Türkiye DEAŞ ile mücadelede önemli bir müttefik

Türkiye DEAŞ ile mücadelede önemli bir müttefik

Belçika İçişleri Bakanı Jambon:"Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelede önemli bir ortak olduğunu ve önemli rol oynadığını unutmamamız gerekir." dedi

BRÜKSEL (AA) - Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda önemli bir müttefik olduğunu belirtti.

Belçika devlet televizyonu RTBF'ye konuşan Jambon, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DEAŞ terör örgütünün Irak ve Suriye'de ciddi baskı altında olduğunu ifade eden Jambon, yabancı teröristlere ilişkin iki ihtimalin bulunduğunu söyledi.

Jambon, "DEAŞ teröristleri ya sonuna kadar savaş yerinde kalacak ya da geldikleri ülkelere geri dönerek oralarda saldırı düzenleyecek." diye konuştu.

Bu ihtimal karşısında teyakkuzda olduklarını belirten Jambon, "Teröristlerin Avrupa'ya dönüp saldırı düzenlemesinden endişe duyuyoruz." dedi.

- "Türkiye DEAŞ ile mücadelede önemli bir müttefik"

Jambon, Avrupa'ya dönen yabancı savaşçıları İnterpol ve Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) vasıtasıyla tespit etme imkanına sahip olduklarını, bunun yanı sıra tüm ülkelerdeki güvenlik güçleriyle irtibat halinde olacaklarını ifade etti.

Bu çerçevede Türkiye'nin önemli katkılarını göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Jambon, "Türkiye'yi eleştirebiliriz ancak Türkiye'nin DEAŞ'la mücadelede önemli bir ortak olduğunu ve önemli bir rol oynadığını unutmamamız gerekir. Türkiye'de DEAŞ'a bağlı birçok yabancı terörist yakalanıyor ve hapsediliyor." diye konuştu.

- "Uzun vadede hedefimiz Flamanya'nın bağımsızlığı"

Aşırı sağcı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) partisinin bakanı Jambon, Katalonya'daki bağımsızlık referandumu hakkında da "Benim kalbim Katalanlarla. Ben Flaman milliyetçisiyim, o yüzden Katalonya'daki durumu iyi anlıyorum." ifadesini kullandı.

Katalonya Özerk Hükümetinin İspanya ile acilen diyalog başlatması gerektiğini söyleyen Jambon, Avrupa Birliği'nin (AB) bu kapsamda arabuluculuk rolü üstlenebileceğini belirtti.

Karar alma süreçlerinde referandum yolunu çok fazla desteklemediklerini ifade eden Jambon, partisinin Belçika'da referandum yapılmasını hiçbir zaman talep etmediğini kaydetti.

Öte yandan Jambon, "Şu anda gündemde olmasa da partimizin uzun vade hedefinde Flamanya'nın bağımsızlığı var." dedi.

Belçika, Fransızca konuşulan Valonya, Flamanca konuşulan Flamanya, her iki dilin konuşulduğu Brüksel ile Almanca konuşulan doğudaki küçük bir bölgeden oluşuyor. Bu bölgeler arasındaki iş birliği eksikliği hatta rekabet ciddi sorunlara yol açarken, halklar da birbirine karşı mesafeli duruyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.