Başı açılan öğrenciler savcılıkta

Başı açılan öğrenciler savcılıkta

Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi'nde YGS'ye giren başörtülü öğrenciler, iddiaya göre görevli olmadığı halde salona giren ve başlarını zorla açtıran MYO öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Güral Ünal hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Milyonlarca öğrencinin üniversiteye girmek için ter döktüğü Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) görevli olmadığı halde böşörtülü adaylara zorla başlarının açtırılması skandalı Ankara Batıkent Lisesi'yle sınırlı kalmadığı ortaya çıktı. Başörtülü öğrencilerin küçük düşürülmesine neden olan olayın bir benzerini Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi'nde sınava giren başörtülü öğrenciler de yaşadı.

GÖREVLİYİM DEMİŞ

İddiaya göre başörtüleriyle sınıflara kadar giren adaylar, sınava 10 dakika kala salona giren ve kendisini 'görevli' olarak tanıtan Doç. Dr. Hüseyin Güral Ünal'ın, başörtülerini çıkarmalarını söylemesiyle büyük şaşkınlık yaşadı. Bir anda neye uğradıklarını şaşıran başörtülü adaylar Ünal'a 'ÖSYM'nin kendilerine başörtüsü ile sınava girebilme hakkı' tanıdığını söyledi. Ancak iddiaya göre kendisini ÖSYM yetkilisi olarak tanıtan Doç. Dr. Ünal, öğrencilerin zorla başörtülerini çıkarttırdı.

AÇMASANIZ SINAVINIZ GEÇERSİZ SAYILIR

YGS sınavında zorla başörtüsü çıkartılan Esra Seher Yüksel de sınava girdiği Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi'nde yaşadıklarını Yeni Şafak'a anlattı. Sınava giren ve kendisini ÖSYM görevlisi olarak tanıtan şahsın başımızı açmamamız halinde sınavımızın geçersiz sayılacağını belirterek kendilerini tehdit ettiğini anlatan Yüksel şunları söyledi:

"Başörtümü çıkarmak için lavobaya giderken diğer sınıflarda başı kapalı olan pek çok öğrencinin başını açtığını gördüm. Bu durum bizlerin moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkiledi. Sınav bittiğinde başımı örtmek için ikinci kez lavobaya gittiğimde üzgün ve ağlayan 10 kadar kız öğrenci ile karşılaştım. Hepsi de yaşadıklarına anlam veremiyordu."

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

YGS mağduru Esra Seher Yüksel, sınav sonrası yaptıkları araştırmada kendisini ÖSYM görevlisi gibi tanıtan ve başörtülerini zorla çıkartan şahsın Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'nda görevli Doç. Dr. Hüseyin Güral Ünal olduğunu öğrendiklerini söyledi. Yüksel, "Başörtüsü mağduru öğrenciler olarak geleceğimizle fütursuzca oynayan Doç Dr. Hüseyin Güral Ünal hakkında Kastamonu Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Sınav günü bize yapılan bu çirkin davranışın hesabını soracağız" şeklinde konuştu.

İNCELEME BAŞLATILACAK

Kızlarının yaşadığı olay karşısında şaşkına döndüklerini söyleyen anne Saadet Yüksel ise hemen durumu ÖSYM'ye bildirdiklerini söyledi. İlk etapta ÖSYM'ye telefonla aradıklarını ifade eden anne Yüksel, "Buradaki görevli bizden olayın detaylarını öğrendi. Ancak kendilerine bu şikayetimizi yazılı olarak bildirmemiz halinde inceleme ve işlem başlatabileceklerini söylediler. Biz de Doç. Dr. Hüseyin Güral Ünal hakkında ve sınavda yaşadıklarımızla ilgili olarak ÖSYM'ye yazılı bir şikayette bulunacağız" dedi.

 

ÖSYM'ye şikayetler artıyor

 

YGS'de salon görevlilerinin keyfi muamelesine maruz kalan başörtülü öğrencilerden biri de Merve Nur Özdem oldu. Öğrencinin babası Ünal Özdem, Gazi Çiftliği Lisesi'nde sınava giren kızının sınav günü biri bayan iki salon görevlisi tarafından başını açmaya zorlandığını söyledi. Baba Özdem, benzer keyfiliklerin yaşanmaması için ÖSYM'ye, Milli Eğitim Bakanlığı'na ve Başbakanlığa başvurarak, ilgili kişiler hakkında idari soruşturma talebinde bulunduklarını söyledi. Merve Nur Özdem, babasıyla birlikte Eğitim-Bir-Sen'i ziyaret ederek, başlattıkları hak arama mücadelesinde destek istedi. Merve Nur Özdem, diğer öğrencilerden farklı olarak ikinci kez aranmasının ve başını açmaya zorlanmasının sınavı psikolojisi bozulmuş bir şekilde tamamlamasına neden olduğunu ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :