Başbuğ'dan acil kodlu çağrı

Başbuğ'dan acil kodlu çağrı

Başbuğ, tüm orgeneral ve oramiralleri, "Gözaltına alınan birçok isim okuldan arkadaşımız, kıtadan komutanımız. Görüşlerinizi almak istiyorum" diyerek acil kodla Karargâh'a çağırdı.

GENELKURMAY Karargâhı'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) görev yapan 13 orgeneral ve 2 oramiralin katılımı ile geçtiğimiz pazartesi günü gerçekleştirilen toplantının ayrıntılarına SABAH ulaştı. "Balyoz Güvenlik Harekât Planı" kapsamında düzenlenen operasyon üzerine Mısır ziyaretini iptal eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ilk değerledirmesini önce Karargah'taki çalışma arkadaşları sonra da kuvvet komutanları ile yaptı.

Bu görüşmelerde orgeneral-oramiral seviyesinde kapsamlı istişarelerde bulunulması benimsendi. Hemen ardından Ankara dışında görev yapan 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, değerlendirme toplantısı için 'acil kod ile Ankara'ya davet edildi. Karargâh'ta orgeneral ve oramirallerle toplantı yapılacağı, operasyonun yapıldığı gün Genelkurmay'a gelen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e iletildi. Çiçek'e bu bilgi "özel durum değerlendirmesi" olarak verildi.

'DURUM CİDDİ'

Kamuoyuna tek bir cümle ile duyurulan Or'lar zirvesinde yaşananlar ise şöyle:

BAŞBUĞ KONUŞTU: Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ toplantıda, "Son olayda gözaltına alınanların bir çoğu öğrencilik yıllarımızdan arkadaşımız, kıtadan komutanımız. Olayın hassasiyetini, durumun, görüntülerin üzücü olduğunu biliyorum. Sizlerle gelinen son durumu konuşmak ve tek tek görüşlerinizi almak istiyorum" dedi. Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) karşı yürütüldüğünü zaman zaman ifade ettiği "asimetrik psikolojik harekâta" ilişkin olarak Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a aktardığı çeşitli örnekleri ve beklentilerini anlattı. Bu konuda daha etkin hareket etmenin gerekli olduğu üzerinde duruldu.

OR. YORUMLARI: Orgeneral ve oramirallerin ağırlıklı değerlendirme konularını ise eski kuvvet komutanlarının gözaltına alınma biçimi, askere sivil yargı yolunu kapatan Anayasa Mahkemesi kararı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) aldığı son karar çerçevesinde yargı bağımsızlığı oluşturdu. Danıştay ve Yargıtay'dan yapılan açıklamalar yorumlandı.

AÇIKLAMA: Genelkurmay açıklamasında orgeneral ve oramiraller toplantısına özel atıf yapılırken, 'ciddi durum' değerlendirmesi yapıldı. Genelkurmay'ın 'ciddi durum' tanımlaması yaparken, soruşturmadaki iddiaların önemli bölümünün 'gözardı edilemeyecek' içerikte olduğunu dikkate aldığı belirtildi. Açıklama şöyleydi:

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevli bütün orgeneral ve oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir."

TÜBİTAK raporu Genelkurmay'da

BALYOZ Harekât Planı kapsamındaki bazı belgelerin orijinal olduğu yönünde, soruşturmayı yürüten savcılara TÜBİ- TAK'tan ulaşan raporların, gözaltılar başladığında Genelkurmay'a da iletildiği ileri sürüldü. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Emniyet ve Adli Tıp raporları üzerinde spekülasyon yaratılabileceği ihtimalini gözönüne aldı ve referans kuruluş olarak TÜBİ- TAK'ı tercih etti.

SIZMAYA KARŞI ÖNLEM

Genelkurmay'da zirve öncesinde olağanüstü tedbirler alındı. Olası 'sızma'ları önlemek için sınırlı sayıda personel toplantının yapılacağı katta görev yaptı. Toplantının yapıldığı saatlerde diğer kuvvetlerden 'acil ve önemli olmayan' girişlere izin verilmedi. Ziyaretçi alımına sınırlama getirildi.

SABAH

Etiketler :