Kimyasal senaryosu devrede

Kimyasal senaryosu devrede

Kimyasal silah kozunu kullanmaya hazırlanan Esad rejimi, 600 ton kimyasal silahı füze başlıklarına monte etti, 21 fırlatma rampasını ise sınıra konuşlandırdı

Uluslararası toplumun ambargo kararları ile izole ettiği Suriye'nin son olarak kimyasal silah kozunu kullanmaya hazırlandığı ortaya çıktı. Geçen hafta füze tatbikatı ile gövde gösterisi yapan Şam, baba Esad döneminden bu yana stokta tuttuğu 600 ton kimyasal silahı füze başlıklarına monte etti. Bu kararın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad başkanlığında iki hafta önce yapılan ve üst düzey askerlerin katıldığı toplantıda alındığı belirtildi. Ülkenin kuzeybatısında bulunan Essefir tesislerinde bir süredir kimyasal silah üretim çalışmasının yapıldığı da belirlendi. İddiaya göre Suriye'nin elinde nörotoksik gazlar, VX, sarin, tabun ve hardal gazı bulunuyor.

21 FIRLATMA RAMPASI
SABAH'ın aldığı bilgiye göre; kimyasal silahlar ağırlıklı olarak başkent Şam ve çevresindeki askeri tesislerde bulunuyor. Silahların menzili, Türkiye'yi de kapsayacak şekilde güvenli bölgelere kaydırıldı. Bu çerçevede 21 fırlatma rampası da sınır bölgelerine konuşlandırıldı. Kimyasal başlıklı füzelerin menzilinin bin 300 kilometreye kadar çıkabileceği tespit edildi. Suriye yönetiminin ayrıca dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı da kendi füze savunma sistemini oluşturduğu belirlendi. Beşar Esad'ın 14-15 Kasım'da askeri kurmaylarıyla yaptığı toplantıya, Türkiye ve Irak sınır bölgelerini koruyan 3'üncü Ordu'daki üst düzey generaller de katıldı. Merkezi Halep'te bulunan 3'üncü Ordu Komutanlığı'na kimyasal silah üretim tesisleri ile füze üretim ve fırlatma rampalarını koruma görevi verildiği ifade edildi.

RUSYA'DAN 3 MİLYON MASKE
Şam yönetimi ile yakınlaşma stratejisi ile gündeme gelen ve Akdeniz'e donanma gönderen Rusya'nın malzeme yardımında bulunduğu belirlendi. Rusya'nın Suriye'ye 3 milyon adet gaz maskesi teslim ettiği belirlendi. Bu maskelerin çoğu Esad yanlısı asker ve güvenlik görevlileri ile Şam yönetimindeki etkin isim ve ailelerine dağıtılacak. Maske dağıtımı için ise özel bir ekip oluşturuldu ve dağıtım ay sonunda tamamlanacak. Öte yandan Şam yönetiminin hava kuvvetleri bünyesinde intihar filoları oluşturduğu iddia edildi. Suriye'nin elindeki manevra kabiliyeti sınırlı Rus yapımı Mig 23, 25 ve 29 uçakları, "intihar timi" olarak belirlendi.

KIYAMET PLANININ DETAYLARI
Hafız Esad döneminden kalma stoklar devreye sokuldu. 600 ton kimyasal silah füzelere yüklendi. Füzelerin menzili Türkiye'yi de kapsıyor. Şam'daki füzeler farklı merkezlere konuşlandırıldı. 21 rampa sınıra yakın güvenli bölgelere kaydırıldı. Rusya'dan 3 milyon maske alındı. Maskeler, Esad ailesi ve Baas üyelerine dağıtılacak. Hava Kuvvetleri "intihar filoları" oluşturdu. Halep'teki 3'üncü Ordu rampaları korumakla görevlendirildi.

Muhaliflere 72 saat süre verdi
Esad'ın 72 saat süre verdiği muhalifler büyük bir saldırıdan korkuyor. İlacın tükendiği Humus'ta insani dram yaşanıyor

Dün 13 kişinin hayatını kaybettiği Suriye'de muhalifler, Esad rejiminin, protestoları sona erdirmeleri için kendilerine 72 saat süre tanıdığını iddia etti. İngiliz The Guardian gazetesine konuşan 'Ebu Rami' kod adlı bir rejim muhalifi, verilen sürenin dolmasından sonra özellikle Humus kentinde gerçek anlamda bir katliam yaşanabileceği uyarısında bulundu. Suriye Ulusal Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Dr. Halit Hoca da Suriye güvenlik güçlerinin ülkenin üçüncü en büyük kenti Humus çevresini zırhlı birliklerle kuşattığını ve halka "teslim olması" için 72 saat süre tanıdığını söyledi. Hoca, Humus'ta Nusayrilerin yaşadığı Zahra bölgesinin Suriye güvenlik güçleri tarafından boşaltılmış olmasının da, katliam endişesini artırdığını kaydetti.

HUMUS'TA İNSANLIK KRİZİ
Muhalifler Humus'ta ilaç eksikliğinden dolayı ölümlerin meydana gelmeye başladığını, özellikle Hula bölgesindeki hastane ve eczanelerde ilaç bulunamadığını, şeker hastaları ve kanser tedavisi görenlerin durumlarının gün geçtikçe kötüleştiğini belirti. Suriye ordusu 16 gün önce Humus çevresinde 10 kilometrelik bir hendekle kuşatma başlatmıştı. Muhalifler Esad'ın "Kendi halkını öldüren delidir" açıklamasına atıf yaparak, Facebook üzerinden "Esad'ı akıl hastanesine kapatalım" kampanyası başlattı.

SURİYE'NİN FACEBOOK SAYFASI KAPATILDI
Suriye devlet televizyonun sosyal medyada açtığı internet sayfasının Facebook tarafından kapatıldığı belirtildi. Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün, ABC televizyonunda yayınlanan Beşar Esad röportajıyla ilgili açıklamalarının siteye yüklenmesinin ardından sayfa kapatıldı. Öte yandan, Arap Birliği'nin 16 Aralık'ta Suriye gündemiyle toplanacağı açıklanırken, tanınmış din adamlarından Prof. Dr. Yusuf Kardavi, Financial Times gazetesine "Eğer Arap Birliği Suriye krizini sona erdiremezse, halkın yabancı müdahalesini istemeye hakkı vardır" yorumunda bulundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.