Baykal ABD'ye gidecek

Baykal ABD'ye gidecek

CHP Lideri Deniz Baykal, dış politikaya da ağırlığını koymaya hazırlanıyor.

Irak'ın Kürt kökenli Devlet Başkanı Celal Talabani tarafından Bağdat’a davet edilen Baykal, Irak ziyaretinin hemen ardından da, ABD’ye gitmeyi planlıyor.

Baykal’ın ABD ziyareti için, kesin tarih belli değil.

CHP’li yetkililer, ziyaretin ancak “yeni Başkan Barack Obama’nın oluşturduğu yeni yönetimin oturmasının, yeni yönetimin politikalarının tam olarak belli olmasının ardından” gerçekleşeceğini ifade ettiler. Ancak Baykal’ın Washington’a gitmeye kararlı olduğunu da belirttiler.

TALABANİ’DEN SICAK HİTAP: “DEĞERLİ KARDEŞİM”

Talabani’nin, Türkiye’deki ana muhalefet partisi lideri Baykal’a gönderdiği davetin “niteliği” de ortaya çıkmaya başladı.

Irak’ta Kürdistan Yurtseverler Partisi’nin liderliğini de yürüten Talabani, daveti “her iki unvanını kullanarak” gerçekleştirdiği.

Talabani’nin Baykal’a hitaben “Değerli kardeşim” ifadesiyle başlayan resmi davet mektubu, Irak Cumhurbaşkanlığı tarafından Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne, buradan da Türk Dışişleri aracılığıyla CHP’ye iletildi.

Böylece Talabani, Baykal’ı “Irak Devlet Başkanı” sıfatıyla davet etmiş oldu.

Ancak Irak’ın Kürt lideri, aynı mektubu CHP’ye bir de partisinin Ankara’daki temsilciliği aracılığıyla iletti. Böylece, CHP liderini bir de “parti başkanı” sıfatını kullanarak çağırmış oldu.

Nitekim, Talabani’nin davet mektubunun metni de, bu “çifte şapkalı daveti” doğrular nitelikte. Mektupta Talabani şu ifadeyi kullandı;

“Dost ülkelerimiz arasındaki derin ve kapsamlı ilişkilerin geliştirilerek sürdürülmesi amacıyla uygun bulacağınız bir tarihte sizi Irak’ta görmekten mutluluk duyacağım. Irak’ı ziyaretinizde ülkemizdeki yasama ve yürütme organlarının yanısıra siyasi parti yöneticileriyle de görüş alış verişinde bulunabileceğinizi de bilmenizi isterim. Bu ziyaretten büyük bir mutluluk duyacağım.”

Talabani davet mektubunu da “Irak Cumhurbaşkanı” sıfatıyla imzaladı.

hürriyet

Etiketler :