Dışarı çıkıp geldi olaylar başladı

Dışarı çıkıp geldi olaylar başladı

Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’a saldırının gerçekleştiği gün taziye çadırında olan AK Parti’li Emin Dindar çarpıcı açıklamalarda bulundu.

35 köylünün terörist sanılarak öldürüldüğü köye taziye ziyaretinde bulunduğu sırada saldırıya uğrayan Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un olay sırasında yanında bulunduğunu öne süren tanıklar, BDP milletvekili Hasip Kaplan’ı suçladı. Savcılığa ifade veren tanıklar, Kaplan’ın sürekli olarak bakanların taziye çadırına gelmesi halinde olay çıkacağını söylediğini, kaymakamın çadıra gelmesinden rahatsız olduğunu iddia etti.
Tanıklar, olayların Kaplan’ın çadırdan iki dakikalığına çıkıp gelmesinden sonra başladığını da söyledi. Olayların başladığı sırada, saldırıya uğrayan Kaymakam Yavuz’un yanında bulunduğunu söyleyen tanıkların ifadeleri, özetle şöyle:

‘Saldırın’ diye bağırdılar
- Reşit Babat: Şenoba belde başkanının yakın korumalığını yapıyorum. 10.00 sıralarında 35 kişininr taziyesine katılmak amacıyla Sabri Babat ile birlikte Şenoba beldesinden 100 araçlık konvoyla yola çıktık. Taziye yerine giderken, Kaymakam Naif Yavuz Bey’le buluştuk. Taziye yeri olarak halı saha seçilmişti. Halı sahaya geçtik. Yanımızda Ak Parti milletvekili Mehmet Emin Dündar da vardı. Ayrıca saha içinde Hasip Kaplan bulunmaktaydı.
Taziyeden sonra kaymakam bey, ilçemize bakanların geldiğini, bakan beylerin taziye çadırına gelmek istediklerini söyledi. Kaplan ise “Ben bakanların gelmesini istemiyorum. Kesinlikle çadıra gelmesinler, yoksa olay çıkartırız” dedi.
Vefat edenlerden birinin yakını olan Alihan Özkan, Kaplan’ın yanına geldi. “Biz senin dediğini yaptık, PKK bayraklarını astık, tabutların üstüne koyduk. Sen de bizim dediğimizi yap, olay çıkartma” dedi. Ancak Kaplan, “Ben sizin dediğinizi yapmayacağım” dedi. Alihan Özhan, birkaç kere kaymakamın ve Kaplan’ın yanına gidip gelip bakanların taziyeye gelmesi için uğraştı. Mesut Yılmaz adlı kişi de uğraştı. Hatta Kaplan’a sinirlenip “Biz sizin dediğinizi yaptık, siz de yapın” diye bağırdı.
Ancak Kaplan olay çıkartacaklarını söyleyince, kaymakam bey, vefat edenlerin ailelerinden birer kişiyi alıp bakanların yanına götürmeyi teklif etti. Onlar bu teklifini kabul edince, Kaplan, Uzungeçit Belediye Başkanı ve tanımadığım 3 kişi ile çıktı. Şahıslar, 3-5 dakika dışarıda kalıp döndü. Kaymakam bey ise Alihan Özkan’ın evine gitmek için kalktılar. Biz de çıktık. Kaymakam bey çıkar çıkmaz, birisi “saldırın” diye bağırdı.
Grup, ellerindeki taş ve sopalarla saldırdı. Sabri Babat, kaymakam beyi korumak istedi. Kendisi yere düşünce, kalabalık arasından çıkarttım. Benzinliğe doğru ilerlerken, grup arkamızdan taş attı. Benzinliğe sığındık. Hasip Kaplan’ın, “Kaymakam buradan sağ çıkmasın” dediğini ise duymadım.

