Beslenmeye bilgisayar tuzağı

Beslenmeye bilgisayar tuzağı

Özellikle de yoğun çalışanlar bilgisayar başından kalkmadan öğle yemeğini yemek zorunda kalabiliyor.

Bilgisayar karşısında uzun oturmak, sadece hareketsizlik yönünden değil yeni bir araştırmaya göre doygunluk hissi bakımından da hayatımıza olumsuz etki ediyor. Bu alışkanlık aynı zamanda tatlı isteğini de artırabiliyor.
Erkek ve kadın üzerinde araştırma yapan uzmanlar, bilgisayarda çalışırken veya oyun oynarken yemek yedikten yarım saat sonra sanki hiç yemek yememiş gibi acıkıyor. Bunun nedeni, hafızaların dağınık olması nedeniyle doyma hissetmemeleri.
Ayrıca bir öğünde ne kadar yediğinize odaklanmamışsanız, bir sonraki öğünde daha fazla yemek yiyorsunuz. Daha önceki bir araştırma, aynı durumun televizyon karşısında da oluştuğunu ortaya koymuştu.

Farkındalık önemli

Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde (AJCN) yayımlanan bu çalışmaya, gönüllü 44 birey katıldı, bu bireyler iki gruba ayrıldı.
Birinci grupta, bireyler bilgisayar başında oyun oynarken yemek yedi, diğer grupsa masa başında. Yemekten 30 dakika sonra, her iki gruba da tatmaları için kurabiye verildi. Ayrıca bireylerden yarım saat önce neyi ne kadar yediklerini hatırlamaları istendi.
Araştırmacılar, bilgisayar grubunda bulunanların ortalama 250 kalori değerinde kurabiye yediğini, diğer grubunsa bu değerin sadece yarısını tükettiğini gözlemledi. Buna ek olarak, bilgisayar grubu yarım saat önce neyi ne kadar yediğini hatırlamakta zorlandı. Ve genel olarak öğle yemeğinden sonra doygunluk hissinin az olduğu belirtildi.
Yeme alışkanlıklarını düzeltmek için farkındalık çok önemli. Bu çalışma laboratuvar kontrolünde yürütülmüş olmasına rağmen veriler gerçek dünyaya büyük ölçüde yansıtılabilir. Çalışmanın genel sonucuna bakılacak olursa, kilo kontrolünü sağlamak istiyorsak ne yediğimizin farkında olmak için, yemek zamanında başka işlerle uğraşılmamalı. TV ve bilgisayardan uzakta yemek yenmeli.

Başkalarına kulak asmayın

Akıllardaki başka bir soruysa, "Yemek sırasında konuşmak ya da kahvaltıda gazete okumak da aynı etkiyi gösteriyor mu?"
Yine laboratuvar ortamında yapılan bir çalışmada, hem TV izlerken hem de arkadaşlarla yemek yemenin, kalori alımını benzer derecede artırdığı bulundu. Bir diğer bulguysa bireylerin yemek sırasında birisinin anlattıklarını dinlemelerinin yemek yemeği daha fazla artırdığı yönünde. Bu araştırmalardan yola çıkarak şunu söylemek gerekiyor; beyne doygunluk sinyali gitmesi, yemeğin yarattığı keyfe varmak ve o anda yaşamak için yemek saatlerinde sadece tabağınıza odaklanmaya çalışın. Mümkün olduğunca yavaş ve keyifle yemek yiyerek hem midenize hem de beyninize yardımcı olun. Umarım bu satırları okurken bir şey yemiyordunuz...!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.