Bilge Köyü'nden ağıtlar yükseldi

Bilge Köyü'nden ağıtlar yükseldi

Mardin’in Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü’nde 44 kişi, katledilmelerinin birinci yılında düzenlenen törende, gözyaşlarıyla anıldı.

Köylüler mezar başlarına giderek dualar okulup, ağıtlar yakarken, katilamda anne, babası ve 3 kardeşini yitiren 14 yaşındaki Ezgi Çelebi’nin mezar başında okuduğu şiir, yürekleri dağladı.

Mazıdağ’ın Bilge Köyü’nde 4 Mayıs 2009 gecesi Sevgi Çelebi ile Habip Arı’nın köy muhtarı Hacı Halim Çelebi’nin evinde düzenlenen nişan törenine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda, 7’si çocuk, köy muhtarı Hacı Halim Çelebi ile imam Hacı Kazım Ozan’ın da aralarında bulunduğu 44 kişi öldürülerken, 3 kişi de yaralandı.

Katliamın Çorum’da 26 Nisan 2010 günü görülen davanın karar duruşmasında sanıklardan 6 kişiye 44 kez ağırlaştırılmış müebbet, 1 kişiye 44 kez 15 yıl, 1 kişiye 15 yıl, havaya ateş açan 1 kişiye ise 6 ay hepis cezası verildi.

Bilge Köyü’nde katiamda yaşamını yitiren 44 kişi ölümlerinin birinci yıldönümünde anıldı. Anmaya, imama Hacı Kazım Ozan’ın Ankara’da yaşayan babası İzzet Ozan, çevre il ve ilçelerden de gelenler katılırken, önce mezarlık ziyareti yapıldı. Mezarlığa gidenler dualar okurken, gözyaşları arasında ağıtlar yakıldı. Köyde jandarma ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alınırken, anmaya katılanlara ikram edilmek için 1 ton 200 kilo et, 400 kilo pirinç ve 500 kilo fasulye kulanılarak dev kazanlarda yemekler pişirildi.

Saldırıda anne ve babalarını kaybeden çocukların anmaya beyaz giysilerle katıldıkları gözlendi. Çocuklar, “Anmaya gelenleri temiz karşılamak için beyaz giyindik” dedi.

EZGİ’NİN ŞİİRİ YÜREK DAĞLADI

Katliamda annesi Ayşe, babası Abdulkadir, ablası Sevim, ağabeyi Şükrü ve kardeşi İbrahim Çelebi’yi kaybeden ilköğretim 8’inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Ezgi Çelebi’nin yazdığı şiiri, annesi ve babasının mezı başında okuması, yürekleri dağladı. Ezgi Çelebi, şiiri anne ve babasına duyduğu özlem nedeniyle kaleme aldığını belirterek, bir yılda hayatının karardığını artık herşeyin eskisi olmadığını ve onların yokluğunu fazlası ile hissettiğini söyledi. 10 kardeş olarak annesiz ve babasız kaldıklarını söyleyen Ezgi Çelebi, okulu devam ettiğini ancak bu yıldan sonra gitmeyi düşünmediğini belirterek, “Ben okursam kardeşlerime kim bakacak. Bu yıl bitirdikten sonra gitmeyi düşünmüyorum” dedi.

Bilge Köyü Muhtarı Abdurahman Çelebi, mahkemeden sanıklara 44’er kez müebbet çıkması ile acılarının biraz hafiflediğini söyledi. Çelebi, “Bizim için artık çocuklar çok önemlidir, o çocukların eğitimi ile ilgileniyoruz. Devlet bir yıldır yetim ve öksüz kalan bu çocukların sağlıklı ve düzenli beslenmeleri için elinden geleni yaptı ve 1 yıllık yemek ihtiyaçlarını karşıladı. Şimdi bunun bir yıl daha uzatılmasını istiyoruz. Bu çocukların iyi eğitim görmelerini istiyoruz” dedi.
Muhtar Çelebi, olayla ilgili bütün sanıkların yargılanlandığına inanmadıklarını belirterek, “Bize göre halen dışarda olan sanıklar var. C-4 patlayıcı madde yakalandı. Bunun nereden getirdiler? Bunun ortaya çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

Saldırıda anne ve babalarını kaybeden çocuklardan bir bölümü, yakınlarını çok özlediklerini ve anma töreni için köye gelenleri temiz karşılamak için beyaz giydiklerını söylediler.

Bilge Köyü’nde Ezgi Çelebi’nin yazdığı şiir:

İşte yine 4 Mayıs akşamı
Saatler 20.45’i gösterirken
Dünyanın tamamında Bilge Köyü’nün feryadı duyuldu
44 kişinin katledildiği saatte
Bu dünyada bir hüzün çöktü
Çocukların ağlayışı kadınların ağıtları
Yürekleri yakıyordu
15 dakikada Bilge Köyü kana bulandı
44 kişinin verdiği, kadın, çocuk, yaşlı genci imamı, öğretmeni ve hamile kadınları demeden kurşunu dizdiler
Buna yürek dayanmaz
Buna kader bile diyemeyiz
Çünkü acımadan öldürdüler
70 çocuk yetim kaldı
Ne annem ne babam ne amcam ne dayım
Ne teyzem ne halam
Hiç kimseleri kalmadı
Bu dünyada yapayalnız kaldılar
Boynu bükük bu diyarda öksüz kaldılar
En yakınlarımız canımızı aldılar
İşte yine 4 mayıs akşamı

DHA

Etiketler :