Bilge kral!

Bilge kral!

Sırp işgali altındaki Bosna topraklarında destansı bir mücadele veren Bosna Hersek’in kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefat yıldönümünde anılıyor

Yazdığı kitap yüzünden yıllarca Sırp zindanlarında yattıktan sonra verdiği destansı mücadeleyle Bosna-Hersek’i kuran Aliya İzzetbegoviç, bundan 6 yıl önce hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz yıl Bağcılar Belediyesi’nin İstanbul’da düzenlediği uluslararası sempozyum ile anılan Aliya İzzetbegoviç’i anma törenlerinin bu yılki adresi, vatanı Bosna Hersek oldu. Önceki gün Bosna’ya bir ziyaret düzenleyerek İzzetbegoviç’i anma etkinliklerine katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mezarını ziyaret ederek dua etmişti. Davutoğlu, “ ‘Binlerce yıllık kültürümüzü bir tek insan temsil eder, o da kimdir?’ dense, ben ona ‘Aliya İzzetbegoviç’tir’ derim. Aliya İzzetbegoviç, 20. yüzyıldaki Yunus Emremiz’dir. Boşnak kardeşlerimize Anadolu’daki 72 milyon kardeşinin desteği, kıyamete dek sürecektir. Saraybosna’da Aliya İzzetbegoviç’in önderliğinde yükselen medeniyet güneşi hiç sönmeyecektir” şeklinde duygularını anlattı.

İSLÂMCILIK ‘SUÇ’UNDAN HAPİS YATTI!

Vefatının 6. yılında dünya genelindeki Müslümanların kapsamlı etkinlikleriyle anılacak olan İzzetbegoviç, 1925 yılında Şamats’da doğdu ve 3 yaşındayken ailesiyle birlikte Saraybosna’ya göçtü. 19 Ekim 2003’te 78 yaşındayken Saraybosna Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybeden Boşnak lider 24 yaşındayken “İslâmcılık” suçundan 5 yıl hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra önce hukuk, sonra ziraat fakültesini bitirerek 25 yıl avukatlık ve yöneticilik yaptı. Boşnak lider, 1970 yılında “İslâm Manifestosu” adlı bir kitap yazdı. Bu kitabının 1983’te kovuşturmaya uğramasının ardından 12 Müslüman aydınla birlikte tutuklandı. 1950 öncesinde kurulmuş olan Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar Teşkilatı) adlı örgütü yeniden örgütlemek suçundan hapis yatarken 1989 yılında Yugoslavya’nın dağılma süreci sırasında ilan edilen af sonucu özgürlüğüne kavuştu. 1990 yılında İslâm Manifestosu’nu yeniden bastırdı. Bu kitap İzzetbegoviç’in İslâmî kimliğinden ziyade, siyasi kararlılığının ve mücadelesinin bir simgesi oldu.

BAĞIMSIZ BOSNA’NIN CUMHURBAŞKANI

Boşnakların Sırplara karşı verdiği mücadelede büyük yer tutan merhum İzzetbegoviç, 1992-1995 Bosna Savaşı’nda anahtar rol oynadı. İzzetbegoviç, 1990-1992'ye kadar Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. 1992 yılında uluslararası tarafsız gözlemcilerin kontrolü altında yapılan bir serbest referandum sonucunda Bosna-Hersek Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti. 1992-2000 yılları arasında 7 kişilik Ortak Devlet Başkanlığı Konseyi’nin başkanlığını yaptı.

Etiketler :