Firari general Esad gerçeğini açıkladı

Firari general Esad gerçeğini açıkladı

Ordudan firar eden en yüksek rütbeli isim olan tuğgeneral Mustafa El Şeyh, Suriye ordusunun bu ay dağılacağını öne sürdü

Türkiye'de bulunan Şeyh 'İki hafta içinde müdahale edilmezse tüm bölge yanar 'dedi.

37 yıldır görev yaptığı Suriye ordusundan kaçarak, Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı en sert silahlı direnişi yürüten Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) saflarına geçen Tuğgeneral Mustafa el Şeyh, Şam yönetimi için süre biçti. Kasım sonunda ordudan ayrılıp Türkiye'ye kaçan General Şeyh, İngiliz Sunday Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada 'Suriye ordusu çökmek üzere 'iddiasında bulundu.

'Çıldırmış haldeler'

Şeyh, 'Ordunun şubatta dağılması kaçınılmaz. Personel kısıtlı. Öyle ki geçen yıl 15 Mart'taki seviyenin yüzde 65'ini bile oluşturmuyor. Malzemeler yeterli değil. Suriye ordusunun savaşa hazır olma seviyesi donanım açısından yüzde 40, personel açısından ise yüzde 32'dir. Eksikleri şabiha (doğrudan Esad'a bağlı özel güçler) ve Alevilerden tamamlamaya çalışıyorlar ama bunun bir aydan fazla devam etmesi mümkün değil 'dedi. Şeyh, 'Ordudan ayrılmadan önce vicdanımla hesaplaştım. Humus'ta askerlerin genç bir geline cinsel tacizde bulunmaları bardağı taşıran damla oldu. Ordu çıldırmış bir ölüm makinesine döndü. İki hafta içinde çözüm bulunmazsa tüm bölge alev alacaktır 'diye konuştu.

Kosova örneği

Suriyeli general, 'Uçuşa kapalı saha ve insani koridor gibi yöntemlerin artık işe yaramayacaktır. Artık zaman yok. Rusya'nın vetosu sebebiyle BM dışında bir dış müdahale talep ediyoruz. Kosova ya da Fildişi Sahili'ndeki gibi bir destek bekliyoruz 'dedi.

Ordunun sadece üçte biri savaşabilir halde

Esad'ın ordusunun durumu hakkında geniş bilgiye sahip olduğu belirtilen general Şeyh, ordunun yalnızca üçte birinin operasyon yapabilmeye hazır olduğunu söyledi. El Şeyh 'Görev başındaki ordu mensupları büyük bir moral çöküntüsü yaşıyor. Sünni askerler orduyu terk etme eğiliminde... Birçoğu ise görevlerinden alınmış durumda. Bu faktörler ordu içinde çözülmeye neden oluyor. Şu anki durum son derece tehlikeli. Suriye rejiminin infilak etmesi nükleer bir patlama gibi bütün bölgeyi sarsar 'diye konuştu
.
Esad kandil duasında

Kandil gecesi Humus'ta Suriye ordusu tarafından yapıldığı iddia edilen katliamın ardından büyük tepki çeken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün Şam'daki bir camide ortaya çıktı. El Revda Camisi'ne giden Esad vaazı dinledikten sonra cemaatle birlikte namaz kıldı. Namazın ardından 'Suriye ordusunun başarılı olması için 'dua edildi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.