Kaplan’la işaretleştiler
- Fikret Kaya: Uludere Taşdelen Köyü Muhtarlığı yapmaktayım. Kaymakam Naif Yavuz beyle, taziyeye birlikte gitmeye karar verdik. Taziye evine birlikte girdik. Halı sahanın içinde “katil Erdoğan” afişleri bulunmaktaydı. Kaymakam bey, bu yazıların nedenini sordu. Birileri bunu Hasip Kaplan’a söylemiş.
Kaplan, bunun üzerine, “Taziyeye gelmeyin demiştik. Niye geldiniz, gelmeseydi ya, çıksın dışarı, burada istediğimizi yaparız. Gençler çok dolu. Kimse onları durduramaz, ben olacaklardan sorumlu değilim” diye bağırdı. Kaymakam bey ise vefat edenlerin yakınlarıyla görüşmek istediğini söyledi.
Burada Alihan Özhan, “Cenazeler gömülene kadar organizasyonu siz yaptınız. Bu sefer de siz bizim dediğimizi yapın. Bakanlar gelsin, bu katliamı görsünler, milletin derdine çare bulsunlar” dedi. Kaplan ise “Gelmesinler, insanların acısı büyük, hakim olamam” dedi. İkna çabalarımıza rağmen bakanlar gelirse olay çıkacağını tekrarladı. Ben de taziye çadırının kendilerine ait olmadığını söyledim. Kaplan’ın yanındaki biri çadırı kiraladıklarını, kimin gelip gelemeyeceğine karar verebileceklerini söyledi. Biz, kaymakam beye, vefat edenlerin yakınlarını camide ya da evde toplayıp, bakanlarla bu şekilde görüştürmeyi teklif ettik. Bu sırada akrabalarım beni arayıp, dışarıda gençlerin taş ve sopalar aldıklarını, bir kısmının pet şişelere benzin koyduğunu söyledi. Dışarıdan gelen birileri, sürekli Kaplan’la işaretleşiyordu. Ak Parti milletvekili, kaymakam bey ve ben dışarı çıktık. O sırada araya birileri girdi, dışarı çıkamadım kalabalıktan. Çıktığımda, kaymakam bey benzinlikteydi. Bana da sözlü saldırıda bulundular. Bu işin organizatörlerinin Hasip Kaplan ve İrfan Enç olduğunu biliyorum. Birisi daha vardı. Sadece Kaplan’la muhatap oluyordu. Kaymakam beye vuranları görmedim.
- Sabri Babat: Kaplan, çadırda, bakan beylerin geleceğini duyunca, çadıra gelmemeleri gerektiğini söyledi ve “Niye gelmişler, ne işleri var burada” dedi. Biz Kaplan’dan topluluğu yatıştırmasını istediğimizde, kendisinin mani olamayacağını söyledi. Dışarıya çıkarken kaymakam beyin arkasındaydım. Çıkar çıkmaz, bir grup ellerinde taş ve sopalarla saldırdı. Kendisini korumaya çalıştım. Saldırganlar önce beni yere düşürdü. Reşit Babat ile kalabalıktan kurtulup benzinliğe sığındık. Kaymakam beyi de buraya getirdiler.
Hasip Kaplan’ın, “Kaymakam buradan sağ çıkmasın” dediği konuşulmaktadır. Bu sözü söylediğini Nazmi Babat’tan duydum, ağzından duymadım. Ancak bakanlar gelirse saldırı olabileceğinden bahsediyordu. Saldırı, Kaplan iki dakikalığına dışarı çıktıktan sonra yapıldı.


BDP: Tanık ifadeleri iftira


BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise tanık ifadelerinin “iftira” olduğunu iddia etti. Demirtaş, “Görünen o ki 35 kişinin canı, devlet nezdinde çok da kıymetli değil, büyütülecek bir olay değil, asıl facia orada kaymakamın saldırıya uğramış olmasıdır” dedi. Kaplan da iddia edilenin aksine kendisinin daha büyük olayları engellediğini ileri sürerek, “Orada 35 can gitmiş, bir katliam yaşanmış. Bu katliam yokmuş gibi kaymakama saldırı olayını ön plana çıkarıp bizi de azmettirici olarak göstermek tek kelimeyle aymazlıktır” diye konuştu.



Saldırı görüntüleri kare kare inceleniyor

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Irak sınırında 28 Aralık gecesi yapılan hava oparasyonunda 35 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından, Gülyazı köyüne taziyeye giden Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’a saldırı olayıyla ilgili soruşturmaya devam ediliyor. Saldırı zanlısı olarak gözaltına alınan 6 kişinin ifadeleri alınırken, saldırı görüntülerini inceleyen polis, 60 kişinin olaya karıştığını belirledi. Bu kişilerin kimliklerinin tespitinden sonra gerekli işlemin yapılacağı bildirildi.
Bu arada olayın ardından rapor alan Uludere Kaymakamı Naif Yavuz dünü de Şırnak kent merkezinde kaldığı otelde dinlenerek geçirdi. Önceki gün, dün itibariyle göreve başlayacağını açıklayan Yavuz’un daha sonra Uludere’ye giderek görevine başlayacağı öğrenildi. n EMİN BAL Şırnak DHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.