Paralel kriptoyu böyle kırdı

Paralel kriptoyu böyle kırdı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TRT Haber'de katıldığı '3Gün' programında TÜBİTAK'taki paralel yapılanmayı ve devletin tepesindeki isimlerin kullandığı kriptolu telefonların dinlenmesine uzanan süreci anlattı.

Işık, kripto yazılımında bazı korsan satırlar bulunduğunu, kriptoları yazan iki kişiden birinin ise 17-25 Aralık günlerinde felç geçirdiğini söyledi. 'Paralel dinlendi diye kriptolu telefondan vazgeçemeyiz' diyen Işık, 'Şimdi yenilerini yapıyoruz. Yıl sonunda bitirmiş oluruz. Kriptoları ayrı, anlık şifreleri ayrı birimlerde üretilecek' diye konuştu.

-Hedef askeri ve stratejik birimler: Paralel yapı, gücün, stratejik bilginin ve paranın olduğu yerde örgütleniyor. 'Hizmet ve eğitim hareketi' olarak görünüyorlar, ancak askeri, stratejik projelerin, kriptolu telefonların üretildiği, bilirkişi raporlarının verildiği birimlerde kadrolaşmışlar. Temel Bilimler Enstitüsü ve çevre teknolojileri gibi alanlara ilgi göstermemişler.

-Kriptoyu dinleyen içeriden: Dışardan bu kriptolu telefonu dinleme şansı yok, bunu biliyoruz. Ama hırsız evdeyse ne yapacaksınız? Hırsız evde. Kriptolu telefon nasıl dinlenir, kriptoyu yazanlar belli güvenlik açıkları bırakırlar veya kriptonun sertifika ve şifrelerini, güvenlik kodlarını başka yere aktararak dinleyebilirler.

-TİB'in silinen kayıtlarından çıktı: TÜBİTAK'ta üretilen 164 kriptolu telefon, Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a, Genelkurmay'dan MİT'e, bakanlardan Anayasa Mahkemesi Başkanı'na kadar devlet büyüklerine verilmişti. 80 telefonun dinlendiğini biliyoruz; başından beri...

-IMEI numaralarıyla dinlemişler: Başta, TÜBİTAK'ta dinleme yapıldığını düşünüyorduk. Ancak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki incelemelerde, görevden alınanların silmeye çalıştığı kayıtlar arasında, bu telefonlardan 80'inin IMEI numarasına rastlandı. Yüzde 99,9 Cumhurbaşkanı dahil tamamı dinlenmiştir.

-Şifre ve numaralar TÜBİTAK'tan: Telefonların kripto şifreleri ve IMEI numaraları sadece TÜBİTAK'taki birimde var; bu numara ve şifreler Emniyet ve TİB'deki yapıyla paylaşılıyor, kriptolu verinin anlık şifrelemesi çözülerek bir yere kaydediliyor. İşte şimdi o 'uç'u yani nereye kaydedildiğini araştırıyoruz. Yurtdışında mı, içinde mi?..

-'Hizmet' askeri bilgiyi ne yapacak?: Bir hizmet hareketi ülkesinin başbakanını, dışişleri bakanını, genelkurmay başkanını, MİT müsteşarını, anayasa mahkemesi başkanını niye dinler? Hangi hizmet için? Bu bilgiler ancak başka ülke istihbarat servislerine yarar. Hatırlayın, Almanya Başbakanı Merkel'i, pek çok Avrupa liderini Amerika dinlemişti.

-Kriptoyu yazan felç geçirdi: Kripto yazılımında da bazı korsan satırlar bulduk. Kriptoları yazan iki kilit isim vardı; biri görevden ayrıldı, özelde çalışıyor, diğeri de 17-25 Aralık günlerinde felç geçirdi. Kasti bir durum var diyecek durumda değiliz. Ama bizim açımızdan enteresan tabii...

-Paralel bilirkişiler: Paralel yapı, TÜBİTAK'ta etkin hale gelince, teknik bilirkişi olacakları belirlemiş, hakimler demiş ki 'şu bilirkişi bu hard diske baksın'. Şimdi, bu dijital veriler değiştirilmiş mi, ilave yapılmış mı artık hepimizin tereddüdü var. Biz de TÜBİTAK'ta bilirkişi olarak atananlar dahil, birçok kişinin ilişiğini kestik. Adli yönden de savcılık soruşturma yürütüyor.

-Yeni kriptolu telefon geliyor: Paralel organizasyon sonucu telefonlar dinlendi diye kriptolu telefondan vazgeçemeyiz. Bütün telefonları topladık. Şimdi yenilerini yapıyoruz. Yıl sonunda bitirmiş oluruz. Kriptoları ayrı, anlık şifreleri ayrı birimlerde üretilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.