Devlet içindeki paralel yapı temizliği başlıyor

Devlet içindeki paralel yapı temizliği başlıyor

Devletin içindeki paralel yapı temizliği finansal kurumlara sıçradı. BDDK'nın ardından SPK ve Borsa İstanbul'da da köklü değişimler olacak. Merkez'in, 17 Nisan'da yapılacak genel kurulu bekleniyor

17 Aralık'taki siyaseti dizayn operasyonunun ardından kamuda başlatılan 'paralel yapı' temizliğinde sıra finansa geldi. Ekonomi yönetiminde değişim rüzgârları esmeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) başlayan operasyon Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul ile devam edecek. Halkbank ve Ziraat Bankası'nda da değişiklikler olabileceği belirtiliyor.

GÖZLER 17 NİSAN'DA MERKEZ'DE
Merkez Bankası'nın 17 Nisan'da Ankara'da yapacağı Genel Kurul'da bazı değişikliklerin olması bekleniyor. Para Politikası Kurulu'ndan bir hafta önce yapılacak toplantıda görev süresi sona eren iki üye için seçim yapılacak. Paralel yapıyla işbirliği yapan bürokratların da değiştirilebileceği belirtiliyor.

SIRA SPK'YA GELİYOR
BDDK'da üst yönetim kabuk değiştirirken sıra SPK'ya geldi. Kurumda alt personelden yönetim kadrosuna kadar kapsamlı bir kadro değişiminin yaşanacağı belirtiliyor. Bu değişimin borsaya da sıçrayacağı ifade ediliyor. 17 Aralık operasyonunda karalama çalışmalarına rağmen, usulsüz tek bir işlem dahi bulunamayan Halkbank'ta da önceki gün genel kurul yapıldı. Ali Fuat Taşkesenlioğlu'nun Halkbank'ta Genel Müdür olarak görevine devam etmesine karar verildi. Hasan Cebeci de yönetim kurulu başkanlığını sürdürecek.

BDDK ASLAN'A 'OLUR' VERDİ
Ziraat Bankası Genel Kurulu'nda da sürpriz adımlar çıktı. Paralel yapının hedef tahtasına koyduğu Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın Ziraat'in yönetim kuruluna atanması konusu tartışıldı. Bu konuda BDDK'dan da 'olur' geldiği öğrenildi. Aslan hafta başında Halkbank'ın yönetim kurulu üyeliğinden ayrılmıştı. Yetkililer, Aslan hakkında herhangi bir hüküm bulunmadığını anımsatarak, "BDDK bankacılık açısından bu göreve uygun olup olmadığına, şartları taşıyıp taşımadığına bakar. Bu konuda hukuki bir engel yok" dedi.

KALKAN BAŞKANVEKİLİ OLARAK DEVAM
Halkbank Genel Kurulu'ndaki kararlar da Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlandı. Buna göre, Vakıfbank Genel Müdürlüğü'nden Halkbank'a getirilen Süleyman Kalkan yönetim kurulu başkanvekili olarak görevine devam edecek. Kalkan, bankanın denetim kurulunun da başında yer alacak. Terörün finansmanıyla ilgili uyum görevlisi Yunus Karan'a bağlı olacak. (Sabah)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.