BAYBURT ÜNİVERSİTESİ’NDE NANOTEKNOLOJİ KONFERANSI…

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ’NDE NANOTEKNOLOJİ KONFERANSI…

Bayburt Üniversitesi’nde "Bilimde Yeni Açılımlar: Nanoteknoloji, Nanobioteknoloji ve Nanotıp" konulu konferans düzenlendi. Konferansta, kanser tedavisinden kozmetiğe kadar geniş bir yelpazede kullanılan nanoteknoloji sayesinde insanların problemlerine yen

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çulha’nın konuşmacı olduğu konferansta “nanoteknoloji”, “nanobioteknoloji” ve “nanotıp" konularında dinleyicilere bilgiler verildi.

Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji alanındaki araştırmalardan ve bilimsel ayrıştırma tekniklerinden bahseden Prof. Dr. Çulha, nano tekniklerin özellikle kanserli, hasarlı hücrelere uygulanması konusunda yaptıkları çalışmalardan çıkan sonuçlar üzerine çarpıcı bilgiler verdi. “Nano parçacıklarını kullanarak yeni şeyler yapmak amacındayız” diyen Çulha, “Siz bir şey yapıyorsanız o sizindir, başkasının yaptığı şeyi kullanıyorsanız o sizin değildir. Her şeyin nano’su var şimdi ve her birinin kendine göre bir özelliği var. Örneğin tıpta çokça kullanılan demiroksitler.. Kimya, fizik, eczacılık alanlarını da kapsayan çok geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Disiplinlerarası bir alan nanoteknoloji. Örneğin ilaç yapımında kullanılması düşünülüyor, gıdalarda paketlemelerin hazırlanmasında, yapımında da kullanılır. Nanoteknoloji tümör ve kanser tedavilerinde de kullanılıyor bugün. Altını kullanarak kanser araştırması yapan bir enstitü var. Biz de kanser araştırmalarında yaptığımız çalışmalarda altın ve gümüş nanoparçacıklar kullandık ve ilginç sonuçlar elde ettik. Kullandığınız nano malzemelerle mikroorganizmanın yüzeyini değiştiriyorsunuz. Yıllardır yaptığımız çalışmalardan elde ettiğimiz sonuçlardan biri de nano parçacıkların şaşırtıcı bir şekilde ‘kendiliğinden düzenlenmesi’dir. Kanserli hücreler üzerine gümüş nanoparçacıkları kullanarak yaptığımız araştırmalarda gördük ki; kanserli hücreleri öldürmeye gerek yokmuş,  nanoparçacıkları ekleyince hücreler zaten kendiliğinden düzeliyormuş. Bu çalışmamız yurtdışında bir habere konu oldu. Nanoteknoloji süreci, Nanomühendislik alanında ‘dizayn et, sentezle, düzenle ve uygula’ aşamalarından oluşur. Nano malzemelerin artık kozmetik, mikro-elektronik, kağıt, tekstil, enerji ve ilaç sanayilerinin temel taşlarından biri olacağı ve 2015 yılına kadar bunu içeren maddelerin yoğunlukla artacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Budak da, nanoteknolojinin yeni bir alan olduğunu belirterek, “Bizler de ‘Bayburt Üniversitesi olarak bu konuda ne yapabiliriz’ diye düşünüyoruz. Sayın hocamızın, arkadaşlarımızın yaptığı bu çalışmalardan faydalanmak istiyoruz. Oldukça pahalı bir teknoloji, fakat elden geldiğince katkı sağlamak lazım. Biz de öğrencilerimizin bu alana kaymalarını istiyoruz ve dolayısıyla bu konuda farkındalık oluşturmak için Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü açmak için YÖK’e başvuruda bulunduk” dedi.

Üniversite personelinin ve öğrencilerin katıldığı konferansın ardından, verdiği bilgilerden dolayı Prof. Dr. Çulha’ya Rektör Prof. Dr. Budak tarafından çini tabak hediye edildi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.