BIOS ekranı nasıl yönetilir?

BIOS ekranı nasıl yönetilir?

Bilgisayarınızın en temel ayarlarını yapabileceğiniz BIOS menüsünden korkmanıza gerek yok. BIOS ekranında yapabileceklerinizi sizler için bir araya getirdik.

Bilgisayarınızın en temel özelliklerini ve ayarlarını yapabilmenizi sağlayan BIOS (Basic Input Output System) ekranı çoğu kullanıcıya çok karmaşık gelebilir.

Asıl işletim sisteminiz açılmadan önce, anakartın kendi küçük işletim sistemi olarak da tanımlayabileceğimiz BIOS gerçekten de karmaşık görünse de aslında, birkaç detay haricinde gayet basit bir yapıya sahip.

Bilgisayarınızın düğmesine basıp açtığınızda, karşınıza çıkan ilk ekranda, genelde ya F2 ya da DEL tuşuyla BIOS ekranına ulaşabiliyorsunuz. Bu tuşun hangisi olduğunu açılan ilk ekrandaki "Press ....... To enter setup" yazısından görebilirsiniz.

BIOS ayarlarını görmek için tıklayınız

Tek Standart Yok

BIOS menülerinde tek bir standart yok ne yazık ki. Her anakart üreticisi kendi BIOS ekranını tasarlayabildiği gibi, aynı markanın farklı modelleri arasında da değişiklikler olabiliyor.

Menüler arasında farklılıklar olsa da temel özellikler açısından BIOS'lar arasında çok büyük farklılıklar yok. Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net  BIOS ayarlarının nasıl yapılacağını detaylı şekilde anlattı.

Ana Ekran

Her ne kadar yeni nesil BIOS menüleri renkli tasarımlara fare ile kontrol imkanına ve hatta dokunmatik arayüze bile sahip olabilse de genelde göreceğiniz ekran mavi arka plan üzerindeki klasik tasarımdır.

BIOS menüsünde üst kısımda sekmeler bulunur. Bunların başlıkları genelde Main, Advanced, Power ve Boot şeklindedir. Bunun dışında da bazı sekmeler olabilir fakat temel ayarların çoğunu bu sekmelerde bulabilirsiniz.

BIOS'u ilk   açtığınızda açılan ana sekmede genelde sisteminize ait temel bilgiler yer alır. BIOS sürümü, işlemcinin adı ve frekansı, sistemdeki RAM miktarı, saat ve tarih gibi genel bilgilere bu sekmeden ulaşabilirsiniz.

Ana ekranda en temel özellikler bulunuyor

SATA Ayarları

Bu sekmede ayrıca, sisteme bağlı olan depolama birimlerini de görebilirsiniz. Yeni bir sabit disk taktığınızda, sistemin bunu görüp görmediğini buradan anlayabilirsiniz.

Depolama birimlerine dair ayarlar arasında "Configure SATA as" şeklinde bir seçenek görebilirsiniz. Eğer birden fazla sabit disk takılıysa, buradan RAID'i seçerek RAID ayarı yapabilirsiniz. Burada karşınıza çıkabilecek AHCI seçeneği ise sabit diskinizi hızlandırabilecek bazı ayarlar yapar fakat bu ayarın olumsuz sonuçları da olabileceğinden pek ellemenizi tavsiye etmiyoruz.

(ShiftDelete.Net)

BIOS ayarlarını kurcalıyor musunuz?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.