Bayram coşkusu dünyayı kuşattı

Bayram coşkusu dünyayı kuşattı

Kurban Bayramı, birçok ülkede dün coşku içinde kutlandı. Sabahın erken saatlerinde camileri dolduran Müslümanlar büyük bir huşu içinde bayram namazlarını eda ettiler. Namazın ardından bayramlaşan Müslümanlar Allah’a teslim olmanın bir ifadesi olan kurban

Kurban Bayramı'na dün başlayan ülkelerde camiler hıncahınç dolarken Müslümanlar bayrama ulaşmanın sevincini yaşadı. Bayram namazında Allah'a şükür eden ve tam bir teslimiyet içinde namazlarını kılan Müslümanlar, namazdan sonra kurbanlarını kestiler.

ARNAVUTLUK'TA OSMANLI MİRASI CAMİ DOLDU TAŞTI

Nüfusunun yüzde 80'inden fazlası Müslüman olan Arnavutluk'ta Kurban Bayramı coşkuyla kutlandı. Başkent Tiran'da Osmanlı mirası Ethem Bey Camisi, bayram namazı nedeniyle doldu taştı. Binlerce kişi, cami avlusunda yer kalmayınca bayram namazını kaldırımlarda kıldı.

MAKEDONYA'DA NAMAZ ÇIKIŞI BAYRAMLAŞMA

Türkiye ve Arnavutluk'la birlikte dün bayramın başladığı Makedonya'da, bayram namazı ülkedeki camilerde eda edildi. Nüfusunun yüzde 40'ına yakını Müslüman Arnavut ve Türklerden oluşan Makedonya'da bayram namazında başkent Üsküp'teki tarihi Mustafapaşa Camii'nde yoğunluk oldu. Namazın ardından vatandaşlar birbirlerinin bayramlarını tebrik etti. Ülkenin dört bir tarafında kılınan bayram namazının ardından halk mezarlıkları ziyaret ederek, daha sonra kurban kesim alanlarına gitti.

TÜRK NÜFUSUN YOĞUN OLDUĞU ÜLKELERDE DE COŞKULU KUTLAMA

Hollanda'da yaşayan 1 milyona yakın Müslüman, Kurban Bayramı'nı büyük bir sevinçle karşıladı. Müslümanlar bayram namazı için ülkenin farklı şehirlerinde bulunan camilere akın ederken, camilere sığmayan vatandaşlar dışarıda saf tuttu. Türklerin yoğun yaşadığı Lahey'de Hollanda Diyanet Vakfı'na (HDV) bağlı Mescidi Aksa Camisi de tarihi günlerinden birini yaşadı. Camiye sığmayan cemaat, avluya serilen halılarda namazlarını kıldı.

ALMANYA'DAKİ MÜSLÜMANLAR BAYRAMI SEVİNÇLE KARŞILADI

Almanya'da da Kurban Bayramı coşkuyla kutlandı. Başkent Berlin'de bayram namazını kılmak için vatandaşlar camilere akın etti. Berlin Türk Şehitlik Camisi'ni dolduran vatandaşlar camiye sığmadı ve bahçeye serilen hasırların üzerinde namaz kılmak zorunda kaldı. Bremen'in Gröpelingen semtinde bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Hz. Mevlana Camisi'ni dolduran vatandaşlar da, koordinatör din görevlisi Selami Aykul'un kıldırdığı bayram namazı sonrası birbirleri ile kucaklaşarak bayramlaştı.

YAVRUVATAN'DA KURBAN BAYRAMI

KKTC'de ise bayram namazı Lefkoşa'daki tarihi Selimiye Camisi'nde kılındı. Kıbrıslı Türkler, bayram namazı öncesi camiyi doldururken, bayram namazının ardından avluda bayramlaştı. Bayram namazını Selimiye Camisi'nde kılan Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, namazdan sonra yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs halkının bayramını kutlayarak, “Herkese sağlıklı ve hayırlı bir bayram geçirmelerini diliyorum” dedi.

SURİYELİ MÜLTECİLER, ÜLKELERİNDEKİ OLAYLARIN BİTMESİ İÇİN DUA ETTİ

Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki eski TEKEL binasının olduğu kampta kalan Suriyeliler, Kurban Bayramı'nı bugün kutlayacak. Kampta kalan Suriyelilerin din görevlileri, Kurban Bayramı'nda hangi ülkenin bayram takvimine uyacakları konusunda görüştü. 2 bin 700 Suriyeli'nin barındığı kamptaki görevliler, çadır kent hoparlöründen yaptıkları anonsla, hac adaylarının bugün Arafat vakfesi yapacağını, ilçedeki çadır kentlerde de bu sabah bayram namazının kılınacağını duyurdu. 2 bin 800 Suriyeli Türkmen'in kaldığı YİBO kampındakiler için ise, bayram dün başladı. Türkmenler bayram namazını çadır kent içerisindeki camide kıldı. Namaz sonrası ülkesindeki olayların bitmesi için dua eden Suriyeliler, birbirleriyle bayramlaştı.

AVUSTRALYA, BAYRAMA TÜRKİYE'DEN 8 SAAT ÖNCE GİRDİ

Dünya genelinde Kurban Bayramı'nı ilk kutlayan ülkelerden biri olan Avustralya'da yaşayan Müslümanlar da, bayram namazı için camileri doldurdu. Avustralya'da yerel saat ile 07.10'da kılınan bayram namazının ardından Kurban Bayramı kutlanmaya başlandı. Türkiye'den bayrama 8 saat önce giren Avustralya'daki Türk vatandaşları, anavatandan uzakta da olsa bayramı kutladıklarını dile getirdi.

BULGARİSTAN'DA CAMİYE SIĞMAYAN CEMAAT, NAMAZI AVLUDA KILDI

Bulgaristan'da yaşayan mü'minler bayram namazı için başkent Sofya'daki Banya Başı Camii'ne akın etti. Caminin içine sığmayan cemaat avluda namazını kılmak zorunda kaldı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise Müslümanların bayramını kutlama geleneğini bu yıl da sürdürerek “Yüce Yaratıcı'nın dualarınızı ve tövbelerinizi kabul etmesini temennni ederim” dedi.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.