Arınç'tan 'paralel devlet' açıklaması

Arınç'tan 'paralel devlet' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye geneline yayılmış bir paralel devlet soruşturmasının olmadığını söyledi.

 

17 Aralık soruşturması sonrası Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği "paralel devlet tartışmaları" bu kez Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a soruldu. Türkiye genelinde böyle bir soruşturma olmadığını söyleyen Arınç, kurumlarda bazı soruşturmaların olabileceğini, bazı yapıların mutlaka temizlenmesi gerektiğini ifade etti.
 
Başbakanlık Merkez Bina'daki Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Arınç'ın konuşmasından satır başları şöyle:
 
"TÜRKİYE GENELİNDE SORUŞTURMA YOK" 

"Paralel yapı veya paralel devlet Sayın Başbakan'ın suç işleyenlerle ilgili devlet içinde ama devletin kurallarına uygun hareket etmeyen gruplarla ilgili tanımlamasıdır. Böyle paralel devlet soruşturması diye bir soruşturma mevcut değildir.
 
Ama her kurum adli ve idari bir soruşturma yapabilir. Görevlerini yaparken hukuk dışına çıktılar mı, kanun dışı bir eylemde bulundular mı? Bunu bazen emniyet içinde yaparlar, yargı içinde yapılırsa HSYK'nın görevi budur.
 
Eğer başka bir devlet kurumunda yapılacaksa her kurumun teftiş kurulları vardır. Yoksa Başbakanlık Teftiş Kurulu vardır, Yüksek Denetleme Kurulu vardır. Yani teftiş makamı bunları inceleyebilir.
 
Eğer mülkiye müfettişlerinin bütün Türkiye'ye dağılarak böyle bir şey yaptıklarını iddia ediliyorsa... Doğrusu İçişleri Bakanlığı'nın müfettiş sayısı bu kadar fazla değildir. Biz sadece 4 tane mülkiye müfettişinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nde idari soruşturma yaptığını biliyoruz. Türkiye genelinde böyle yaygın bir teftiş olmadığını söyleyebilirim.

"PARİS'TEKİ KADIN CİNAYETLERİ" 
 
Paris'teki cinayetleri MİT'e atfedilen bir belge yayınlandı. MİT bu iddiaları yalanladı ve soruşturma başlattı. Bunun ne amaçla MİT adına servis edildiğinin açıklamasını bekleyeceğiz.
 
Bu bazı kurumlarda çalışanların görevleri ve hukuk dışına ne kadar çıkabileceklerini göstermektedir. Bunların varlığının temizlenmesi çok önemlidir.

"ADANA'DAKİ TIR OLAYI" 
 
Adana'daki TIR olayında ilgisi olduğu değerlendiren jandarma görevlisinin yeri değiştirildi. Bu olayın Reyhanlı'ya yakın bir bölgede gerçekleştirilmesi tesadüf değildir. Güvenlik önlemleri daha ciddi olarak devam edecektir. Bunla ilgili adli soruşturma da devam etmektedir.

"TELEFON DİNLEMELERİ" 
 
Dinlemelerin ilan edilmesi hukuki değildir. Muhalefet bu iddialara sarılıyor. Bir gazete ve televizyonun satışı için Başbakan birilerini teşvik ediyorsa bunun hukuki tavsibinin nasıl olacağına savcılar karar verir.
 
Bunlar için özel gazeteler çıktı sanırım, her gün sayfalarında yeni tapeler yayınlanıyor. Dinlemelerin ifşa edilmesi, savcının elindeki soruşturma konusunun alenen duyurulması masumiyet karinesine uygun değildir.
 
Yolsuzluk ve suiistimal sadece bugünün konusu değildir. Daha önceden de olmuştur ama bugünkü gibi cılkı çıkmamıştır." 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.