Baykal'ın kokusu halkla uyuşmuyor

Baykal'ın kokusu halkla uyuşmuyor

Ergenekon sanığı Gürbüz Çapan: "Deniz Baykal'ın kokusu halkla uyuşmuyor."

Birleştirilen Ergenekon davasının tutuklu sanığı Gürbüz Çapan, "Türkiye'de bütün partileri kapatın, seçimlere sadece CHP çıksın, Deniz Baykal yüzde 26 oy alamaz. Çünkü Baykal'ın kokusu bu halkla uyuşmuyor. Halk bir tiksindi mi bir daha tadını alamaz." dedi.

 

Davanın başından bu yana tahliyesi yönünde karar verilmesini isteyen Çapan, savunması için sanık kürsüsüne çağrıldı. Hayatının en trajikomik davası nedeniyle yargılandığını belirten Çapan, "Burada beraber yargılandığım arkadaşlar sakin olmamı istedi. Zaten sakindim." dedi. Tutuklu sanık, Eski Esenyurt Belediyesi Başkanı Gürbüz Çapan savunmasına başladı. Örgüt üyeliği suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen Çapan, belediye başkanı olduğu iki dönem boyunca yaptığı faaliyetlerini anlattığı savunmasında "Çok sıkıntı çektim. Çok üzgünüm Türkiye'de dik durmak zor. Dik durmaya çalıştığım için sonunda cezaevine atıldım." dedi.

 

Kendisine bir Deli dumrul gömleği giydirildiğini iddia eden Çapan, "Ne olduğunu bilmediğim, ruhen anlaşmadığım. Milliyetçi ve ulusalcı, gruplarla bir araya koyuldum." dedi. Gençliğinde Devyol'cu olduğunu da belirten Çapan, bazı arkadaşları gibi solculuğu karakolda yediği dayağın ardından bırakmadığını söyledi.

 

Demokrasi açılımına değinen Çapan, Kürt-Türk anlaşmazlığıyla ilgili olarak, "Önemli olan adam olmak. Türkiye'de insanlar birbirlerini koklayarak anlaşıyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın en büyük avantajı halk gibi kokmasıdır. Gerçi son zamanlarda etrafına almış birilerini, nereye gittiği belli değil. Deniz Baykal'ın kokusu bu halka uymuyor. Türkiye'de bütün partileri kapatın, tek CHP seçime girsin, yüzde 26 oy alamaz. Bizim halkımız tiksindi mi bir daha tadını alamıyor.

 

Çapan, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk'a bağlı örgüt üyesi olmakla suçlandığını belirterek, şöyle devam etti:

 

''İlhan Ağabey'i severim. İlhan Ağabey Cumhuriyet'in ilk filozoflarından, aydınlarından biridir. Bütün aydınlarla ilişki kurmaya çalıştım. Cumhuriyet Gazetesi'nin fikirlerine çok fazla katılmam, ama Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet yaşamalıdır. Dolayısıyla kardeşlerime gidin ortak olun dedim. İlhan ağabey bana kefil oluyor. Savcılar o kefaleti üyeliğe çevirmişler. Niye Turgay üye değil de ben. Karamehmet, Koç da para vermiş. Niye onlar üye değil de ben üyeyim. Mahallenin Kürdü biz miyiz.''

 

Hakkında yapılan suikast ihbarı üzerine valiliğe başvurduğunu ifade eden Çapan, silah taşıdığını ancak kullanmadığını söyledi. Ailesinin kan davası olduğunu 1979'dan beri eline silah almadığını dile getiren Çapan, ruhsatlı silahını bir gün olsun beline takmadığını kaydetti.

 

Çapanın sözlü savunmasının ardından, gözaltında bulunduğu dönemde polis, savcılık ve hakim karşısında verdiği savunmalarının okunmasına geçildi.

 

Etiketler :