Benzeri Olmayan Süreçler

Benzeri Olmayan Süreçler

1950 Demokrat Parti iktidarı ile CHP bürokrasisi siyasetle çatışmıştır. Bu çatışmanın neticesinde...

Cumhuriyet kadar demokrasiyi de korumalıyız  

Anayasa değişikliğini halkın önüne götürecek düzenlemeyi tehir eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına tepkiler sürüyor. Anayasa değişikliği ve YSK'nın referandum süresini kısaltan düzenlemeyle ilgili kararını değerlendiren Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Küçük, "Türkiye'de Cumhuriyeti koruma refleksi gösterildiği kadar demokrasiyi koruma refleksi gösterilmediği müddetçe demokrasiden bahsedilemez" dedi. 

27 MAYIS BÜROKRASİYLE DEMOKRASİNİN  ÇATIŞMASI 

Türkiye'de hiçbir Anayasa'nın sivil unsurlarla ve demokratik yollarla yapılmadığına dikkat çeken Küçük, darbelerin de bu anayasalarla ortaya çıkan bürokratik gücün, karşısına çıkan siyasi gücü kırmak için yapıldığını belirtti. 1924-1950 arasında bürokrasinin CHP ile iç içe kaynaştığını söyleyen Küçük, "1950 Demokrat Parti iktidarı ile CHP bürokrasisi siyasetle çatışmıştır. Bu çatışmanın neticesinde de 27 Mayıs darbesi olmuştur" dedi. 1924 Anayasa'sı ile dünyada benzeri olmayan süreçlerin yaşandığını dile getiren Adnan Küçük, "1924-1960 yılları arasında dünyada bir benzeri olmayan üç dönem yaşanmıştır. Bu dönemde; Tek partili hayat yaşanmış, sonra çok partili hayata geçilmiş ve ardından 1950 seçimleri ile demokrasiye geçilmiştir. Böylesine önemli üç dönem aynı anayasa ile yaşanmıştır" şeklinde konuştu.  

PARLAMENTO GÜVEN DEMOKRASİYİ GETİRİR 

‘2020 Anadolu Fikir Platformu’ tarafından, İhtiyaç Akademi konferans salonunda düzenlenen "Anayasa ve Referandum" konulu şöyleşiye katılan Doç. Dr. Adnan Küçük, "Parlamentoya güvenmemek demokrasiye inanmamak anlamı taşır" dedi. Anayasaların tabandan yapılması gerektiğini dile getiren Küçük, şunları kaydetti: "Ancak 1961 Anayasası bir CHP anayasasıdır. CHP'nin ilkeleri ruh olarak bu anayasaya işlemiştir. Yine aynı olayı 1982 Anayasasında dagörüyoruz. 82 Anayasası da bir CHP anayasasıdır."

Etiketler :