Başkomutana büyük terbiyesizlik

Başkomutana büyük terbiyesizlik

Türkiye Okuyor” kampanyasıyla ilgili isteklere cevap verilmemesi için Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gizli bir yazıyla alt birimlere emir verilğinin ortaya çıkması, hukukçuların tepkisine sebep oldu.

Sincan 1. Ağır Ceza Hakimi Osman Kaçmaz'ın anayasayı çiğneyerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verilen takipsizlik kararını kaldırmasının ardından, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın da Gül çiftinin himayesinde başlatılan "Türkiye Okuyor" kampanyasına cevap verilmemesi için "gizli" damgalı yazıyla emir verdiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığı makamından gelen taleplere "üst makamların emri alınmadan" cevap verilmeyeceği yazısına isyan eden hukukçular, olayı Başkomutan sıfatını taşıyan Cumhurbaşkanı'na itaatsizlik ve saygısızlık olarak değerlendiriyor ve Genelkurmay'dan ilgililerin yargılanmasını istiyorlar.

"ÇOK ÇİRKİN BİR DAVRANIŞTIR, TERBİYESİZLİKTİR"

Emekli Albay Avukat Durmuş Türemen, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın Başkomutan olduğunu, kampanyanın ise kanunla verilmiş bir görev olmadığını ve gönüllü bir faaliyet olduğunu belirterek, "Katılırsınız veya katılmazsınız, önemli değil. Ama bunun aksine bir emir yayınlamak devlet etiğine yakışmaz. Çok çirkin bir davranıştır. Hiç bir şekilde tasvip edilemez. Terbiyesizliktir" dedi.

Gizli damgalı yazının, Cumhurbaşkanlığı'na Abdullah Gül'ün gelmesinin ardından başlatılan kampanyanın bir uzantısı olarak algılanması gerektiğini söyleyen Türemen, şunları söyledi: "Nihayetinde yapılacak iş okuma işidir. Demek ki bunlar okumayı bilmiyorlar, kimsenin de okumasını istemiyorlar. Böyle bir tavır o emri vereni ve TSK'yı küçültür. Memurların seçilmişlere karşı tutumu İttihatçı bir geleneğin ürünüdür. Aslında bu yine iktidarın kabahatidir. İktidar, halen muktedir değil. İktidar muktedir olduğunu göstermelidir."

"BAŞKOMUTAN'A İSYANDIR, DERHAL CEZALANDIRILMALIDIR"

Hukuk-Der Genel Başkanı Fikret Karabekmez ise Türkiye'nin hukuk devleti olmadığı ve hukuk devleti olmayı içine sindiremeyenler olduğu için bu tür problemlerin çıktığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül'ün yargılanmasına karar veren Sincan Hakimi'nin Meclis'in yetkisini gasp ederek anayasayı değiştirmeye kalkıştığını belirten Karabekmez, "Cumhurbaşkanı, vatana ihanet dışında yargılanamaz. Hakimin kararı yok hükmündedir" dedi.

Cumhurbaşkanı'nın Başkomutan olduğunu hatırlatan Karabekmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cumhurbaşkanı'ndan rahatsız olanlar arasında maalesef bazı komutanlar da var. İlkel devletlerdeki gibi Başkomutan'a isyan ediyorlar. Yasalara, hukuka ve Başkomutan'a saygı göstermeyenler derhal cezalandırılmalıdır. Yanlış yapanlar bunun hesabını vermelidir. Bu nedenle yargısal reforma ihtiyaç var."


Etiketler :