Boston ve San Francisco’ya Bilim ve Teknoloji Elçiliği

Boston ve San Francisco’ya Bilim ve Teknoloji Elçiliği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, dünyadaki bilim ve teknolojideki gelişmeleri anlık olarak Türkiye'ye kazandırmak için yurt dışında 4 tane bilim teknoloji elçilikleri açacaklarını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, dünyadaki bilim ve teknolojideki gelişmeleri anlık olarak Türkiye'ye kazandırmak için yurt dışında 4 tane bilim teknoloji elçilikleri açacaklarını söyledi. 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından SATSO'da düzenlenen 'Siz de Ar-Ge Yapabilirsiniz' çalıştayında konuşan Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, bugün dünyada öne çıkmanın bilgiyle, teknolojiyle ve inovasyonla mümkün olduğunu belirtti. Türkiye'nin, bu konuda yıllarını boşa harcadığını kaydeden Kavranoğlu, şunları söyledi: 

"Bu konuda bizlerin kat edecek çok mesafesi var. Bugün nerede olduğumuza bakarsak, biz 135 milyar dolar geçen yıl ihracat yaptık. Geriye bakarsak bizim üniversite yıllarımızda Türkiye'nin ihracatı 1.5 milyar dolardı. 1.5 milyar dolardan 135 milyar dolara gelirken, arada bir çok askeri darbeler, karışıklıklar ve ekonomik çöküşler yaşadık. Rahmetli Özal, Türkiye'yi dönüştürme çabalarıyla, kendine güvenmeyi, girişimci olmayı, öz güveni insanlarımıza aşıladı. Bu çabaların sonucu olarak biz 2000'li yılların başında 35 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline geldik. Son 10 yılda ise biz bunu başbakanımızın liderliğinde 35 milyar dolardan 135 milyar dolara taşıdık. Yani 100 katına yakın bir ilerleme kat etmişiz." 

Türkiye'de Ar-Ge, inovasyon ve yüksek teknolojiye sahip ürünlerin önplana çıkması gerektiğini ifade eden Kavranoğlu, "Sanayimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Yeni bir ekosistem oluşturmamız gerekiyor. Bunun en önemli bileşenleri de üniversite, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla yeni kurulacak olan bu tür yapılardır." dedi. 

"Kobi'ye Proje Hazırlayan Akademisyene 2 Bin Tl Ücret" 

Üniversitelerin topluma yön gösteren, sanayiciye yol göstermesi gereken kuruluşlar olması gerektiğini kaydeden Kavranoğlu, devlet olarak üniversitelerin gerçek birer üniversite olabilmesi için gereken şartları oluşturmaları gerektiğini dile getirdi. 

Bakanlığın, yeni bir vizyonla hamleler yaptığını vurgulayan Kavranoğlu, üniversitelerle KOBİ'leri bir araya getirmek için proje hazırladıklarını belirtti. Akademisyenlerden, eğitim vazifelerini yaptıktan sonra çevrelerinde uzmanlık alanlarında yararlı olabilecekleri şirketlere yardımcı olmalarını istediklerini anlatan Kavranoğlu, şöyle konuştu: 

"Şirketler, hocalara olan ihtiyacını bilecek bir kültüre sahip olmayabilirler. Ama üniversiteler orada sürükleyici ve önder olma iradesini göstersinler. Bu hocalarımız gitsinler. 'Ey Ahmet senin bu şirketin güzel ama küçük yapıyor. Bunu şöyle yapalım' diye yol gösterici olsunlar. Proje hazırlasınlar. KOBİ de bunu istediğini belirterek bize başvuracak. Uzmanlarımız bunu inceleyecek. Eğer faydalı olduğu hakem heyeti tarafından onaylanırsa doğrudan hocanın hesabına maaş olarak her bir KOBİ başına 2 bin TL bir ücret yatıracağız. 3 KOBİ'ye kadar müsaade edeceğiz hocalara. Dolayısıyla reel ekonomiye katkı sağlayabiliyorsa her bir hoca ayda 6 bin TL'ye kadar para vereceğiz." 

"4 Tane Bilim Teknoloji Elçiliği Açacağız" 

Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, dünyadaki bilim ve teknolojideki gelişmeleri anlık olarak Türkiye'ye kazandırmak için yurt dışında 4 tane bilim teknoloji elçilikleri açacaklarını ifade etti. Dünyadaki bütün Türk bilim adamlarını, bir Ar-Ge ekibinin, bir bilim teknoloji ekibinin parçası olarak düşündüklerini anlatan Kavranoğlu, "Bu amaçla önümüzdeki günlerde dört tane bilim teknoloji elçilikleri açacağız. Bu yeni bir proje. İki tane Amerika'da San Francisco ve Boston'da. Almanya ve Tokyo'da ilk defa bilim teknoloji elçilikleri açacağız. Daha sonra bunları artıracağız. Amacımız, dünyanın her tarafında olan bilim ve teknolojideki gelişmeleri anlık olarak Türkiye'ye kazandırmak. Türkiye'de olan biteni de başka ülkelerle paylaşmak. Bilim adamlarımızın ve iş adamlarımızın bilim ve teknoloji sahasındaki alışverişini kolaylaştırmak ve onu akıcı hale getirmek istiyoruz." diye konuştu. 

Dünya genelindeki Türk bilim adamları için bir veri tabanı oluşturmak için çalışma başlattıklarını kaydeden Kavranoğlu, dünyadaki bütün Türk bilim adamlarını bu veri tabanına kaydolmaya ve bu ailenin bir parçası olmaya davet etti. Bu yılın ortalarında dünyadaki Türk bilim adamları kurultayını düzenleyeceklerini ifade eden Kavranoğlu, şunları ifade etti: "Dünyanın her tarafındaki önde gelen bilim adamlarımızı toplayıp hep birlikte Türkiye'yi nasıl daha ileriye götürürüz? Konusunda ortak akılla, birlikte projeler geliştireceğiz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.