Belçika'nın  ilk başörtülü milletvekili

Belçika'nın ilk başörtülü milletvekili

Belçika'daki seçimlerde bir ilke imza atarak ülkenin ilk başörtülü milletvekili olan Mahinur Özdemir, “Başörtümle değil, projelerimle konuşulmak istiyorum” dedi.

60'a yakın Türk asıllı adayın yarıştığı seçimlerde Brüksel Bölge Parlamentosu'na girerek, ülkedeki ilk başörtülü milletvekili olan Türk kızı Mahinur Özdemir'i konuşuyor. Hristiyan Demokratlar Partisi'nden (CDH) milletvekili seçilen 26 yaşındaki Özdemir, başörtüsü eleştirilerine değinerek, “Önemli olan beyninizin içindeki. Bu sıkıntılı süreçte her zaman partimden destek aldım. Çatlak seslerin olması da normaldir. Var olan önyargıları da yavaş yavaş yıktığıma inanıyorum” dedi.

TÜRKİYE'DE DÜŞÜNMEZDİM

Eğitimin insan hakkı olduğuna vurgu yaparak başörtüsü nedeniyle öğrenim hakkının engellenmesini eleştiren Özdemir, “Bir insanı inançları nedeniyle eğitimden yoksun bırakmak demokratik değil. Başörtüsüyle yemin edeceğim. Türkiye'nin siyasi yapısını pek iyi bilmiyorum. Ancak Türkiye'de siyaset düşünmezdim herhalde. Çok fazla parti var. Birçok konuda önyargılar var. Bayanlar, gençler yeterince siyasette aktif değil. Belçika'nın en genç milletvekili benim. Türkiye'de ise 26 yaşında biri meclise bile giremiyor. Bu sorunlardan dolayı Türkiye'de aday olmazdım' dedi.


BÜYÜK PROJELERİM VAR

Önceliğinin eğitim olduğunu altını çizen genç milletvekili, “Eğer ben burada eğitim görmesey-dim. Yaptıklarımı belki böyle ifade edemezdim. Başörtümle beraber burada eğitim gördüm ki kendimi bu halimle ifade edebildim. Başörtülüler burada da malesef sıkıntı yaşıyor. Liselerin yüzde 95'inde başörtüsü yasak. Bunlar da okul idaresinin koyduğu, devletin koymadığı yasaklar. Üniversitelerde genelde bir yasak yok. Belçika laik değil, nötr bir devlet. Herkese eşit davranmaya çalışıyorlar. Belçika doğumluyum. Biz gençler sesimizi duyuralım diyerek siyasete atıldım, çok önemli projelerle gündeme geldim ve bunları gerçekleştirmek için çalışacağım' diye konuştu. Brüksel Bölge Parlamentosu, otonom olarak çalışıyor. Bu seçimlerde parlamentoda 11 milletvekilliği kazanan CDH, koalisyon görüşmelerine de katılıyor.


İlk hedefim önyargıları yıkmak

n "Ben başörtüsüyle değil projelerle konuşuyorum" diyen Özdemir, partisiyle birlikte Türkiye'nin AB üyeliğine desteklerinin süreceğini söyledi. Bir dönem CDH Genel Başkanı JoÎlle Milquet'in de özel kalem müdürlüğünü yürüten Özdemir, Schaerbeek Belediyesi'nde 2006'dan bu yana meclis üyeliği görevini yapıyordu. Üniversitenin kamu yönetimi ve siyaset bölümlerinden mezun olan Mahinur Özdemir, 5 çocuklu bir ailenin en büyük kızı. Özdemir'in babası Konyalı, annesi ise Afyon Emirdağlı.




Etiketler :