tutukluluklara biz karşıyız. Yani bir yandan yargının hızlı işlemesi için tedbirler aldık. Temyiz kısmında yeni daireler oluşturuldu. Yargı hızlı işlesin kararını versin. Eğer karar gecikiyorsa, veyahut somut delillerde sorun varsa uzun tutukluluk olmaz.

Affa gelince biz hiç genel af sözü kullanmadık. Ama şunu da hep ifade ettik. Çözüm süreci yürüyor, sağlıklı şekilde yürüyor. Bunun sonunda mutlaka her ülkede her örnekte örgüt mensuplarının gelecekleriyle ilgili düzenlemeler yapılır. Bunların kademe kademe suça karışmamış olanlar, daha üst kademeler vesaire farklı değerlendirilir. Ama bunların eve dönüşüyle ilgili, bundan sonraki hayatlarıyla ilgili düzenlemeler yapmak durumundasınız. Çözüm sürecinin sonunda mutlaka bu konu gelecektir. Belki af diye tartışılan gündeme gelen şeyler böyle de anlaşılabilir. Bu bir af değil ama eve dönüşleri, şimdi de var 221’nci madde var. Örgüt mensupları suça karışmamışsa, eve dönmek istiyor buna yönelik düzenlemeler çözüm sürecinde olur."

ÇÖZÜM SÜRECİNDE GECİKME YOK

Atalay "Çözüm sürecinde hala en önemli aktör Öcalan mı?" sorusuna "Çözüm sürecinin önemli ayağı, İmralı" yanıtını verdi ve şöyle devam etti: "MİT müsteşarı görüşür. İkinci ayak siyasidir. BDP'dir. Adalet Bakanı ile biz beraber görüşürüz. Kuzey Irak da önemli bir ayak. Orası ile de görüşülüyor. Gecikme oluyor deniliyor. Bu konu dünyanın her yerinde zaman almıştır. Provakatif bir şekilde süreci koparmadıkça sorun yok. Bazı şeyler zaman alabilir. Süreç çözüme ulaşacak."

Nilgün Balkaç'ın "Çekilme devam ediyor mu silahların tamamen bırakılması için tarih var mı?" sorusuna Atalay'ın yanıtı şöyle oldu: 

"Süreç belli. Terörün bitmesi, son 1 yıldır bitti. Silah bırakılması ve örgüt mensupları ile ilgili yapılacaklar. Bunlar zamana bağlı, ama süreç başarıyla tamamlanacak"

2013'ÜN EN ÖNEMLİ KONUSU

2013'ün en önemli olayı olarak Çözüm Süreci'ni gösteren Atalay, Türkiye için ekonomik istikrarın öneminin de altını çizdi:

"Benim başında olduğum, yürüttüğüm çözüm süreci yılın en önemli konusu bence. Şehitler gelmeden, canlar kaybolmadan yılın tamamlanması benim için çok önemli. Yatırımlar İstanbul'daki, Gezi Olayları… Bunlar da önemli olaylardı. 2014'de iki seçim var. Cumhurbaşkanı'nı halk seçecek. Bizim partimiz için özellikle 2014 hareketli bir yıl. Yerel Seçim, cumhurbaşkanı adayımızın kim olacağı, siyasi gündemimiz bizim yoğun ama ekonomik istikrar çok önemli. Tüm bu süreç içinde ekonomik istikrarı yaşamak gerekiyor.

17 ARALIK AK PARTİ'NİN OYLARINI ETKİLEDİ Mİ?

"Ak Parti içinde anketleri sizin başında olduğunuz bir ekip yapıyorsunuz, tabloyu ilk siz görüyorsunuz, 17 Aralık'a haklın bakışı nedir, AK Parti'nin oy oranında bir değişim var mı?" sorusuna Atalay çarpıcı bir yanıt verdi:

"Önceki trend devam ediyor. Birini kendimiz yapıyoruz, biri dışarıdan yaptırılıyor. Aralık ayına dair iki anket var şu an elimizde. Anketlere göre Ak Parti olarak % 50'nin üstündeki oy oranımızı koruyoruz. Bizim toplumsal desteğimizde bir değişiklik yok. "

internethaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.