Binali Yıldırım 14 ülkenin şirket yöneticilerine seslendi

Binali Yıldırım 14 ülkenin şirket yöneticilerine seslendi

Binali Yıldırım 14 ülkeden 21 dev şirketin yöneticilerine yaptığı konuşmada "Yatırım yapana yabancı gözüyle bakmayız" mesajı verdi.

14 ülkeden, toplam ciroları 666 milyar dolar, toplam istihdamı da 1.5 milyon olan dev şirketlerin yöneticileri, 9. Yatırım Danışma Konseyi’nde Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomi yönetimiyle bir araya geldi.

DEV ŞİRKETLER BİRARADA

Toplantıya katılan şirketler; Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Cyril Muller, Alstom Başkanı veCEO’su Henri Poupart-Lafarge, Alzaid Group Holding Yönetim Kurulu üyesi ve CEO’su Abdulrahman Issam Alzahid, APM Terminals Kıdemli Başkan Yardımcısı Teimen Meester, Bank of China Kıdemli Başkan Yardımcısı Qiang Liu, Bombardier Başkanı Laurent Troger, BP boru hatlarından sorumlu CEO’su Tufan Erginbilgiç, Burgan Bank CEO’su Eduardo Eguren, Gemalto Kıdemli Başkan Yardımcısı Tommi Nordberg, Khazanah Nasional Berhad İcra Direktörü Dato’ Noorazman ABD Aziz, Microsoft Kurumsal Başkan Yardımcısı ve Bölge Başkanı Ali Faramawy, Mitsui&Co. Europe CEO’su Atsushi Kume, Mumtalakat CEO’su Mahmood Hashim Al Kooheji, Nesma Yönetim Kurulu Başkanı Saleh Ali Al-Turki, Qatar First Bank CEO’su Ziad Khalil Makkawi, Renault Başkan Yardımcısı ve Avrasya Bölgesi Başkanı Denis Le Vot, Sberbank CEO’su Herman Gref, Sojitz Avrupa CEO’su Shigeya Kusano, United Technologies Corporation Başkan Yardımcısı David Hess, Vodafone Grubu Ticari Operasyonlar ve Strateji Dünya Başkanı Serpil Timuray, ZTE Corporation CEO’su Zhang Renjun.

Binali Yıldırım 14 ülkenin şirket yöneticilerine seslendi

2017 YATIRIM YILI

CEO’lara seslenen Başbakan Binali Yıldırım, “2017 yılı bizim için yatırım hamle yılı olacak” dedi.

Yıldırım işadamlarına “Burada her şeyi açık açık söyleyin, siyaset yapmayın. ‘Söylersek şikayet anlamına gelir, alınırlar, bundan sonra işlerimiz daha da zora girer’ diye düşünmeyin. Asıl gerçekleri bizden saklarsanız o zaman üzülürüz. Burada kader birliği yapmışız” çağrısında da bulundu.

Binali Yıldırım 14 ülkenin şirket yöneticileriyle buluştu VİDEO

"TÜRKİYE'YE GÜVENİN"

Yatırımcılara ‘’Türkiye’ye güvenin” mesajı veren Yıldırım, “Güven noktasında Türkiye’de zerre kadar tereddütünüz olmasın. Türkiye, dünyanın birçok ülkesinden her bakımdan daha güvenli bir ülkedir, hem güçlü siyasi iktidar, siyasi istikrar hem de sürekli kendini yenileyen, bu anlamda yapısal reformlarını hız kesmeden devam ettiren, istikrar ve güveni temin eden bir yönetim iş başında” dedi.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Yıldırım, şunları söyledi: “3.5 ay önce büyük bir olay yaşadık. 15 Temmuz. 15 Temmuz’da Türkiye bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Şaka gibi belki size ama silahlı bir darbe teşebbüsünü, silahsız bir güçle alt eden bir Türkiye’den bahsediyoruz... O gün aynı zamanda Türk milleti ekonomiyi de teminat altına aldı. Türk ekonomisinin darbe sonrası görünümü, herhangi bir olayla küresel veya bölgesel olaylardaki görünümü arasında hiç fark olmadı. Göstergelerdeki değişimler çok sınırlı kaldı ve Merkez Bankası bile piyasalara müdahale etme ihtiyacı duymadı.”

"YATIRIM YAPANA YABANCI GÖZÜYLE BAKMAYIZ"

Yatırım yapan, taş üstüne taş koyan herkesin başlarının üzerinde yeri olduğunu kaydeden Yıldırım, “Türkiye’de yatırım yapan hiç kimseye yabancı gözüyle bakmayız, bunu bilin. Yabancı mefhumu, Türkiye’deki yatırım yapanlar için geçersizdir” dedi. Başbakan Yıldırım toplantının gündemini de “Burada tek taraflı bir alışveriş yok. Kazan-kazan esasına göre... Siz, ‘Şu yatırım yapacağım, bu istihdamı sağlayacağım, ekonomiye bu katkısı sağlayacağım.’ diyeceksiniz. Biz de size bunları yapabilmeniz için ihtiyacınız olan destekleri vereceğiz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE BÖLGESEL MERKEZ OLACAK

Başbakan Yıldırım toplantı sonrasında küresel yatırımcıların Türkiye’yi artık bölgesel yönetim merkezi olarak kabul ettiğini belirterek “Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Doğu Avrupa gibi bölgelerin yönetimini Türkiye üzerinden yapma kararları var. Ismarlama elbise gibi bir teşvik yöntemi var, bu yöntemin uygulamaları hakkında bilgi verdik, bazı yatırımlara mahsus özel teşvikler var genel teşviklerin yanında. Bunları konuştuk” dedi.

United Technologies Başkan Yardımcısı David Hess’in okuduğu sonuç bildirgesinde Türkiye’nin son dönemlerdeki yaşananlara rağmen cazip bir yatırım ortamı olmaya devam ettiği belirtilerek ev ödevi olarak öngörülebilirlik sağlayacak istikrarlı makroekonomik ortamın sağlanması ve yapısal reform gündemine devam edilmesi istendi.

BÜYÜMEYİ YÜZDE 5’İN ÜSTÜNDE TUTACAĞIZ

Başbakan Yıldırım, son dönemde yapılan çalışmalarla Türkiye’nin yatırım, ticaret ve finans sektöründe çok daha önemli konuma geleceğini anlattı.

İstanbul Finans Merkezi’ne yapılacak 7 milyar dolarlık yatırımla, önemli bir finans merkezi oluşturacaklarını belirten Yıldırım, merkez tamamlandığında günlük 80 bin insanın gelip gideceği bir yer haline geleceğini ifade etti. Türkiye’nin yaptığı çalışmalarla 2009 dışında, 27 çeyrek boyunca büyümesini sürdürdüğünü de belirten Yıldırım şöyle devam etti:

"Yüzde 3’ün altındaki büyümeler ülkede ilave istihdam yaratmıyor, ekonomide ciddi sıçrama gerçekleştirmiyor. O yüzden gelecek yıllar için özellikle Orta Vadeli Planda yüzde 5’in üzerinde büyümeyi tutturmak için ekonomik kurgumuzu, düzenlemelerimizi buna göre yapıyoruz. Bunu yaparken de mali disiplinden vazgeçecek değiliz. Bir tarafı yaparken bir tarafı yıkarak yol almamız mümkün değil. Hem mali disiplinimizi koruyacağız hem de büyümemizi belirli bir düzeyin üzerinde tutmaya çalışacağız. Bunu nasıl yapacağız?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.